رسول حیدرنژاد گیگلو؛ زهرا قهرمانی؛ طاهر برزگر؛ ولی ربیعی
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثرات زمان برداشت و مدت انبارمانی بر شاخصهای کیفی و عمر انبارمانی میوه عروسک پشت پرده، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1395 انجام شد. برگ خریدهای آزمایش شامل زمان برداشت میوه در سه مرحله (سبز بالغ، سبز مایل به زرد و زردرنگ) و مدتزمان انبارمانی (صفر، 10، 20 و 30 روز پس از برداشت) ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثرات زمان برداشت و مدت انبارمانی بر شاخصهای کیفی و عمر انبارمانی میوه عروسک پشت پرده، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1395 انجام شد. برگ خریدهای آزمایش شامل زمان برداشت میوه در سه مرحله (سبز بالغ، سبز مایل به زرد و زردرنگ) و مدتزمان انبارمانی (صفر، 10، 20 و 30 روز پس از برداشت) بود. نتایج نشان داد که زمانهای مختلف برداشت میوه و مدت انبارمانی تأثیر معنیداری بر شاخصهای کیفی میوه و عمر انبارمانی میوه داشت. بیشترین شاخص طعم و رنگ میوه، میزان ویتامین ث (54/201 میلیگرم) و مواد جامد محلول (6/7 درصد بریکس) در میوههای برداشتشده در مرحله زردرنگ در 10 روز بعد از انبارمانی مشاهده شد، با طولانی شدن دوره انبارمانی میزان ویتامین ث و مواد جامد محلول کاهش یافت. حداکثر مقدار اسید قابل تیتراسیون (71/1 میلیگرم در 100 گرم) و خاصیت اسیدیته در میوههای سبزرنگ در زمان برداشت بهدست آمده آمد. نمودار اختلاف رنگ طی انبارمانی با روندی صعودی همراه بود که این میزان در میوههای سبز بالغ دارای اختلاف معنیداری نسبت به میوههای سبز مایل به زرد و زردرنگ بود. با توجه به نتایج، به دلیل فراز گرا بودن میوههای عروسک پشت پرده و رسیدن تدریجی و تغییر رنگ میوهها، برداشت میوه در مرحله سبز بالغ، مدت انبارمانی را در دمای 15 درجه سانتیگراد نسبت به میوههای برداشتشده در زمانهای دیگر تا 30 روز افزایش داد.
ابراهیم عابدی قشلاقی؛ ولی ربیعی؛ مالک قاسمی؛ فرهنگ رضوی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
اطلاع از نیاز دمایی درختان میوه، آثار مهمی در تولید و تعیین نواحی مناسب برای پرورش آنها دارد. این پژوهش به روش قلمههای تکجوانهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری در سال 95-1394 انجام شد. در این پژوهش نیاز سرمایی ارقام هایوارد، توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و مادة کیوی، براساس ...
بیشتر
اطلاع از نیاز دمایی درختان میوه، آثار مهمی در تولید و تعیین نواحی مناسب برای پرورش آنها دارد. این پژوهش به روش قلمههای تکجوانهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری در سال 95-1394 انجام شد. در این پژوهش نیاز سرمایی ارقام هایوارد، توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و مادة کیوی، براساس مدلهای ساعات سرمایی، یوتا و دینامیک و نیاز گرمایی به روش درجة ساعت رشد (GDH) بررسی شد. نتایج نشان داد که نیاز سرمایی جوانههای ژنوتیپ طلایی ماده و نر بهترتیب برابر با 480 و 585 ساعت سرما و برای ارقام هایوارد و توموری برابر با 692 ساعت سرما بود. مقدار نیاز گرمایی جوانة ارقام و ژنوتیپها از بین 2233 GDH در ژنوتیپ طلایی ماده تا 4066 GDH در جوانههای رقم هایوارد متغیر بود. نیاز سرمایی برای حداکثر گلدهی رقم هایوارد برابر با 966 ساعت سرما بود، در حالیکه در رقم توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و ماده نیاز سرمایی برای شکفتن جوانههای رویشی و گلدهی یکسان بوده و بهترتیب 692، 585 و 480 ساعت سرما بود. با تداوم دریافت سرما در جوانهها، نیاز گرمایی برای شکفتن آنها کاهش یافت و همبستگی منفی و معنادار بین نیاز سرمایی و گرمایی برای شکفتن جوانهها بهدست آمد. با توجه به نیاز سرمایی کم ژنوتیپهای طلایی نر و ماده، بهنظر میرسد که شرایط اقلیمی در پراکندگی منطقة کشت آنها محدودکننده نباشد. تصور میشود که مدلهای یوتا و دینامیک برای ارزیابی نیاز سرمایی مناسبتر از مدل ساعتی باشند.
فاطمه حسین پور؛ ولی ربیعی؛ محمداسماعیل امیری؛ علی سلیمانی
چکیده
باتوجه به عمر ماندگاری کوتاه میوه شلیل و اهمیت فیزیولوژی پسازبرداشت آن، پژوهشی به منظور مطالعه اثر کاربرد بستهبندی نانو به همراه تیمار آب گرم بر حفظ خواص کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوه شلیل رقم سانگلو، در سال 1393 اجرا گردید. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت و خواص کیفی ...
بیشتر
باتوجه به عمر ماندگاری کوتاه میوه شلیل و اهمیت فیزیولوژی پسازبرداشت آن، پژوهشی به منظور مطالعه اثر کاربرد بستهبندی نانو به همراه تیمار آب گرم بر حفظ خواص کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوه شلیل رقم سانگلو، در سال 1393 اجرا گردید. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت و خواص کیفی میوه هر 10 روز یکبار طی 40 روز نگهداری در دمای 1-0 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 95-90 درصد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد بستهبندی نانو سبب حفظ ویتامین ث، میزان اسید آلی و میزان کل مواد جامد محلول گردید و از طرف دیگر، بستهبندی نانو در مقایسه با بستهبندی معمولی بر کاهش وزن، کیفیت رنگ و میزان افزایش قهوهای شدن اثر معنیداری نداشته است. میزان pH در طی 30 روز انبارمانی روند کاهشی داشت، سپس تا 40 روز این روند افزایشی بود. میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز با گذشت زمان روند افزایشی داشت، اما این روند در بستهبندی نانو نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. میزان شاخص طعم و کاروتنوئید با گذشت زمان روند افزایشی داشت، ولی این روند در کاروتنوئید طی 40 روز انبارمانی کاهش معنیداری پیدا کرد. کاهش سفتی بافت میوه با گذشت زمان طی 30 روز نگهداری در تیمارهای با بستهبندی نانو کمتر بود. نتایج نشان داد که ظروف بستهبندی نانو میتواند بهعنوان روشی مناسب برای افزایش عمر انبارمانی و حفظ کیفیت میوه شلیل رقم سانگلو مورد استفاده قرار گیرد.
فرزانه خیری؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی؛ ولی ربیعی
چکیده
به منظور بررسی اثر کیتوسان و تیمار آب گرم بر انبارمانی و کیفیت میوه فلفل دلمهای رقم پاکس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کیتوسان در چهار سطح 0، 1، 5/1 و 2 درصد وتیمار آب گرم در سه سطح 20، 45 درجه سانتیگراد به مدت 2 دقیقه و دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 20 ثانیه بود که میوهها ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر کیتوسان و تیمار آب گرم بر انبارمانی و کیفیت میوه فلفل دلمهای رقم پاکس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کیتوسان در چهار سطح 0، 1، 5/1 و 2 درصد وتیمار آب گرم در سه سطح 20، 45 درجه سانتیگراد به مدت 2 دقیقه و دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 20 ثانیه بود که میوهها به مدت 12، 24 و 35 روز در دمای 1±8 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد در سردخانه نگهداری شدند. نتایج نشان داد پوشش کیتوسان تأثیر معنیداری بر کیفیت میوه و میزان ویتامین ث داشت. تیمار میوهها با کیتوسان 2 درصد، کاهش مواد جامد محلول، سفتی، کیفیت ظاهری، وزن میوه و ویتامین ث را به طور معنیداری به تأخیر انداخت. تیمار آب گرم تأثیر معنیداری بر کیفیت میوه داشت. غوطهور کردن میوهها در آب گرم 45 درجه سانتیگراد به مدت 2 دقیقه موجب حفظ کیفیت ظاهری، سفتی میوه و میزان اسیدیته شده و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داد. تیمار آب گرم 60 درجهسانتیگراد به مدت 20 ثانیه موجب خسارت میوه و کاهش کیفیت شد. طبق نتایج حاصل، تیمار کیتوسان 2 درصد و آب گرم 45 درجه سانتیگراد بهترین تأثیر را در حفظ کیفیت داشتند.
سونیا جمالی؛ ولی ربیعی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، ...
بیشتر
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، در سال 92-1391 انجام شد. میوهها پس از تیماردهی با واکس بریتکس و بخار متیلسالیسیلات به مدت 80 روز در سردخانه با دمای 5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد قرار داده شدند و با نمونهگیری به فاصله هر 20 روز فعالیت آنزیمی میوهها ارزیابی شد. براساس نتایج میوههای تیمار شده با متیلسالیسیلات بیشترین میزان (mMmg/FW 26/0) و میوههای پوشش داده شده با واکس بریتکس کمترین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (mMmg/FW 2/0) را نشان دادند. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز میوه مورو به میوههای بخاردهی شده با متیلسالیسیلات در 20 روز اول نگهداری در سردخانه (umg/FW 19/23) تعلق داشت. فعالیت آنزیم آسکورباتپراکسیداز در هر دو رقم ‘تامسون’ و ‘مورو’ طی انبارمانی روند افزایشی داشت. به نظر میرسد تیمارهای واکس بریتکس و متیل سالیسیلات به کمک تعدیل در فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، آسکورباتپراکسیداز و فنیلآلانین آمونیالیاز آسیب سرمازدگی طی انبارداری را کاهش و فعالیت آنتیاکسیدانی در میوههای تحت تنش سرما را افزایش میدهند.
مهشید غفوری؛ علی سلیمانی؛ ولی ربیعی
چکیده
استفاده از اسانسهای گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی بهعنوان ایدهای جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد. در همین راستا، آزمایشی بهمنظور مطالعه اثر اسانسهای میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، ...
بیشتر
استفاده از اسانسهای گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی بهعنوان ایدهای جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد. در همین راستا، آزمایشی بهمنظور مطالعه اثر اسانسهای میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، اسانسهای میخک و دارچین هر یک در چهار سطح (صفر، 500، 1000، 1500 میلیگرم در لیتر) و زمان در سه سطح (یک، دو و سه ماه انبارمانی) در دمای شش درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 85 درصد با چهار تکرار اجرا گردید. با افزایش دوره انبارمانی مواد جامد محلول، آنتوسیانین، نشت یونی، سرمازدگی، درصد کاهش وزن و شدت پوسیدگی افزایش یافت و مصرف اسیدهای کاهش یافت. اسانسهای از طریق کاهش فرآیندهای اکسیداسیونی نظیر تنفس، مصرف اسیدهای آلی در محصولات را کاهش میدهند. میزان آنتوسیانین در انارهای تیمار شده با اسانس میخک بیشتر از انارهای تیمار شده با اسانس دارچین افزایش یافت. اسانس میخک و اسانس دارچین تاثیر یکسان بر سرمازدگی و پوسیدگی داشت. پوسیدگی از (25/42 درصد) در تیمار شاهد به (75/31 درصد) در اسانس میخک 1500 میلیگرم در لیتر در ماه سوم انبارمانی کاهش یافت. بهطورکلی انارهای تیمار شده با اسانس میخک و اسانس دارچین کیفیت بهتر و انبارمانی بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند.
هادی لطفی؛ طاهر برزگر؛ ولی ربیعی؛ زهرا قهرمانی؛ جعفر نیکبخت
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش کمآبی بر صفات کمی و کیفی میوه توده خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (33، 66 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و ۱۱ توده خربزه شامل ‘خاتونی’، ‘کالی’، ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تنش کمآبی بر صفات کمی و کیفی میوه توده خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (33، 66 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و ۱۱ توده خربزه شامل ‘خاتونی’، ‘کالی’، ‘اورشنگ’، ‘موری’، ‘موزی’، ‘زردتبریز’، ‘شیرازی’، ‘شیاردار’، ‘ازمیر’، ‘ایوانکی’ و ‘سوسکی سبز’ بود. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری بر سفتی بافت میوه، طول و عرض میوه، ضخامت پوست میوه، pH، مواد جامد محلول، وزن متوسط میوه و عملکرد تأثیر معنیداری داشت. تنش کمآبی باعث افزایش مواد جامد محلول و کاهش سفتی بافت میوه گردید. کمترین عملکرد (۱۳۷۶۱ کیلوگرم در هکتار)، وزن متوسط میوه (۷/۱۳۶۳ گرم)، عرض میوه (۹۷/۱۲ سانتیمتر)، بیشترین ضخامت پوست (۶۳/۴ میلیمتر) و pH (۲۸/6) در تنش شدید (33 درصد) حاصل شد. از نظر صفات مورد مطالعه در بین تودههای خربزه تفات معنیداری وجود داشت. بیشترین طول میوه (6/31 سانتیمتر) در توده ‘خاتونی’، سفتی بافت میوه (9/2 کیلوگرم بر سانتیمترمربع) در توده ‘زرد تبریز’، عملکرد (۴۹۶۹۸ کیلوگرم در هکتار) و وزن متوسط میوه (۳۲۲۳ گرم) در توده ‘ایوانکی’ در شرایط آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه و بیشترین مواد جامد محلول (16 درصد) در توده ‘شیرازی’ در سطح آبیاری 33 درصد نیاز آبی مشاهده شد. با توجه به نتایج، توده ‘ایوانکی’ و ‘موزی’ به ترتیب با بیشترین (۲۷/۷۲ درصد) و کمترین (۴/۴۳ درصد) میزان کاهش عملکرد در آبیاری ۳۳ درصد نسبت به آبیاری معمولی به ترتیب حساسترین و متحملترین توده از لحاظ این صفت به تنش کمآبی میباشند.
سالومه طاهری؛ طاهر برزگر؛ ولی ربیعی؛ حسین ربی انگورانی
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی میباشد که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار میدهد. به منظور مطالعه اثر سالیسیلیک اسید بر برخی صفات فیزیولوژیکی دو رقم ریحان تحت تنش شوری در آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل شوری کلرید سدیم در چهار سطح (صفر، ...
بیشتر
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی میباشد که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار میدهد. به منظور مطالعه اثر سالیسیلیک اسید بر برخی صفات فیزیولوژیکی دو رقم ریحان تحت تنش شوری در آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل شوری کلرید سدیم در چهار سطح (صفر، 50، 100، 150 میلیمولار)، سالیسیلیک اسید در سه سطح (صفر، 25/0، 5/0 میلیمولار) و دو رقم ریحان (بنفش و سبز) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری، مقدار کلروفیل، کارتنوئید و محتوای نسبی آب برگ به طور معنیداری کاهش و مقدار پرولین، مقاومت روزنهای و درصد نشت یونی افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید باعث افزایش مقدار کلروفیل، کارتنوئید و درصد محتوای نسبی آب برگ و کاهش مقدار پرولین، مقاومت روزنهای و درصد نشت یونی شد. بیشترین مقدار کلروفیل b (617/0 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) و کمترین درصد نشت یونی (4/30) در شرایط بدون شوری و کاربرد 5/0 میلیمولار سالیسیلیک اسید به ترتیب در ریحان سبز و بنفش حاصل شد. کمترین میزان مقاومت روزنهای (8/7 ثانیه بر سانتیمتر مربع) و بیشترین مقدار پرولین (4/11 میکروگرم در گرم وزن تر برگ) در سطح 150 میلیمولار کلرید سدیم به ترتیب در ریحان بنفش و سبز مشاهده گردید. با توجه به نتایج، استفاده از سالیسیلیک اسید برای بهبود رشد گیاه در شرایط تنش شوری توصیه میشود.
مهدی شاعری؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
در زمان احداث باغ سیب، مهمترین تصمیم انتخاب پایه و رقم است. پایه و رقم، بر اندازة درخت، عملکرد و کیفیت میوه تأثیر دارند. عدم بررسی کافی تأثیر پایهها و ارقام بر صفات یادشده، به نتیجة نادرست یا عدم موفقیت در مدیریت باغ میانجامد. در این آزمایش، اثر سه پایة رویشی MM106، MM111 وM9 بر رشد رویشی و زایشی و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم سیب ...
بیشتر
در زمان احداث باغ سیب، مهمترین تصمیم انتخاب پایه و رقم است. پایه و رقم، بر اندازة درخت، عملکرد و کیفیت میوه تأثیر دارند. عدم بررسی کافی تأثیر پایهها و ارقام بر صفات یادشده، به نتیجة نادرست یا عدم موفقیت در مدیریت باغ میانجامد. در این آزمایش، اثر سه پایة رویشی MM106، MM111 وM9 بر رشد رویشی و زایشی و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سه رقم سیب (Malus domestica Borkh.) ’گلدندلیشز‘، ’فوجی‘ و ’دلباراستیوال‘ بهصورت فاکتوریل بر پایة طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان خدابنده (استان زنجان) در سالهای 1390 و 1391 بررسی شد. نتایج نشان داد ترکیبهای مختلف پایه و رقم اثر معناداری بر قدرت رویشی، تشکیل میوة اولیه و نهایی، عملکرد در درخت و عملکرد در هکتار، میزان وزن خشک میوه، سرعت فتوسنتز، هدایت روزنهای و شدت تعرق برگ، کارایی مصرف آب و کربوهیدراتهای محلول در برگ دارد. رقم ’گلدندلیشز‘ بیشترین و رقم ’فوجی‘ کمترین طول میوه را در دو سال آزمایش دارا بودند. بیشترین قطر تاج درخت در رقم ’دلباراستیوال‘ مشاهده شد. در میان پایههای بررسیشده، کمترین قطر تاج درخت در پایة M9مشاهده شد. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز تحت تأثیر رقم و پایه قرار گرفت و بیشترین فعالیت این آنزیم در برگهای رقم ’گلدندلیشز‘ روی پایة M9 اندازهگیری شد. ’دلباراستیوال‘ روی پایة MM106 و ’گلدندلیشز‘ روی پایة M9، مناسبترین ترکیبهای پیوندی از نظر خصوصیات بررسیشده در این پژوهش تشخیص داده شدند.
سونیا جمالی آنجیلانی؛ جواد فتاحی مقدم؛ ولی ربیعی
چکیده
بخش زیادی از میوة مرکبات تولیدشده بهویژه در شمال ایران در انبارهای معمولی نگهداری میشود. این آزمایش در سال 1392 بهمنظور بررسی روشهایی برای حفظ کیفیت ظاهری و درونی میوه، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کشور انجام گرفت. در این آزمایش، تیمارهایی شامل واکس بریتکس، واکس انباری، کیسة پلاستیک تکمیوه و کیسة پلاستیک دومیوه، بهتنهایی ...
بیشتر
بخش زیادی از میوة مرکبات تولیدشده بهویژه در شمال ایران در انبارهای معمولی نگهداری میشود. این آزمایش در سال 1392 بهمنظور بررسی روشهایی برای حفظ کیفیت ظاهری و درونی میوه، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کشور انجام گرفت. در این آزمایش، تیمارهایی شامل واکس بریتکس، واکس انباری، کیسة پلاستیک تکمیوه و کیسة پلاستیک دومیوه، بهتنهایی و در تلفیق با متیلسالیسیلات (MeSA) و در نهایت شاهد استفاده شدند. میوهها پس از تیمار بهمدت 80 روز در انبار معمولی قرار داده شدند و با نمونهگیری بهفاصلة هر 20 روز توان آنتیرادیکالی آنها ارزیابی شد. نسبت TSS/TA پس از 80 روز در میوههای بدون پوشش شاهد و بخاردهیشده با متیلسالیسیلات بیشترین مقدار بود. تکمیوههای بخاردهیشده درون کیسة پلاستیک پس از 40 روز بیشترین مقدار آنتوسیانین (99/3 میلیگرم/ گرم وزن تازه) و فنول کل پوست (23/0 میلیگرم/گرم وزن تازه) را داشتند. تکمیوههای بخاردهیشده که در کیسة پلاستیکی نگهداری شده بودند، بیشترین مقدار اسید آسکوربیک (49/28 میلیگرم/ گرم وزن تازه) را در مقایسه با دیگر تیمارها داشتند. بیشترین مقدار فنول گوشت پس از 60 روز در میوههای تحت تیمار واکس بریتکس مشاهده شد. بهطور کلی، تیمارهای تلفیقی متیلسالیسیلات با پوششدهی، اثر معناداری در کاهش پوسیدگی و حفظ کیفیت درونی میوه طی نگهداری در انبار معمولی داشتند.
مهدی محمد زمانی؛ ولی ربیعی؛ محمد علی نجاتیان؛ مهدی طاهری
چکیده
پرولین و گلایسینبتائین از رایجترین مواد آلی سازگارند که با تنظیم اسمزی و محافظت از غشاها، پروتئینها و آنزیمها از تأثیرات مخرب تنشهای اسمزی در گیاهان جلوگیری میکنند. براساس گزارشها، با کاربرد خارجی این ترکیبات در گیاهان، تحمل آنها به خشکی را میتوان افزایش داد. بدینمنظور، این تحقیق بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای ...
بیشتر
پرولین و گلایسینبتائین از رایجترین مواد آلی سازگارند که با تنظیم اسمزی و محافظت از غشاها، پروتئینها و آنزیمها از تأثیرات مخرب تنشهای اسمزی در گیاهان جلوگیری میکنند. براساس گزارشها، با کاربرد خارجی این ترکیبات در گیاهان، تحمل آنها به خشکی را میتوان افزایش داد. بدینمنظور، این تحقیق بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار بر روی چهار رقم انگور ʼخوشناوʻ، ʼپیکانیʻ، ʼپرلتʻ وʼفلیم سیدلسʻ اجرا شد. تاکهای تحت تنش خشکی با 70 درصد از آب مورد نیاز انگور آبیاری شدند. پرولین (10 میلیمولار) و گلایسینبتائین (15 میلیمولار) در چهار مرحله (پیش از گلدهی، گلدهی، غوره شدن و رنگ گرفتن خوشههای انگور) روی تاکها محلولپاشی شد. نتایج نشان داد که مقدار پرولین و گلایسینبتائین درونی گیاه و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و آسکورباتپراکسیداز در هر دو تیمار پرولین و گلایسینبتائین بهطور معناداری بیشتر از شاهد بود. بیشترین و کمترین مقدار پرولین بهترتیب در ارقام ʼفلیم سیدلسʻ و ʼپیکانیʻ ارزیابی شد، اما دیگر صفات اندازهگیریشده اختلاف معناداری در بین ارقام نشان ندادند. با توجه به نقش این آنزیمها در از بین بردن گونههای فعال اکسیژن و همچنین نقش پرولین و گلایسینبتائین در فعال کردن آنتیاکسیدانها، با کاربرد این دو اسمولیت میتوان تحمل انگور را در مقابل تنش خشکی افزایش داد.