نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه زنجان

2 دانشیار دانشگاه زنجان-گروه علوم باغبانی

3 استادیار دانشگاه زنجان-گروه علوم باغبانی

چکیده

باتوجه به عمر ماندگاری کوتاه میوه شلیل و اهمیت فیزیولوژی پس­ازبرداشت آن، پژوهشی به­ منظور مطالعه اثر کاربرد بسته­بندی نانو به ­همراه تیمار آب گرم بر حفظ خواص کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوه شلیل رقم سانگلو، در سال 1393 اجرا گردید. این آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت و خواص کیفی میوه هر 10 روز یک­بار طی 40 روز نگهداری در دمای 1-0 درجه سانتی‌گراد با رطوبت نسبی 95-90 درصد اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد بسته­بندی نانو سبب حفظ ویتامین ث، میزان اسید آلی و میزان کل مواد جامد محلول گردید و از طرف دیگر، بسته­بندی نانو در مقایسه با بسته­بندی معمولی بر کاهش وزن، کیفیت رنگ و میزان افزایش قهوه­ای شدن اثر معنی­داری نداشته است. میزان pH در طی 30 روز انبارمانی روند کاهشی داشت، سپس تا 40 روز این روند افزایشی بود. میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز با گذشت زمان روند افزایشی داشت، اما این روند در بسته­بندی نانو نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. میزان شاخص طعم و کاروتنوئید با گذشت زمان روند افزایشی داشت، ولی این روند در کاروتنوئید طی 40 روز انبارمانی کاهش معنی­داری پیدا کرد. کاهش سفتی بافت میوه با گذشت زمان طی 30 روز نگهداری در تیمارهای با بسته‌بندی نانو کمتر بود. نتایج نشان داد که ظروف بسته­بندی نانو می­تواند به­عنوان روشی مناسب برای افزایش عمر انبارمانی و حفظ کیفیت میوه شلیل رقم سانگلو مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Influence of hot water treatment and nano-packaging on qualitative characterestics of nectarine fruit cv. ‘Sunglo’ during storage

نویسندگان [English]

  • fatemeh hosseinpoor 1
  • vali rabiei 2
  • mohammadesmaeil amiri 2
  • ali soleimani 3

1

2

3

چکیده [English]

By considering short shelf life time of nectarine fruit and the importance of postharvest physiology, In order to study the effect of nano-packaging with hot water treatment to maintain qualitative characterestics and increase the storage life of nectarines cv. ‘Sunglo‘ an experiment was carried out in 2014. The experiment was designed in a CRBD (completely randomized block design) based on factorial with three replications and fruits qualitative characterestics every 10 days, during 40 days storage with 0-1C0 temperature, 90-95 percent RH were measured. The results showed that nano-packaging caused to maintain the vitamin C, titratable acidity and total soluble solids, and also nano-packaging compared to conventional packaging on weight loss, color quality and increasing browning was not significant effect. The amount of pH was decreased during 30 days of storage, then was increased to 40 days. The peroxidase enzyme activity increased with time, but this process in nano-packaging less than control treatment. The flavor index and carotenoids increased with time, but this process was significant decrease in carotenoids during 40 days of storage. Decrease in fruit firmness over time within 30 days of treatment with nano-packaging is lower. The results showed that nano packaging can be a suitable method to increasing the shelf life and maintain quality of nectarine fruit cv. ‘Sunglo‘.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Browning
  • Hot treatments
  • Peroxidase
  • postharvest
  • storage
1 . اصغری م ر و شهامت م (1392) تأثیر تیمار آب گرم بر فعالیت آنزیم پلی­فنل اکسیداز و برخی خواص کیفی و عمر انباری میوه انگور رقم بیدانه سفید. پژوهش­های صنایع غذایی. 23(4): 520-511.
2 . توحیدیان م، اصغری م و واعظی س (1392) بررسی تأثیر بسته­بندی نانو کامپوزیت نقره و سیلیکا بر میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فنل کل میوه هلو. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار.
3 . جلیلی مرندی ر (1384) میوه های ریز. انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه. 297 ص.
4 . خالقی ص، عالم­زاده انصاری ن و راحمی م (1390) اثرات تیمارهای آب گرم و محلول کلرید سدیم بر عمر انباری و کیفیت سه رقم میوه گوجه­فرنگی (Lycopersicun esculentum L.). همایش ملی مدیریت کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم.
5 . خوشخوی م، شیبانی ب، روحانی ا و تفضلی ع (1387) اصول باغبانی. تالیف انتشارات دانشگاه شیراز. 596 ص.
6 . ربیعی و و جزقاسمی س (1393) روش­های آزمایشگاهی در علوم باغی و زراعی. انتشارات آذربایجان غربی. 264 ص.    
7 . رحمانی ع، صیقلی ن و ابراهیم­زاده ح (1392) بررسی تغییرات فعالیت پراکسیداز در غلظت­های مختلف H2O2و مقادیر مختلف pH در بنه­های زعفران مزروعی در دو دوره خواب و بیداری. تازه­های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی. 10(3): 81-77.
8 . رنجبر ح، حسن پور م، عسگری سرچشمه م، سمیع‌زاده لاهیجی ح و بنی‌اسدی ع (1386) بررسی تأثیر تیمارهای کلرید کلسیم، آب گرم و پوشش پلی اتیلن بر روی عمر انبارمانی و کیفیت میوه انار (رقم ملس ساوه). علوم و صنایع غذایی ایران. 4(2): 9-1.
9 . روحی ز، اصغری م، رسمی ی و اصلانی ز (1390) تأثیر کاربرد پس­ازبرداشت تیمارگرمایی بر عمر انباری، فعالیت آنتی‌اکسیدانی میوه کیوی رقم هایوارد. هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. دانشگاه صنعتی اصفهان. صص. 2228-2226.
10 . ساینی ش و دانکار ک (1384) روش­های آزمایشگاهی تجزیه­ای در علوم باغبانی. ترجمه مستوفی ی و نجفی ف. انتشارات دانشگاه تهران. 136 ص.
11 . طاهرنژاد ش، صادقی ح و قنبری ع (1392) اثر کلسیم و پتاسیم بر کیفیت و عمر انباری میوه هلو و شلیل. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار.
12 . فرحناکی ع، عسگری ح و مصباحی غ (1388) تحلیل تغییرات رنگ رطب در طی خشک کردن با خشک کن کابینی با استفاده از روش عکس برداری دیجیتالی. علوم و صنایع غذایی. 6(2): 52-43.       
13 . کوشش‌صبا م، ارزانی ک و برزگر م (1393) بررسی تغییرات فعالیت ضداکسایشی میوه زردآلو L.)(Prunus armeniaca در شرایط نگهداری در سردخانه. علوم و صنایع غذایی. 44(11): 21-11.
14 . لیاقتی ل، عزیزی م و جوکار م (1391) کاربرد نانوکامپوزیت­ها در صنایع بسته­بندی و موادغذایی. فناوری نانو. 10: 18-14.
15 . واعظی س، اصغری م و فرخزاد ع (1392) تأثیر بسته­بندی نانوکامپوزیت نقره و سیلیکا بر خواص کیفی و ماندگاری میوه تازه بریده شلیل رقم (رد گلد). اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار.
 
16 . Arnon AN (1967) Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal. 23: 112-121.
17. Çandir EE, Temizyürek F and Özdemir AE (2009) The effects of hot water dip treatments on the cold storage of Big Top nectarines.Journal of applied botany and food quality. 82: 136-140. 
18 . Dragovic-Uzelac V, Levaj B, Mrkic V, Bursac D and Boras M (2007) The content of polyphenols and carotenoids in three apricotcultivars depending on stage of maturity and geographical region. Food chemistry. 102: 966-975.
19 . Emamifar A, Kadivar M, Shahedi M and Soleimanian-Zad S (2010) Evaluation of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on shelf life of fresh orange juice. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 742-748.
20 . Hu Q, Fang Y, Yang Y, Ma N and Zhao L (2011) Effect of nanocomposite-based packaging on postharvest quality of ethylene-treated kiwifruit (Actinidia deliciosa) during cold storage. Food Research International. Pp. 1589-1596.
21 . Kazemi-asl V, Aboutalebi A, Shirzadi MH and Hassanzadeh Khankahdani H (2014) Effect of rosemary and indian clove essence, putrescin, hot water treatment and thiabendazol fungicide on post-harvest life of Mango (Mangifera indica c.v Langra). Scientia Agriculturae. Pp. 46-48.
22 . Koca N, Burdurlu H and Karadeniz F (2007) Kinetics of colour changes in dehydrated carrots. Journal of Food Engineering. 78: 449-455.
23 . Li HM, Li F and Wang L (2009) Effect of nano-packing on preservation quality of Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill. var inermis (Bunge) Rehd). Food Chemistry. 114: 547-552.
24 . Li X, Li W and Jiang Y (2011) Effect of nano-ZnO-coated active packaging on quality of fresh-cut “fugi”apple. Journal of food science and technology. 46: 1947-1955.
25 . Lurie S (1998) Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology. Pp. 257-269.
26 . Mart.nez-Romero DN, Alburquerqu J, Valverde M, Guilln F, Castillo S, Valero D and Serrano M (2006) Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment, a new edible coating. Postharvest Bio Technology. 39: 93-100.
27 . Serrano M, Martinez-Romero D, Castillo S, Guillen F and Valero D (2004) Role of calcium and heat treatments in alleviating physiological changes induced by mechanical damage in plum. Postharvest biology and technology. 34: 155-157.
28 . Sozzi GO, Cascone O and Fraschina AA (1996) Effect of a high temperature stress on endo-ß-mannanase and α-and ß- Galactosidase activities during tomato fruit ripening. Postharvest Bio Technology. 9: 49-53.
29 . Spadoni A, Neri F, Bertolini P and Mari M (2013) Control of Monilinia rots on fruit naturally infected by hot water treatment in commercial trials. Postharvest Biology and Technology. Pp. 280-284.
30 . Yaman O and Bayoindirli L (2002) Effects of an edible coating and cold storage on shelf life and quality of cherries. Lebensmittel- Wissenchaft and Technologie. 35: 146-150.
31 . Yang F, Li H, Li F and Hu Q (2010) Effect of nano-packing on preservation quality of fresh Strawberry (Fragaria ananassa Duch.cv.Fengxiang) during storage at 40c. Journal of food science. 75: c236-c240.
32 . Zambrano-Zaragoz ML, Mercado-Silva E, Del Real LA, Gutiérrez-Cortez E, Cornejo-Villegas MA and Quintanar-Guerrero D (2014) The effect of nano-coatings with α-tocopherol and xanthan gum on shelf-life and browning index of fresh-cut “Red Delicious” apples. Innovative Food Science and Emerging Technologies. Pp. 188-196.
33 . Zandi k, Naseri  N, Weisany W, Esmaiili M and Bazargan I (2012) Effects of nano-composites packaging and calcium chloride containers on quality characteristics and storage life of Siah Mashhad cherry cultivar. Technical journal of engineering and applied sciences. 10: 346-353.
34 . Zhou L, Lv s and He G (2011) Effect of PE/AG2O nano-packaging on the quality of apple slices. Journal of Food Quality. 34: 171-176.