نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

3 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

استفاده از اسانس­های گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی به­عنوان ایده­ای جدید در کشاورزی نوین مطرح می­باشد. در همین راستا، آزمایشی به­منظور مطالعه اثر اسانس­های میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، اسانس­های میخک و دارچین هر یک در چهار سطح (صفر، 500، 1000، 1500 میلی­گرم در لیتر) و زمان در سه سطح (یک، دو و سه ­ماه انبارمانی) در دمای شش درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 85 درصد با چهار تکرار اجرا گردید. با افزایش دوره انبارمانی مواد جامد محلول، آنتوسیانین، نشت یونی، سرمازدگی، درصد کاهش وزن و شدت پوسیدگی افزایش یافت و مصرف اسید­های کاهش یافت. اسانس­های از طریق کاهش فرآیند­های اکسیداسیونی نظیر تنفس، مصرف اسید­های آلی در محصولات را کاهش می­دهند. میزان آنتوسیانین در انارهای تیمار شده با اسانس میخک بیشتر از انارهای تیمار شده با اسانس دارچین افزایش یافت. اسانس میخک و اسانس دارچین تاثیر یکسان بر سرمازدگی و پوسیدگی داشت. پوسیدگی از (25/42 درصد) در تیمار شاهد به (75/31 درصد) در اسانس میخک 1500 میلی­گرم در لیتر در ماه سوم انبارمانی کاهش یافت. به­طور­کلی انارهای تیمار شده با اسانس میخک و اسانس دارچین کیفیت بهتر و انبارمانی بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of application of Clove and Cinnamon essential oils on maintain quality post-harvest of Pomegranate

نویسندگان [English]

  • Mahshid Ghafouri 1
  • Ali Soleimani 2
  • Vali Rabiei 3

1 M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan - Iran

2 Assistance Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan - Iran

3 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan - Iran

چکیده [English]

Using the essential oils to increase the storage life and quality of horticultural products as a new idea is developed in agriculture. In this context, an experiment was conducted in order to effect of application Essential oils of clove and Cinnamon on maintain quality post-harvest of pomegranate (‘Punica granatum’ cv. Tarom red skin). A split design in time in a completely randomized design with two factors essential oils of cloves and cinnamon each  in four levels (0, 500, 1000, 1500 mg per liter) and time in three levels (one month, two months, three months of storage) at 6°C and relative humidity of 85 percent, with four replications. The results showed that with increasing storage period total soluble solid (TSS), anthocyanin, electrolyte leakage, chilling injury, weight loss percent and severity of decay increased. Essential oils by reducing oxidation processes, such as respiration of consumption organic acids in products reduce. The amount of anthocyanin in the fruit treated with essential oil of clove increased more than pomegranates treated with Essential oil of cinnamon. Essential Oils of clove and Cinnamon have a similar effect of chilling injury and decay. Decay of (42.25 percent) in control to (30.75 percent) in the essential oil of cloves 1500 mg per liter decreased in the second month of storage. General, pomegranates treated with essential oils of clove and essential oil of cinnamon have better quality and storage life.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanin
  • chilling injury
  • Decay
  • electrolyte leakage
  • weight loss
1 . ابراهیم پورکومله ا، غنی ع و عزیزی م (1387) اثر دما، پوشش و استفاده از برخی تر­کیبات طبیعی در افزایش عمر انبار­مانی آلبالو. علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 15(1): 28-38.
2 . ابوطالبی ع ح و محمدی م ح (1390) اثر اسانس گیاهان­ دارویی بر ثبات کیفیت و مدیریت پوسیدگی پس ­از ­برداشت نارنگی کینو. به­زراعی نهال و بذر. 27: 501-504.
3 . اصغری مرجانلو الف، مستوفی ی، شعیبی ش و مقومی م (1387) تأثیر اسانس ریحان بر کنترل پوسیدگی و کیفیت پس­ از­ برداشت توت­فرنگی (سلوا). گیاهان ­دارویی. 29: 131-139.
4 . امیدبیگی ر (1388) تولید و فرآوری گیاهان­ دارویی. جلد اول، انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد. 400 ص.
5 . حسینی قیداری ف (1387) مطالعه صفات کمی و کیفی سه رقم سیب خارجی بر روی پایه رویشی در منطقه قیدار. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران. تهران. پایان­نامه کارشناسی ارشد.
6 . رنجبر ح، ذوالفقاری نسب ر، قاسم‌نژاد م و سرخوش ع (1384) تأثیر متیل جاسمونات در القای مقاومت به سرمازدگی میوه انار رقم ملس ترش ساوه. پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی. 75: 43-49.
7 . رنجبر ح، فرزانه م، هادیان ج، میرجلیلی م ح و شریفی ر (1387) اثر ضدقارچی چند اسانس گیاهی بر بیماری‌های پس از برداشت میوه توت فرنگی. پژوهش و سازندگی در امور زراعت و باغبانی. 21(4): 54-60.
8 . زرگری ع (1370) گیاهان ­دارویی. انتشارات دانشگاه تهران. تهران. 946 ص.
9 . سلاح‌ورزی ی و تهرانی‌فر ع (1392) تأثیر اسانس برخی گیاهان دارویی و پوشش پلی‌اتیلنی بر عمر انبارمانی و کیفیت میوه انار (رقم شیشه کب). علوم باغبانی (علوم و صنایع غذایی). 27(3): 318-327.
10 . شاکری م (1386) بررسی و تعیین روش­های کنترل پوسیدگی میوه انار در انبار. پژوهش و سازندگی. 77: 41-47.
11 . طلایی ع، عسگری ­سرچشمه م ع، بهادران ف و شرافتیان د (1383) مطالعه آثار تیمار­های آب گرم و پوشش پلی‌اتیلن بر روی عمر انبار­مانی و کیفیت میوه انار (رقم ملس ساوه). علوم کشاورزی ایران. 35(2): 369-347.
12 . غلامی م، وصال طلب ز و ظفری د (1390) اثر اسانس میخک بر برخی ویژگی­های کیفی و کنترل پوسیدگی کپک خاکستری توت‌فرنگی طی انبارداری. هفتمین کنگره علوم باغبانی. صص. 2291-2292.
13 . محسنی ع (1389) انار. انتشارات نشر آخر. 216 ص.
14 . مسکوکی ع م و مرتضوی ع (1384) تأثیر اسانس آویشن و اسانس زینان در کاهش فساد میکروبی و کنترل رشد قارچ کپک سیاه روی گلابی در سردخانه. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 8: 205-215.
15 . ناروییس، بابادایی سامانی ر و هنرور م (1390) تغییر در ویژگی­های پس از برداشت انار با کاربرد اسانس­های گیاهی. مجموعه مقالات ششمین همایش ملی ایده­های نو در کشاورزی دانشگاه آزاد خوراسگان. صص. 427-430.
16 . نجفی ف، مستوفی ی (1384) روش­های آزمایشگاهی تجزیه‌ای در علوم باغبانی. انتشارات دانشگاه تهران. 136 ص.
17 . وصال طلب ز و غلامی م (1391) اثر اسانس و عصاره میخک بر برخی ویژگی­های کیفی انگور طی انبارداری. علوم باغبانی ایران. 43(2): 255-265.
 
18 . Abdolahi A, Hassani A, Ghosta Y, Bernousi I and Meshkatalsadat M (2010) Study on the potential use of essential oils for decay control and quality preservation of ‘Tabarzeh’ table grape. Journal of Plant Protection Research. 50: 45-52.
19 . Almenar E, Valle VD, Catala R and Gavara R (2007) Active package for wild strawberry fruit (Fragaria vesca L). Journal of Agriculture and Food Chemistry. 55: 2240-2245.
20
. Arte SF, Tudela JA and Villaescusa R (2000) Thermal postharvest treatments for improving pomegranate quality and shelf life. Postharvest Biology and Technology 18: 245-251.
21 . Burt S (2004) Essential oils their anti-bacterial properties and potential applications in foods a review. International Journal of Food Microbiology. 94: 223-253.
22 . Fuleki F and Francis JF (1986) Quantitative method for anthocyanin. Determination of total anthocyanin and degradation index for cranberry Juice. Journal of Food Science. 33: 78-83.
23 . Guilin F, Zapata PJ, Martinez-Romero D, Castillo S, Serrano S and Valero D (2007) Improvement of the overall quality of table grapes stored under modified atmosphere packaging in combination with natural antimicrobial compounds. Journal of Food Science. 72(3): 185-190.
24 . Juven BJ, Kanner J, Sched F and Weisslowicz H (1994) Factors that interact with the antimicrobial of thyme essential oil and its active c onstituent's. Journal of Applied Bacteriology. 76: 626-631.
25 . Martinez-Romero D, Guillén F, Valverde JM, Bailén G, Zapata P, Serrano M, Castillo S and Valero D (2007) Influence of carvacrol on survival of Botrytis cinerea inoculated in table grape. International Journal of Food Microbiology. 115: 144-148.
26 . McCollum TG and McDonald RE (1991) Electrolyte leakage, respiration and ethylene production as indices of chilling injury in grapefruit. Horticulture Science. 26: 1191-1192.
27 . Meng Xli B, Liu J and Tian S (2008) Physiological responses and quality attributes of table grape fruit to chitosan preharvest spray and postharvest coating during storage. Food Chemistry. 106: 501-508.
28 . Mohammadi S and Aminifard MH (2012) Effect of essential oils on post harvest decay and some quality factors of peach (Prunus persica var Redhaven). Journal of Biological and Environmental Sciences. 6: 147-153.
29 . Najda A, Dyduch J and Brzozowski N (2008) Flavonoid content and antioxidant activity of caraway roots (Carum carvi L.). Vegetable Crops Research Bulletin. 68: 127-33.
30 . Nanda S, Rao DVS and Krishnamurthy S (2001) Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Post harvest Biology and Technology. 22: 61-69.
31 . Paloa L and Crisosto CHD (2007) Combination of post-harvest antifungal Chemical treatment and controlled atmosphere storage to control gray mold and improve storability of pomegranates. Post-harvest Biology and Technology. 43: 133-142.
32 . Rabiei v, Shirzadeh E, Rabbi Angourani H and Sharafi Y (2011) Effect of thyme and lavender essential oils on the qualitative and quantitive traits and traits and storage life of apple Jona gold cultivar. Medicinal Plant. 5: 5522-5527.
33 . Raymond WM, Wang Y, Smith DL, Gross KC and Tian M (2004) MeSA and MeJA increase steady-state transcript levels of alternative oxidase and resistance against chilling injury in sweet peppers (Capsicum annuum L.). Plant Science. 166: 711-719.
34 . Tripathi P, Dubey NK and Shukla AK (2008) Use of some Essential oils as Postharvest botanical fungicides in the management of grey mold of grapes caused by Botrytis cinerea. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 24: 39-46.
35 . Tzortzakis NG (2007) Maintaining post-harvest quality of fresh produce with volatile compounds. Innovative Food Science Emerge. Technology. 8: 111-116.
36 . Valero D, Valverde JM, MartQnez-Romero D, Guillen F, Castillo S and Serrano M (2006) The combination of modified atmosphere packaging with eugenol or thymol to maintain quality, safety and functional properties of table grapes. Postharvest Biology and Technology. 41: 317-327.
37 . Valverde JM, Valero D, Martinez-Romero D, Guillen F, Castillo S and Serrano M (2005) Noveledible coating based on Aloe Vera gel to maintain table grape quality and safety. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 53: 7807-7813.
38 . Wang L, Chena S, Kong WLi W and Archibald D (2006) Salicylic-acid pretreatment alleviates chilling-injury and affects the antioxidant system and heat shock proteins of peaches during cold storage. Postharvest Biology and Technology. 41: 244-251.