اثر جلبک دریایی اسپیرولینا (Spirulina platensis) و سارگاسوم (Sargassum vulgare) بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژی و فیتوشیمیایی گیاه بنفشه زینتی (Viola× wittrockiana) تحت تنش خشکی

مجید ملکی؛ سپیده کلاته جاری؛ علی محمدی ترکاشوند

دوره 27، شماره 1 ، اسفند 1403، ، صفحه 145-168

https://doi.org/10.22059/jci.2025.365499.2851

چکیده
  هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر جلبک دریایی (سارگاسوم Saragassum vulgare و اسپیرولینا Spirulina platensis) بر رشد، ویژگی‏های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه بنفشه زینتی (Viola×wittrockiana) انجام شد.روش پژوهش: اثر تیمار تنش خشکی در سه سطح 100 درصد ظرفیت زراعی (بدون تنش)، 75 درصد ظرفیت زراعی (تنش ملایم) و 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش شدید) و عصاره جلبک با چهار سطح ...  بیشتر

تأثیر سالیسیلیک‌اسید و سلنات‌سدیم بر رشد و ویژگی‏های فیتوشیمیایی سرخارگل (Echinacea angustifolia) در شرایط تنش شوری

حامد عادلی؛ سپیده کلاته جاری؛ مرجان دیانت

دوره 26، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 925-948

https://doi.org/10.22059/jci.2024.366323.2859

چکیده
  هدف: شوری، یکی از مهم‌ترین تنش‏های غیرزیستی است که تولید محصولات کشاورزی را کاهش می‏دهد. استفاده از ترکیبات محرک رشد به‌منظور کاهش اثرات تنش‏های محیطی در گیاهان اهمیت خاصی دارد. از این رو تحقیق حاضر به‌منظور بررسی اثر سالیسیلیک‌اسید و سلنات‌سدیم بر رشد، خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی سرخارگل (Echinacea angustifolia) در سال 1401 در گلخانه ...  بیشتر

اثر قارچ تریکودرما بر برخی خواص بیوشیمیایی گیاه دارویی ریحان در شرایط رژیم های مختلف آبیاری

مینا امانی؛ سعیده علیزاده سالطه؛ محسن سبزی نوجه ده؛ مهدی یونسی حمزه خانلو

دوره 25، شماره 3 ، شهریور 1402، ، صفحه 719-735

https://doi.org/10.22059/jci.2023.345935.2730

چکیده
  هدف: بهره­ گیری از رابطه همزیستی گیاه با قارچ‌های تریکودرما یکی از راه‌کارهای کاهش تنش کم­آبی در گیاهان به­ شمار می‌رود. پژوهش حاضر به ­منظور بررسی تأثیر قارچ تریکودرما بر ویژگی ­های آنتی‌اکسیدانی گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط تنش کم ­آبی انجام شد. روش پژوهش: این آزمایش در گلخانه گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی ...  بیشتر

تأثیر همزیستی با گونه‌های قارچ میکوریزا بر صفات کمی و ‌کیفی توده‌های بذری گیاه دارویی کاسنی در شرایط گلخانه

علی یزدان پناه گوهری؛ مرضیه قنبری جهرمی؛ وحید زرین نیا

دوره 24، شماره 2 ، تیر 1401، ، صفحه 527-544

https://doi.org/10.22059/jci.2021.314730.2484

چکیده
  میکوریزا یکی از رایج‌ترین میکروارگانیزم‌های همزیست با گیاهان محسوب می‌شود. به‌منظور ارزیابی سازگاری توده‏های مختلف بذری گیاه کاسنی و تلقیح با قارچ میکوریزا، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی شامل دو توده بذری (اردبیل و فارس) و تیمار همزیستی با گونه­های قارچ میکوریزا (Glomus mosseae، Glomus intraradices و عدم کاربرد) ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی چند ترکیب کلسیمی طی مراحل مختلف رشد بر برخی خصوصیات کیفی میوه سیب رقم ‘فوجی’

انسیه قربانی؛ داود بخشی؛ اسماعیل فلاحی؛ بابک ربیعی

دوره 17، شماره 4 ، دی 1394، ، صفحه 925-938

https://doi.org/10.22059/jci.2015.56564

چکیده
  تولید سیب فوجی در ایران با مشکلاتی از قبیل رنگ‌گیری خیلی ضعیف و بروز عارضة قهوه‌ای شدن درونی طی انبارداری همراه است. بنابراین، در این پژوهش تأثیر محلول‌پاشی سه ترکیب کلسیمی فولی‌کل (Folical)، کلسی‌کت (Calcicat) و کلرید کلسیم (CaCl2) طی فصل رشد شامل محلول‌پاشی طی کل فصل و محلول‌پاشی در اوایل، اواسط و اواخر فصل بر برخی خصوصیات کیفی شامل رنگ ...  بیشتر

بررسی رابطه تجمع ترکیبات فنولی میوه در ارقام پرتقال 'الوستیانا' و 'ایتالیایی' با میوه پایه‌های آنها

نسترن همتی؛ عظیم قاسم نژاد؛ جواد فتاحی مقدم؛ پونه ابراهیمی

دوره 17، شماره 3 ، مهر 1394، ، صفحه 571-581

https://doi.org/10.22059/jci.2015.54370

چکیده
  پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی تغییرات بیوشیمیایی میوۀ درخت پیوندی با میوۀ پایه، در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 93-1392 انجام گرفت. بدین منظور فعالیت آنتی‌اکسیدانی، مقدار فنول کل و فلاونوئید کل میوه‏های چهار پایۀ ’یوزو‘، ’شل‌محله‘، ’نارنج‘ و ’سیتروملو‘ در مقایسه با میوه‌های درخت پیوندی ...  بیشتر

کاربرد پوشش‏دهی همراه با بخار متیل‏ سالیسیلات‏ در حفظ ترکیبات آنتی‌رادیکالی میوه پرتقال خونی

سونیا جمالی آنجیلانی؛ جواد فتاحی مقدم؛ ولی ربیعی

دوره 17، شماره 2 ، تیر 1394، ، صفحه 471-485

https://doi.org/10.22059/jci.2015.54371

چکیده
  بخش زیادی از میوة مرکبات تولیدشده به‌ویژه در شمال ایران در انبارهای معمولی نگهداری می‏شود. این آزمایش در سال 1392 به‌منظور بررسی روش‏هایی برای حفظ کیفیت ظاهری و درونی میوه، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کشور انجام گرفت. در این آزمایش، تیمارهایی شامل واکس بریتکس، واکس انباری، کیسة ‏پلاستیک تک‏میوه و کیسة ‏پلاستیک دومیوه، به‌تنهایی ...  بیشتر