ابراهیم عابدی قشلاقی؛ ولی ربیعی؛ مالک قاسمی؛ فرهنگ رضوی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
اطلاع از نیاز دمایی درختان میوه، آثار مهمی در تولید و تعیین نواحی مناسب برای پرورش آنها دارد. این پژوهش به روش قلمههای تکجوانهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری در سال 95-1394 انجام شد. در این پژوهش نیاز سرمایی ارقام هایوارد، توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و مادة کیوی، براساس ...
بیشتر
اطلاع از نیاز دمایی درختان میوه، آثار مهمی در تولید و تعیین نواحی مناسب برای پرورش آنها دارد. این پژوهش به روش قلمههای تکجوانهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکدة مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری در سال 95-1394 انجام شد. در این پژوهش نیاز سرمایی ارقام هایوارد، توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و مادة کیوی، براساس مدلهای ساعات سرمایی، یوتا و دینامیک و نیاز گرمایی به روش درجة ساعت رشد (GDH) بررسی شد. نتایج نشان داد که نیاز سرمایی جوانههای ژنوتیپ طلایی ماده و نر بهترتیب برابر با 480 و 585 ساعت سرما و برای ارقام هایوارد و توموری برابر با 692 ساعت سرما بود. مقدار نیاز گرمایی جوانة ارقام و ژنوتیپها از بین 2233 GDH در ژنوتیپ طلایی ماده تا 4066 GDH در جوانههای رقم هایوارد متغیر بود. نیاز سرمایی برای حداکثر گلدهی رقم هایوارد برابر با 966 ساعت سرما بود، در حالیکه در رقم توموری و ژنوتیپهای طلایی نر و ماده نیاز سرمایی برای شکفتن جوانههای رویشی و گلدهی یکسان بوده و بهترتیب 692، 585 و 480 ساعت سرما بود. با تداوم دریافت سرما در جوانهها، نیاز گرمایی برای شکفتن آنها کاهش یافت و همبستگی منفی و معنادار بین نیاز سرمایی و گرمایی برای شکفتن جوانهها بهدست آمد. با توجه به نیاز سرمایی کم ژنوتیپهای طلایی نر و ماده، بهنظر میرسد که شرایط اقلیمی در پراکندگی منطقة کشت آنها محدودکننده نباشد. تصور میشود که مدلهای یوتا و دینامیک برای ارزیابی نیاز سرمایی مناسبتر از مدل ساعتی باشند.
سونیا جمالی؛ ولی ربیعی؛ جواد فتاحی مقدم
چکیده
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، ...
بیشتر
تیمار پوششدهی با پوششهای مختلف و کاربرد متیلسالیسیلات و سالیسیلیکاسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، در سال 92-1391 انجام شد. میوهها پس از تیماردهی با واکس بریتکس و بخار متیلسالیسیلات به مدت 80 روز در سردخانه با دمای 5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد قرار داده شدند و با نمونهگیری به فاصله هر 20 روز فعالیت آنزیمی میوهها ارزیابی شد. براساس نتایج میوههای تیمار شده با متیلسالیسیلات بیشترین میزان (mMmg/FW 26/0) و میوههای پوشش داده شده با واکس بریتکس کمترین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (mMmg/FW 2/0) را نشان دادند. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز میوه مورو به میوههای بخاردهی شده با متیلسالیسیلات در 20 روز اول نگهداری در سردخانه (umg/FW 19/23) تعلق داشت. فعالیت آنزیم آسکورباتپراکسیداز در هر دو رقم ‘تامسون’ و ‘مورو’ طی انبارمانی روند افزایشی داشت. به نظر میرسد تیمارهای واکس بریتکس و متیل سالیسیلات به کمک تعدیل در فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، آسکورباتپراکسیداز و فنیلآلانین آمونیالیاز آسیب سرمازدگی طی انبارداری را کاهش و فعالیت آنتیاکسیدانی در میوههای تحت تنش سرما را افزایش میدهند.
نسترن همتی؛ عظیم قاسم نژاد؛ جواد فتاحی مقدم؛ پونه ابراهیمی
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی تغییرات بیوشیمیایی میوۀ درخت پیوندی با میوۀ پایه، در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 93-1392 انجام گرفت. بدین منظور فعالیت آنتیاکسیدانی، مقدار فنول کل و فلاونوئید کل میوههای چهار پایۀ ’یوزو‘، ’شلمحله‘، ’نارنج‘ و ’سیتروملو‘ در مقایسه با میوههای درخت پیوندی ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی تغییرات بیوشیمیایی میوۀ درخت پیوندی با میوۀ پایه، در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 93-1392 انجام گرفت. بدین منظور فعالیت آنتیاکسیدانی، مقدار فنول کل و فلاونوئید کل میوههای چهار پایۀ ’یوزو‘، ’شلمحله‘، ’نارنج‘ و ’سیتروملو‘ در مقایسه با میوههای درخت پیوندی پرتقال ,ایتالیایی، و ,سالوستیانا، روی پایههای یادشده در بخشهای مختلف میوه اعم از پوست و گوشت بررسی شد. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. براساس نتایج، صفات اندازهگیریشده در سطح 1 درصد تحت تأثیر پایه، رقم و بافت میوه قرار داشت، بهطوری که بیشترین مقدار فنول کل (38/21 میلیگرم در گرم) در پوست رقم ,ایتالیایی، پیوندشده روی پایۀ شلمحله مشاهده شد. همچنین بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (71/85 درصد) در پوست پایۀ ’سیتروملو‘ و بیشترین مقدار فلاونوئید کل (337/0 میلیگرم در گرم) در پوست رقم ,سالوستیانا، پیوندشده بر روی پایۀ ’یوزو‘بود. براساس نتایج، توانمندی تجمع فنول کل در میوۀ پایه در میزان فعالیت آنتیاکسیدانی میوۀ درخت پیوندی مؤثر است و همبستگی مثبت دارد. با اینکه بین ترکیبات آنتیاکسیدانی میوۀ درخت پیوندی با پایه تفاوت معناداری وجود داشت، هیچگونه رابطۀ مشخصی بین آنها مشاهده نشد. بهنظر میرسد این تفاوت ناشی از ویژگیهای ترکیبی و فیزیولوژیکی هر میوه (رقم پیوندی یا پایه) باشد.
سونیا جمالی آنجیلانی؛ جواد فتاحی مقدم؛ ولی ربیعی
چکیده
بخش زیادی از میوة مرکبات تولیدشده بهویژه در شمال ایران در انبارهای معمولی نگهداری میشود. این آزمایش در سال 1392 بهمنظور بررسی روشهایی برای حفظ کیفیت ظاهری و درونی میوه، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کشور انجام گرفت. در این آزمایش، تیمارهایی شامل واکس بریتکس، واکس انباری، کیسة پلاستیک تکمیوه و کیسة پلاستیک دومیوه، بهتنهایی ...
بیشتر
بخش زیادی از میوة مرکبات تولیدشده بهویژه در شمال ایران در انبارهای معمولی نگهداری میشود. این آزمایش در سال 1392 بهمنظور بررسی روشهایی برای حفظ کیفیت ظاهری و درونی میوه، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کشور انجام گرفت. در این آزمایش، تیمارهایی شامل واکس بریتکس، واکس انباری، کیسة پلاستیک تکمیوه و کیسة پلاستیک دومیوه، بهتنهایی و در تلفیق با متیلسالیسیلات (MeSA) و در نهایت شاهد استفاده شدند. میوهها پس از تیمار بهمدت 80 روز در انبار معمولی قرار داده شدند و با نمونهگیری بهفاصلة هر 20 روز توان آنتیرادیکالی آنها ارزیابی شد. نسبت TSS/TA پس از 80 روز در میوههای بدون پوشش شاهد و بخاردهیشده با متیلسالیسیلات بیشترین مقدار بود. تکمیوههای بخاردهیشده درون کیسة پلاستیک پس از 40 روز بیشترین مقدار آنتوسیانین (99/3 میلیگرم/ گرم وزن تازه) و فنول کل پوست (23/0 میلیگرم/گرم وزن تازه) را داشتند. تکمیوههای بخاردهیشده که در کیسة پلاستیکی نگهداری شده بودند، بیشترین مقدار اسید آسکوربیک (49/28 میلیگرم/ گرم وزن تازه) را در مقایسه با دیگر تیمارها داشتند. بیشترین مقدار فنول گوشت پس از 60 روز در میوههای تحت تیمار واکس بریتکس مشاهده شد. بهطور کلی، تیمارهای تلفیقی متیلسالیسیلات با پوششدهی، اثر معناداری در کاهش پوسیدگی و حفظ کیفیت درونی میوه طی نگهداری در انبار معمولی داشتند.