خیرمحمد محمدی؛ علی عبادی؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ حسین حکم آبادی
چکیده
گیاهان هنگام مواجه شدن با انواع تنشهای محیطی از سیستم آنتیاکسیدانی جهت مقابله با عوارض ناشی از تنش استفاده میکنند. در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از افزایش کلرید سدیم بر سیستم آنتیاکسیدانی و برخی خصوصیات فیزیولوژیک دانهالهای پسته (بادامیریز زرند، قزوینی، سرخس، آتلانتیکا، UCB1 و دورگهای cv. BadamiRiz-e--Zarand × ...
بیشتر
گیاهان هنگام مواجه شدن با انواع تنشهای محیطی از سیستم آنتیاکسیدانی جهت مقابله با عوارض ناشی از تنش استفاده میکنند. در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از افزایش کلرید سدیم بر سیستم آنتیاکسیدانی و برخی خصوصیات فیزیولوژیک دانهالهای پسته (بادامیریز زرند، قزوینی، سرخس، آتلانتیکا، UCB1 و دورگهای cv. BadamiRiz-e--Zarand × P. Integerrima ، Pistacia. vera، cv. Sharakhs× P. Integerrima P. vera P. atlantica Desf× P. Integerrima,) آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در بستر کوکوپیت و پرلایت انجامشد. عوامل آزمایش شامل تنش شوری (صفر، 75، 150 و 225 میلیمولار) و پایه بودند. اعمال تنش در سال دوم به مدت نه هفته انجام گردید. در پایان آزمایش برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانهالها اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، سطح برگ و کلروفیل کل در گیاهان مورد مطالعه کاهش یافتند. پایه آتلانتیکا بیشترین و پایه بادامیریز زرند کمترین کاهش را در این خصوص نشان دادند. همچنین با افزایش سطح شوری، میزان پرولین برگ، فنول کل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان افزایش یافتند. بیشترین افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در دورگ بادامیریز زرند× اینتگریما، پایههای بادامیریز زرند و قزوینی مشاهده شد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر میرسد دورگ بادامیریز زرند× اینتگریما، پایههای بادامیریز زرند و قزوینی توانایی بیشتری در حفظ پروتئینهای برگ داشته و تحمل بالاتری نسبت به تنش شوری دارند.
عرفان سپهوند؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی برگی قبل از برداشت با کلسیم میتواند کیفیت میوههای سیب را تحت تأثیر قرار دهد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی برگی کلریدکلسیم در چهار غلظت (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در زمانهای دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت روی رقمهای سیب ‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’ تربیتشده با سه سیستم (وی، هایتک و کردون) ...
بیشتر
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی برگی قبل از برداشت با کلسیم میتواند کیفیت میوههای سیب را تحت تأثیر قرار دهد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی برگی کلریدکلسیم در چهار غلظت (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در زمانهای دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت روی رقمهای سیب ‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’ تربیتشده با سه سیستم (وی، هایتک و کردون) بررسی شد. نتایج نشان داد که نوع سیستم تربیت و تغذیۀ برگی کلسیم، تأثیر معناداری بر کیفیت میوهها در زمان برداشت داشت. محلولپاشی کلسیم، سفتی بافت میوهها را بهطور معناداری در مقایسه با شاهد افزایش و مقدار اسیدیتۀ قابل تیتراسیون (TA) را بهطور معناداری کاهش داد. همچنین، کاربرد کلسیم مقدار شاخص رنگ a* پوست میوه را که نشاندهندۀ سنتز رنگیزۀ آنتوسیانین و تولید رنگ قرمز است، بهطور معناداری افزایش داد. مقدار عملکرد، وزن و سفتی بافت میوهها در رقم ‘گالا’ در هر سه سیستم تربیتی بهطور معناداری از رقم ‘دلبار استیوال’ بیشتر بود. بیشترین سفتی بافت میوه در رقم ‘گالا’ با سیستم تربیتی هایتک (56/9 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)، مشاهده شد. مقدار شاخصهای a*، b* و کروما در رقم ‘گالا’ بهطور معناداری بیشتر از رقم ‘دلبار استیوال’، و در مقابل شاخص L* در این رقم بهطور معناداری کمتر از رقم ‘دلبار استیوال’ بود. بهطور کلی، نتایج نشان دادند که رقم ‘گالا’ در سیستمهای تربیتی هایتک و وی و رقم ‘دلبار استیوال’ در سیستم تربیتی هایتک، میوههایی با وزن و اندازۀ بیشتر و کیفیت بهتر تولید کردند.