نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 نویسنده مسئول، گروه حشرهشناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: rsadeghi@ut.ac.ir
2 گروه حشرهشناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: m.mirzaei@ut.ac.ir
3 گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. رایانامه: ebadollahi@uma.ac.ir
4 گروه حشرهشناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: jamshidnia@ut.ac.ir
5 گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: mjavid@ut.ac.ir
چکیده
شبپره هندی Plodia interpunctella Hübner (Pyralidae) یکی از آفات مهم محصولات انباری در ایران میباشد که برای کنترل آن از سموم شیمیایی تدخینی استفاده میشود. استفاده از اسانسهای گیاهی و ترکیبات آن بهدلیل خطرات کم روی پستانداران میتواند جایگزین مناسبی برای سموم مرسوم تدخینی باشد. در این پژوهش مرگومیر، مهارکنندگی آنزیم آلفا-آمیلاز و میزان پروتئین کل لارو شبپره هندی تحت تأثیر عصاره گلبرگ زعفران با آنتوسیانین بالا در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. غلظتهای مورداستفاده شامل 500، 690، 1000، 1380 و 2000 پیپیام بودند که طی زمانهای 24 و 48 ساعت در چهار تکرار علیه لاروهای سن پنجم آفت استفاده شدند. مقدار غلظت کشنده پنجاه درصد (LC50) عصاره گلبرگ زعفران روی لارو شبپره هندی بعد از 24 و 48 ساعت بهترتیب برابر با 950/2244 و 828/1434 پیپیام برآورد شد. فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز در لارو سن پنجم شبپره هندی تحت تأثیر تیمارهای عصاره گلبرگ زعفران اختلاف معنیداری با شاهد داشت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز لارو آفت تحت تأثیر عصاره گلبرگ زعفران برابر با 1/83 درصد و میزان مهارکنندگی آنزیم مذکور نیز برابر با 8/21 درصد ارزیابی شد که اختلاف معنیداری با شاهد داشتند. علاوه بر آن، میزان پروتئین در لاروهایی که تحت تأثیر این عصاره قرار داشتند با گروههای شاهد تفاوت معنیداری داشت. بنابراین، با توجه به سمیت تدخینی عصاره گلبرگ زعفران و فعالیت بازدارندگی آن روی آنزیم آلفا-آمیلاز لاروهای شبپره هندی، این عصاره میتواند جهت انجام پژوهشهای تکمیلی در راستای مدیریت اکولوژیک آفت مذکور موردتوجه قرار گیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Saffron Petal Extract on the Mortality and Enzymatic Changes of the Larvae of Indian Meal Moth, Plodia interpunctella (Hübner)
نویسندگان [English]
- Reza Sadeghi 1
- Mostafa Mirzaei 2
- Asgar Ebadollahi 3
- Arsalan Jamshidnia 4
- Majid Ghorbani Javid 5
1 Corresponding Author, Department of Entomology and Plant Pathology, College of Aburaihan, University of Tehran, Iran. E-mail: rsadeghi@ut.ac.ir
2 Department of Entomology and Plant Pathology, College of Aburaihan, University of Tehran, Iran. E-mail: m.mirzaei@ut.ac.ir
3 Department of Plant Sciences, Moghan College of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran. E-mail: ebadollahi@uma.ac.ir
4 Department of Entomology and Plant Pathology, College of Aburaihan, University of Tehran, Iran. E-mail: jamshidnia@ut.ac.ir
5 Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Aburaihan, University of Tehran, Iran. E-mail: mjavid@ut.ac.ir
چکیده [English]
Indian meal moth Plodia interpunctella Hübner (Pyralidae) is one of the most important pests of storage products in Iran, which is controlled by chemical fumigants. The use of plant essential oils and their compounds can be a suitable alternative to conventional fumigants due to their low risks to mammals. The present study invesrigates the mortality, inhibition of alpha-amylase enzyme, and the total protein content of Indian meal moth larvae (Plodia interpunctella (Hübner)) affected by saffron petal extract with high concentration of anthocyanin under experimental conditions. The concentrations have been 500, 690, 1000, 1380, and 2000 ppm, used against the fifth-instar larvae of the pest in four replications within 24 and 48 h. The lethal concentration to kill fifty percentage of larvae (LC50) by saffron petal extract after 24 and 48 hours is estimated to be 2244.950 and 1434.828 ppm, respectively. Alpha-amylase enzyme activity in the fifth instar larvae of Indian meal moth, treated by saffron petal extract, has been significantly different from the control. The highest activity of the alpha-amylase enzyme in pest larvae treated by saffron petal extract has been recorded with 83.1%, and the inhibitory rate of this enzyme has been 21.8%, which is significantly different from control. Also, the amount of protein in the larvae affected by this extract significantly differs from the control groups. Therefore, due to its fumigant toxicity and the alpha-amylase inhibitory activity of Indian meal moth larvae, saffron petal extract can be considered for additional researches on managing this pest based on an ecological principle.
کلیدواژهها [English]
- alpha-Amylase enzyme
- Protein
- Saffron petal extract
- Toxicity
- Inhibitory rate