نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار، بخش تحقیقات کشت گلخانهای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر روشهای مختلف مصرف (برگپاشی و مصرف خاکی) هیومیکاسید و آمینوکلات بر رشد و عملکرد خیار گلخانهای (Cucumis sativus L.) رقم سوپرسلطان، آزمایش گلخانهای دوساله (98-1397) بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی، با دو عامل هیومیکاسید (بدون کاربرد هیومیکاسید، کاربرد خاکی هیومیکاسید و کاربرد هیومیکاسید بهصورت برگپاشی) و آمینوکلات (بدون کاربرد آمینوکلات، کاربرد خاکیآمینوکلات و کاربرد آمینوکلات بهصورت برگپاشی) در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اجرا شد. اثر کاربرد هیومیکاسید و آمینوکلات و اثر متقابل آنها بر عملکرد میوه در واحد سطح، تعداد میوه در بوته، درصد ماده خشک میوه و شاخص کلروفیل برگ معنیدار بود، به گونهای که بیشترین عملکرد میوه در واحد سطح، تعداد میوه در بوته، درصد ماده خشک میوه و شاخص کلروفیل برگ از کاربرد خاکی هیومیکاسید و آمینوکلات بهدست آمد که بهترتیب 4/57، 6/58، 4/56 و 8/43 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. اثر کاربرد هیومیکاسید و آمینوکلات و اثر متقابل آنها بر غلظت عناصر غذایی پرمصرف برگ معنیدار بود. بیشترین غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم برگ از کاربرد خاکی هیومیکاسید و آمینوکلات بهدست آمد، بهگونهایکه غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ در اثر کاربرد هیومیکاسید و آمینوکلات بهصورت مصرف در خاک بهترتیب به میزان 44، 51 و 58 درصد افزایش نشان داد. براساس نتایج بهدستآمده، برای رسیدن به حداکثر عملکرد خیار گلخانهای در واحد سطح، کاربرد همزمان هیومیکاسید و آمینوکلات بهصورت مصرف در خاک توصیه میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Study of the Effect of Different Methods of Application of Humic Acid and Aminchelate on Growth Characteristics, Yield, and Concentration of Nutrients in Greenhouses Cucumber Var. Supersultan
نویسنده [English]
- Mohsen Seilsepour
Assistant Professor, Greenhouse Cultivation Research Department, Tehran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Varamin, Iran.
چکیده [English]
To evaluate the effects of different application methods of humic acid and aminochelate (Foliar application and soil application) on growth and yield of cucumber (Cucumis sativus. L), an experiment has been conducted under greenhouse conditions with factorial design based on randomized complete block with three replications during two years (2018-2019) in Tehran agricultural a natural resources research and education center. The humic acid factors are as three levels (untreated, soil application, and foliar spray) and aminochelate factor are as three levels (untreated, soil application, and foliar spraying). The effects of humic acid, the effects of aminochelate, and their intraction on yield, number of fruits per plant, fruit dry matter, and leaf chlorophyll index have been significant. The highest fruit yield, number of fruits per plant, fruit dry matter, and leaf chlorophyll index are obtained from soil application of humic acid and aminocholate, being 57.4%, 58.6%, 56.4%, and 43.8%, more than the control, respectively. Also, the effects of humic acid, the effects of amino chelate, and their intraction have been significant on concentration of macronutrients in leaf. The highest concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium of the leaves are obtained from the application of humic acid and aminoclate in soil. Thus, the concentration of nitrogen, phosphorus, and potassium due to soil application of humic acid and aminolate increase by 44%, 51%, and 5%8, respectively. Based on the results, in order to achieve the maximum yield of greenhouse cucumber, the combined use of humic acid and aminocholate as soil application is recommended.
کلیدواژهها [English]
- Chlorophyll
- Dry matter
- Nitrogen
- Phosphorus
- Potassium