نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه مهندسی علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد - ایران
2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مهندسی علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد - ایران
چکیده
باتوجه به مطالعات اندک در خصوص ترکیبات معطر گلهای شاخه بریده، آزمایشی گلدانی با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی پیش از برداشت، سالیسیلیک اسید (0، 5/1 و 25/2 میلیمولار) و آلفا-آمینواوکسی-بتا-فنیل پروپیونیک اسید (0، 5/1 و 3 میلیمولار) بهترتیب بهعنوان محرک و بازدارنده اختصاصی فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز روی گل مریم پُرپر بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. براساس نتایج آزمایش، محتوای نسبی آب، پایداری غشای سلولی و عمر گلجای بهطور معنیداری تحت تأثیر محلولپاشی تیمارهای مورد بررسی قرار گرفتند (01/0 P<). تیمار آلفا-آمینواوکسی-بتا-فنیل پروپیونیک اسید (3 میلیمولار) و سالیسیلیک اسید (5/1 میلیمولار) بهترتیب منجر به افزایش حدود 68 و 34 درصدی عمر گلجای در مقایسه با شاهد گردید. در بررسی پس از برداشت ترکیبات معطر گل مریم پُرپر بهروش فضای فوقانی و بهوسیله تکنیک کروماتوگرافی گازی-اسپکترومتری حجمی، 37 ترکیب مختلف شناسایی گردید. متیل بنزوات، بنزیل بنزوات، پنتاکوسان و متیل سالیسیلات بهترتیب مهمترین ترکیبات دخیل در عطر گل مریم بودند. تیمار آلفا-آمینواوکسی-بتا-فنیل پروپیونیک اسید سبب افزایش میزان بنزیل بنزوات و پنتاکوسان و کاهش متیل بنزوات و متیل سالیسیلات شد که تأثیر متضادی در مقایسه با سالیسیلیک اسید داشت. تیمار محرک و بازدارنده فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز، بهترتیب سبب افزایش و کاهش محتوای کل عطر گل مریم نسبت به شاهد گردید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of salicylic acid and -aminooxi-phenyl propionic acid as promoter and inhibitor of phenylalanine ammonia-lyase enzyme activity on vase life and floral scent of tuberose
نویسندگان [English]
- Mohammad Javad Nazarideljou 1
- Mehran Kanani 2
1 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad – Iran
2 Postgraduate of Horticultural Science, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad - Iran
چکیده [English]
Regarding to a few studies on odorant compounds of cut flowers, a pot experiment was conducted to evaluate the effect of pre-harvest foliar application of salicylic acid (0, 1.5 and 2.25 mM) and a-aminooxi-b-phenyl propionic acid (0, 1.5 and 3 mM) as promoter and specific inhibitor of phenylalanine ammonia-lyase enzyme, respectively, on tuberose “double” basis on completely randomized design with four replications. According to the results, relative water content, cell membrane stability and vase life were significantly affected by foliar application (P<0.01). The a-aminooxi-b-phenyl propionic acid (3mM) and salicylic acid treatments (1.5 mM) increased the vase life about 68 and 34% compared with control. Post-harvest collection and analysis of tuberose floral scent was conucted using headspace system and GC-MS technique and 37 different compounds were detected. Methyl benzoate, benzyl benzoate, pentacosane and methyl salicylate were the most important odorant compounds of cut tuberose respectively. a-aminooxi-b-phenyl propionic acid treatment increased benzyl benzoate and pentacosane whereby decreased methyl benzoate and methyl salicylate amount, which were opposite to salicylic acid effect. Results showed that the Promoter and inhibitor of phenylalanine ammonia-lyase enzyme activity increased and decreased total amount of cut tuberose scent, respectively.
کلیدواژهها [English]
- Gas chromatography
- Methyl benzoate
- Methyl salicylate
- Phenylpropanoids pathway
- Salicylic Acid
Hamidoglu Y and Ghasemnezhad M (2013) Salicylic acid retards petal senescence in cut lisianthus flowers. Horticulture and Environmental Biotechnology. 54: 519-523.