نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

2 استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

3 گروه مهندسی ژنتیک و تولید گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

10.22059/jci.2025.383536.2902

چکیده

هدف: کشت­و­کار رازیانه به‌دلیل بازار مناسب و کاربردهای متنوعی که در صنایع غذایی و دارویی دارد، در حال توسعه است. یکی از مهم­ترین عوامل خسارت­زا در مزارع رازیانه، علف‌های هرز هستند. بنابراین، دست­یابی به مناسب­ترین روش کنترل علف‌های هرز مزرعه رازیانه از ضروریات است.
روش پژوهش: در این پژوهش تأثیر 11 روش مختلف کنترل علف‌های هرز شامل علف‌کش­های گلایفوسیت، پاراکوات، آفالون، دیورون و سرکه، یک­بار کولتیواسیون، دو بار کولتیواسیون، وجین دستی، آتش شعله­افکن، آلوده به علف هرز و عاری از علف هرز، بر رشد علف‌های هرز و نیز ویژگی­های رشدی، عملکردی، و فیتوشیمیایی رازیانه شامل میزان اسانس و ترکیبات تشکیل‌دهنده آن، مطالعه گردید. آزمایش مذکور در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سال 1400 در دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان انجام گرفت.
یافته­‌ها: تیمار علف‌کش بر صفات وزن خشک اندام هوایی، وزن هزاردانه، عملکرد میوه، محتوای اسانس و عملکرد اسانس رازیانه و نیز وزن خشک علف‌های هرز تأثیر معنی­داری داشت، اما ارتفاع بوته و تعداد چتر در بوته رازیانه تحت تأثیر معنی­دار تیمار علف‌کش قرار نگرفتند. بیش‌ترین میانگین عملکرد میوه رازیانه در هکتار (95/3 تن) متعلق به تیمار عاری از علف هرز بود و به‌دنبال آن تیمارهای وجین دستی و دیورون قرار داشتند (به­ترتیب 63/3 و 3/3 تن در هکتار). کم‌ترین علف­هرز (54/3 گرم در مترمربع) از تیمار عاری از علف هرز به­دست آمد که البته با تیمارهای وجین دستی و آتش شعله­افکن تفاوت معنی­داری نداشت. محتوای اسانس میوه‌های رازیانه در تیمارهای اعمال­شده (غیر از تیمار عاری از علف هرز) تفاوت معنی­داری با هم نداشتند. بیش‌ترین عملکرد اسانس (3/133 لیتر در هکتار) از میوه‌های تیمار وجین دستی، و کم‌ترین آن (9/63 لیتر در هکتار) از تیمار گلایفوسیت به­دست آمد. ترکیبات غالب اسانس در همه تیمارها یکسان و شامل آنتول، فنکون و د-لیمونن بودند. بیش‌ترین مقدار ترکیبات آنتول (53/73 درصد)، فنکون (21/12 درصد) و د-لیمونن (56/11 درصد) به­ترتیب در تیمارهای گلایفوسیت، آلوده به علف هرز و سرکه مشاهده گردید.
نتیجه‌­گیری: چنانچه هدف حذف قابل‌قبول علف‌های هرز، عملکرد بیش‌تر میوه و اسانس همراه با کم‌ترین آسیب به محیط زیست باشد، بعد از تیمار عاری از علف هرز، تیمار وجین دستی برترین تیمار بود. اما چنانچه علاوه بر دست­یابی به عملکرد بالای محصول، کاهش هزینه­های کنترل علف هرز نیز مدنظر باشد، تیمار دیورون برتر بود. از نظر کیفیت اسانس (میزان بالای آنتول و فنکون و میزان کم استراگول)، تیمار آلوده به علف هرز برترین بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Different Weed Management Practices on Yield and Phytochemical Properties of Fennel

نویسندگان [English]

  • Ramin Khalili 1
  • jalal khorshidi 2
  • Sirwan Babaei 3

1 Department of Horticultural Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

2 Assistant professor, Department of Horticultural science, College of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

3 Department of Plant Production and Genetic, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

چکیده [English]

Objective: The cultivation of fennel is expanding due to its favorable market demand and various applications in the food and pharmaceutical industries. Weeds are one of the most important factors causing damage in fennel fields. As a result, it is essential to identify the most effective method for weeds control in fennel cultivation.
Methods: In this research, the effects of 11 different weed control methods, including glyphosate, paraquat, afalon, diuron, vinegar, one-time cultivation, two-time cultivation, hand weeding, flame weeding, weed-infested, and weed-free conditions, on weeds growth, as well as the yield-attributed and phytochemical characteristics of fennel such as essential oil content and components, were studied. The experiment was carried out as a randomized complete block design in 2021 at the Faculty of Agriculture, University of Kurdistan.
Results: Herbicide treatment had a significant effect on the dry weight of aerial parts, thousand seed weight, fruit yield, essential oil content, and yield of fennel, as well as the dry weight of weeds. However, the plant height and the number of umbels per plant of fennel were not significantly affected by the herbicide treatment. The highest fennel fruit yield (3.95 tons/ha) was obtained in the weed-free treatment, followed by hand weeding and diuron treatments, which produced 3.63 and 3.3 tons/ha, respectively. The lowest weed dry weight (3.54 g/m²) was recorded in the weed-free treatment, though it was not significantly different from the hand weeding and flame weeding treatments. The essential oil content of fennel fruits did not differ significantly among the treatments (except the weed-free treatment). The highest essential oil yield (133.3 L/ha) was obtained from the fruits of the hand weeding treatment, while the lowest yield (63.9 L/ha) was found in the fruits of the glyphosate treatment. The dominant compounds in the essential oil were similar in all treatments and included anethole, fenchone, and d-limonene. The highest amount of anethole (73.53%), fenchone (12.21%), and d-limonene (11.56%) were observed in the glyphosate, weed-infested, and vinegar treatments, respectively.  
Conclusion: If the aim is proper weed control and achieving higher fruit and essential oil yield with minimal environmental damage, hand weeding was the best treatment after the weed-free condition. If, in addition to fennel yield, reducing weed control costs is also considered, the diuron was the best treatment. In terms of essential oil quality, characterized by high amounts of anethole and fenchone, and a low level of estragole, the weed-infested treatment was the most favorable

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anethole
  • Essential oil
  • Glyphosate
  • Herbicide
  • Paraquat
شهرکی، محمد؛ علیزاده، حسن و اویسی، مصطفی (1397). تأثیر کاربرد پیش از برداشت علف‌کش بر تولید و ویژگی­های بذر گندم و علف­هرز شیرین بیان. مجله دانش علف‌های هرز، 14(2)، 61-74.
امینی، روح­الله؛ دباغ محمدی نسب، عادل و قربانی فعال، صنم (1394). استفاده از روش‌های فیزیکی، زراعی و شیمیایی در مدیریت تلفیقی علف‌های هرز سیب زمینی (.Solanum tuberosum L). دانش کشاورزی و تولید پایدار، 25(4)، 105-118.
باباخانی، فاطمه؛ خورشیدی، جلال و مرشدلو، محمدرضا (1401). تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بسته‌بندی و مدت زمان انبارمانی. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 38(3)، 409-423.
رحیمی، محمدرضا؛ یوسفی، علیرضا؛ جمشیدی، خلیل و پوریوسف، مجید (1394). تأثیر مدیریت تلفیقی علف‌های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد رازیانه. به­زراعی کشاورزی، 17(4)، 1087-1100.
رحیمی، محمدرضا؛ یوسفی، علیرضا؛ جمشیدی، خلیل؛ پوریوسف، مجید و فتوت، رضا (1394). بررسی کارایی دزهای کاهش‌یافته پندیمتالین در تلفیق با مالچ و وجین دستی در رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.). نشریه حفاظت گیاهان، 29(4)، 521-530.
شهبازی، حجت­الله (1402). سلطان‌آباد رزن، سلطان رازیانه در غرب آسیا. خبرگزاری ایرنا.
قاسمی، ویدا؛ خیرخواه، معصومه؛ واحدی، محسن؛ داراب­پور دزدارانی، سارا و عابد، معصومه (1397). مقایسه­ی تأثیر دمنوش دانه شنبلیله و دمنوش دانه­ی رازیانه بر نشانه­های کافی‌بودن شیر مادر در شیرخواران 4-0 ماهه دختر. فصلنامه گیاهان دارویی، 17(68)، 166-174.
مرادی، شادی؛ خورشیدی، جلال و مرشدلو، محمدرضا (1399). ارزیابی مزرعه­ای کاربرد کلات آهن و روی بر ویژگی­های مورفولوژیکی، عملکرد و محتوای اسانس رازیانه بومی و اصلاح­شده. به­زراعی کشاورزی، 22(3)، 461-473.
مسلمی، لیلا؛ بخردی، رضا؛ حسنی، صغری و خالقی­نژاد، خوشه (1392). بررسی اثر عصاره رازیانه بر دیسمنوره اولیه. فصلنامه نسیم تندرستی، 1(4)، 15-20.
 
Abdallah, I., Amer, A., & El-Hefny, D. (2021). Influence of herbicides under biofertilizer application on fennel (Foeniculum vulgare) yield and quality with special reference to herbicide residues. Bulletin of the National Research Centre, 45, 77.
Albano, S. M., & Miguel, M. G. (2011). Biological activities of extracts of plants grown in Portugal. Industrial Crops and Products, 33(2), 338-343.
Amini, R., Dabbagh Mohammadi-Nasab, A., & Ghorbani Faal, S. (2016). Using physical, cultural and chemical methods in integrated weed management of potato (Solanum tuberosum L.). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 25(4), 105-118. (In Persian).
Babakhani, F., Khorshidi, J., & Morshedloo, M. R. (2022). Phytochemical and antioxidant activity changes of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) fruit affected by packaging type and storage duration. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 38(3), 409-423. (In Persian).
Bano, S., Ahmad, N., & Sharma, A. K. (2016). Phytochemical investigation and evaluation of anti-microbial and anti-oxidant activity of Foeniculum vulgare (fennel). International Journal of Pharma Sciences and Research, 7(7), 310-314.
Bokaie, M., Farajkhoda, T., Enjezab, B., Khoshbin, A., & Mojgan, K. Z. (2013). Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: effectiveness of herbal drug. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 18(2), 128-132.
Chen, B., He, Y., Xiao, Y., Guo, D., Liu, P., He, Y., Sun, Q., Jiang, P., Liu, Zh., & Liu, Q. (2020). Heated fennel therapy promotes the recovery of gastrointestinal function in patients after complex abdominal surgery: A single-center prospective randomized controlled trial in China. Surgery, 168(5), 793-799.
 Deblois, C.P., Qiu, B., & Juneau, P. (2008). Effect of herbicides (diuron and oxadiazon) on photosynthetic energy dissipation processes of different species of cyanobacteria and two green algae. In: Allen, J.F., Gantt, E., Golbeck, J.H., & Osmond, B. (Eds), Photosynthesis. Energy from the Sun. Dordrecht: Springer.
El Baz, F. K., Salama, Z. A., Abdel Baky, H. H., & Gaafar, A. A. (2014). Hepatoprotective effect of sweet fennel (Foeniculum vulgare L.) methanol extract against carbon tetrachloride induced liver injury in rats. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 25(2), 194-201.
Eskandari Shahraki, M., Alizadeh, H., & Oveisi, M. (2018). Effect of pre-harvest application of herbicides on the seed production and properties of wheat and Glycyrrhiza glabra. Iranian Journal of Weed Science, 14(2), 61-74. (In Persian).
Fernandez, C., Monnier, Y., Santonja, M., Gallet, C., Weston, L. A., Prévosto, B., Saunier, A., Baldy, V., & Bousquet-Mélou, A. (2016). The impact of competition and allelopathy on the trade-off between plant defense and growth in two contrasting tree species. Frontiers in Plant Science, 7, 594.
Ghasemi, V., Kheirkhah, M., Vahedi, M., Darabpour dezdarani, S., & Abed, M. (2018). Comparison effect of herbals tea containing fenugreek seed and fennel seed on the signs of breast milk sufficiency in Iranian girl infants with 0-4 months of age. Journal of Medicinal Plants, 17(68), 166-174. (In Persian).
Gohil, B. S., Mathukia, R. K., Dobariya, V. K., & Chhodavadia, S. K. (2014). Weed management and dynamics of weed seed bank in fennel. Indian Journal of Weed Science, 46(4), 399-401.
Jan, R., Asaf, S., Numan, M., Lubna, & Kim, K-M. (2021). Plant secondary metabolite biosynthesis and transcriptional regulation in response to biotic and abiotic stress conditions. Agronomy, 11, 968.
Kaur, Ch., Lal, M., Singh, S., & Kumar, K. (2022). Effect of different weed management practices on growth and yield of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). International Journal of Agricultural Science, 7, 146-154.
Kumar, R., Brar, A. S., & Kaur, T. (2019). Influence of weed management practices on weed infestation and productivity of fennel. Agricultural Research Journal, 56(4), 742-745.
Mamatha, H., Biradar, I. B., Hiremath, J. S., Srikantaprasad, D., Masuthi, D. A., & Desai, S. (2021). Studies on weed management practices in fennel (Foeniculum vulgare Mill.). The Pharma Innovation Journal, 10(9), 986-989.
Maqsood, Q., Abbas, R. N., Iqbal, M. A., Serap, K. A., Iqbal, A., & El Sabagh, A. (2020). Overviewing of weed management practices to reduce weed seed bank and to increase maize yield. Planta Daninha, 38, e020199716.
Mehra, N., Tamta, G., & Nand, V. (2021). A review on nutritional value, phytochemical and pharmacological attributes of Foeniculum vulgare Mill. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 10(2), 1255-1263.
Milenkovic´, A., Ilic´, Z., Stanojevic´, L., Milenkovic´, L., Šunic´, L., Lalevic´, D., Stanojevic´, J., Danilovic´, B., & Cvetkovic´, D. (2022). Essential oil yield, composition, antioxidant and microbial activity of wild fennel (Foeniculum vulgare Mill.) from Monte Negro coast. Horticulturae, 8, 1015.
Moradi, Sh., Khorshidi, J., & Morshedloo, M. R. (2020). Field evaluation of iron and zinc chelates foliar application on morphological characteristics, yield, and essential oil content of native and improved fennel. Journal of Crops Improvement, 22(3), 461-473. (In Persian).
Moslemi, L., Bekhradi, R., Hasani, S., & Khaleghinezhad, Kh. (2013). The effect of fennel juice on primary dysmenorrhea. Journal of Health Breeze, 1(4), 15-20. (In Persian).
Ngow, Z., Chynoweth, R. J., Gunnarsson, M., Rolston, P., & Buddenhagen, C. E. (2020). A herbicide resistance risk assessment for weeds in wheat and barley crops in New Zealand. PLoS ONE, 15(6), e0234771.
Oulmouden, F., Ghalim, N., El Morhit, M., Benomar, H., Daoudi, E. M., & Amrani, S. (2014). Hypolipidemic and anti-atherogenic effect of methanol extract of fennel (Foeniculum vulgare) in hypercholesterolemic mice. International Journal of Science and Knowledge, 3(1), 42-52.
Patel, S. M., Amin, A. U., Patel, S. P., & Patel, J. A. (2017). Influence of weed management practices on weeds, yield, quality and economics of fennel. International Journal of Seed Spices, 7(2), 45-49.
Quintaneiro, C., Patrício, D., Novais, S. C., Soares, A. M. V. M., & Monteiro, M. S. (2017). Endocrine and physiological effects of linuron and S-metolachlor in zebrafish developing embryos. Science of The Total Environment, 586, 390-400.
Rahimi, M. R., Yousefi, A. R., Jamshidi, Kh., & Pouryousef, M. (2016). The effect of integrated weed management on yield and yield components of fennel. Journal of Crops Improvement, 17(4), 1087-1100. (In Persian).
 Rahimi, M. R., Yousefi, A. R., Jamshidi, Kh., Pouryousef, M., & Fotovat, R. (2016). The study efficiency of reduced rate of pendimethalin integrated with mulch and hand-weeding in fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Iranian Plant Protection Research, 29(4), 521-530. (In Persian).
Rahimmalek, M., Maghsoudi, H., Sabzalian, M. R., & Ghasemi Pirbalouti, A. (2014). Variability of essential oil content and composition of different Iranian fennel (Foeniculum vulgare Mill.) accessions in relation to some morphological and climatic factors. Journal of Agricultural Science and Technology, 16(6), 1365-1374.
Rahmanian, E., Tavakol Koukhdan, E., Kargar, L., Poorgholami, F., Shafiei Jahromi, N., Pourahmadi, M., & Kargar Jahromi, H. (2015). The Effect of herbicide paraquat and organophosphate pesticide malathion on changes of sex hormones in female rats. Biomedical & Pharmacology Journal, 8(2), 993-999.
Sabzi Nojadeh, M., Pouresmaeil, M., Younessi-Hamzekhanlu, M., & Venditti, A. (2021). Phytochemical profile of fennel essential oils and possible applications for natural antioxidant and controlling Convolvulus arvensis L. Natural Product Research, 35(21), 4164-4168.
Shahbazi, H. (2023). Soltan Abad-e-Razan, The king of fennel in West Asia. Islamic Republic News Agency (IRNA). https://www.irna.ir/news/85271478/. (In Persian).
Shahzad, M., Jabran, K., Hussain, M., Raza, M. A. S., Wijaya, L., El-Sheikh, M. A., & Alyemeni, M. N. (2021). The impact of different weed management strategies on weed flora of wheat-based cropping systems. PLoS ONE, 16(2), e0247137.
Singh, J. N., Sunil, K., & Rana, A. C. (2013). Antidepressant activity of methanolic extract of Foeniculum vulgare (fennel) fruits in experimental animal models. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 3(9), 65-70.
Šuni´c, L., Ili´c, Z. S., Stanojevi´c, L., Milenkovi´c, L., Stanojevi´c, J., Kovaˇc, R., Milenkovi´c, A., & Cvetkovi´c, D. (2023). Comparison of the essential oil content, constituents and antioxidant activity from different plant parts during development stages of wild fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Horticulturae, 9, 364.
Yousefi, A. R., & Rahimi, M. R. (2014). Integration of soil-applied herbicides at the reduced rates with physical control for weed management in fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Crop Protection, 63, 107-112.
Zaahkouk, S. A. M., Aboul-Ela, E. I., Ramadan, M. A., Bakry, S., & Mhany, A. B. M. (2015). Anti-carcinogenic activity of methanolic extract of fennel seeds (Foeniculum vulgare) against breast, colon, and liver cancer cells. International Journal of Advanced Research, 3(5), 1525-1537.
Zaluski, A. B., Wiprich, M. T., de Almeida, L. F., de Azevedo, A. P., Bonan, C. D., & Vianna, M. R. M. (2022). Atrazine and diuron effects on survival, embryo development, and behavior in larvae and adult zebrafish. Frontiers in Pharmacology, 13, 841826.
Zeng, H., Chen, X., & Liang, J. (2015). In vitro antifungal activity and mechanism of essential oil from fennel (Foeniculum vulgare L.) on dermatophyte species. Journal of Medical Microbiology, 64(1), 93-103.
Zulifqar, S. (2019). Influence of Foeniculum vulgare Mill in the management of hyperglycemia. International Journal of Innovative Science and Research Technology, 4(5), 1117-1122.