نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

3 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل

10.22059/jci.2025.376610.2883

چکیده

هدف: به‌منظور ارزیابی اثر سیستم تلفیقی مدیریت کود آلی بر صفات کیفی ذرت، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و محیط در دو مرحله رشد، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد.
روش پژوهش: این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل سطوح مختلف سیستم تلفیقی مدیریت کود آلی در ده سطح (عدم کوددهی، 30 درصد بقایای گندم، 60 درصد بقایای گندم، 90 درصد بقایای گندم، 30 درصد ورمی‌کمپوست، 60 درصد ورمی‌کمپوست، 100 درصد ورمی‌کمپوست، 10 درصد ورمی‌کمپوست+ 90 درصد بقایای گندم، 40 درصد ورمی‌کمپوست+ 60 درصد بقایای گندم و 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم) و عامل دوم مرحله برداشت در دو سطح (شیری و خمیری) بودند. در این مطالعه صفات در سه بخش شامل خصوصیات کیفی علوفه ذرت (درصد پروتئین، عملکرد پروتئین و هیدرات­های کربن محلول در آب)، خصوصیات اکولوژیکی محیط (درصد رطوبت حجمی، تشعشع فعال فتوسنتزی و دمای خاک) و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک (هدایت الکتریکی، واکنش و تخلخل خاک) موردبررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: بیش‌ترین درصد پروتئین برگ (55/11 درصد) و عملکرد پروتئین (769 کیلوگرم در هکتار) مربوط به سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گیاهی بود. هم‌چنین مرحله شیری از میزان پروتئین بیش‌تری نسبت به مرحله خمیری دانه برخوردار بود. بیش‌ترین درصد هیدرات­های کربن محلول در آب (22/16 درصد) در سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم در مرحله برداشت خمیری مشاهده شد. درصد رطوبت حجمی خاک در مرحله برداشت شیری (84/13 درصد) بیش‌تر از مرحله خمیری بود و مقایسه بین سیستم­های کوددهی نشان­دهنده افزایش درصد رطوبت حجمی خاک در سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم (14/10 درصد) بود. هم‌چنین استفاده از ماده آلی در سیستم کشت موجب افزایش معنی‌دار میزان دمای خاک (98/38 درجه سانتی­گراد) و کاهش معنی‌دار درصد تشعشع فعال فتوسنتزی (53/29 درصد) در مرحله برداشت شیری دانه ذرت شد. سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم موجب کاهش معنی‌دار اسیدیته (97/7) و هدایت الکتریکی (18/2 دسی­زیمنس بر متر) و افزایش تخلخل (46 درصد) خاک شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گیاهی در مقایسه با سایر سیستم­های کودی از برتری قابل‌توجهی برخوردار بود. هم‌چنین با توجه به اهمیت مرحله برداشت در قابلیت هضم و خوش­خوراکی علوفه، مناسب­ترین زمان برداشت علوفه ذرت، مرحله شیری می­باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The Evaluation of the Effect of Integrated Organic Fertilizer Management Systems on the Quality Traits of Corn Forage and Soil Physico-chemical Indicators

نویسندگان [English]

  • Hasan Ali Pooresmaeil 1
  • Mahdi Dahmardeh 2
  • Ahmad Ghanbari 3

1 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

2 Department of agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran.

3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran.

چکیده [English]

Objective: More than 60% of Iran's agricultural land consists of arid and semi-arid soils, which are poor in organic matter and subjected to severe degradation and erosion. Therefore, in order to evaluate the effect of the integrated organic fertilizer management systems on the quality forage of corn, the physicochemical characteristics of the soil and the environment in two stages of growth, an experiment was conducted in the research farm of Zabol University.
Methods: An experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications in the year 2016-17 cropping year. The first factor included 10 organic fertilization levels: (without fertilization, 30% wheat residue, 60% wheat residues, 90% wheat residues, 30% vermicompost, 60% vermicompost, 100% vermicompost, 10% vermicompost + 90% wheat residues, 40% of vermicompost + 60% of wheat residues and 70% vermicompost + 30% of wheat residues) and the second factor of harvesting time were at two levels: (harvest in milky and dough stages). In this study, traits were investigated in three sections including the qualitative characteristics of corn forage (percentage of protein and protein yield, water-soluble carbohydrates), ecological environment characteristics (percentage of volumetric moisture, photosynthetically active radiation, and soil temperature), and physicochemical properties of soil (EC, pH, and soil porosity).
Results: The results of analysis of variance showed that the effect of interaction between harvesting stage and integrated organic fertilizer management systems on water-soluble carbohydrates was significant. Also, the simple effect of harvesting stage and integrated organic fertilizer management system on crude protein and protein yield was significant. The highest crude protein (12.09%) and protein yield (629.51 kg ha-1) were obtained in milk line stage, While the highest crude protein (11.55%) and protein yield (769 kg ha-1) were obtained when applying of 70% vermicompost and 30% of wheat residues. Mean comparisons showed that the highest water-soluble carbohydrates (16.22%) were obtained in the dough stage of grain and under the application of 70% vermicompost and 30% of the wheat residues. The lowest soil temperature (33.64 °C) and the highest percentage of photosynthetically active radiation (81.79%) were observed under the application of 70% vermicompost+ 30% wheat residue, in the milk line and dough stage of corn kernels, respectively. Based on the results, the integrated system of 70% vermicompost+ 30% wheat residues caused a significant decrease in acidity (7.97) and soil electrical conductivity (2.18 ds m-1). Application of 100% vermicompost and integrated system of 70% vermicompost+ 30% residues showed the highest percentage of soil porosity (46%).
Conclusion: In general, according to the results of this research, the integrated system of 70% vermicompost+ 30% plant residues was significantly superior compared to other fertilizer systems. Therefore, it is better to consider the application ratio of vermicompost double that of plant residues in the integrated system. Also, considering the importance of harvesting stage in the digestibility and palatability of forage, the most suitable time to harvest corn forage is the milk line stage of corn kernels.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cereal
  • Photosynthetically active radiation
  • Plant residues
  • Protein yield
  • Vermicompost
ابراهیمیان، الناز؛ کوچکی، علیرضا؛ نصیری محلاتی، مهدی؛ خرم دل، سرور و بهشتی، علیرضا (1395). اثر سیستم­های خاک­ورزی و سطوح بقایای گندم بر شاخص‌های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک. به زراعی کشاورزی، 18(4)، 893-905.
احمدآبادی، زهرا؛ قاجارسپانلو، مهدی و رحیمی­آلاشتی، سپیده (1390). اثر کاربرد ورمی‌کمپوست بر برخی ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی خاک. علوم آب و خاک، ۱۵ (۵۸)، ۱۲۵-۱۳7.
اسدی­سریزدی، عباس؛ ویسی، هادی؛ میرزایی­تالارپشتی، رضا؛ لیاقتی، هومان و خوشبخت، کورس (1396). ارزیابی عملکرد و پایداری کشت ذرت علوفه­ای تحت روش­های مختلف خاک­ورزی و مدیریت بقایا. مجله کشاورزی بوم‌شناختی، 7(1)، 1-16.
باقری­فهرجی، رضا؛ قربانی، مهدی؛ خلیقی سیگارودی، شهرام و علم­بیگی، امیر (1400). تحلیل مؤلفه­های اثرگذار بر تاب‌آوری جوامع محلی در مواجهه با نوسانات اقلیمی در حوزه آبخیز ندوشن یزد. مرتع و آبخیزداری، 74(2)، 303-321.
باقری، حسین؛ زارع ابیانه، حمید و ایزدی، عزیزالله (1399). نقش ورمی‌کمپوست در تغییر مؤلفه‌های فیزیکی، شیمیایی، هیدرولیکی و آبشویی یک خاک لومی‌شنی. نشریه آب و خاک، 34(3)، 609-622.
بهادر، محمود؛ ابدالی مشهدی، علیرضا؛ سیادت، سیدعطاءالله؛ فتحی، قدرت‏ الله و لطفی جلال­آبادی، امین. (1394). اثر پوشش بذر با زئولیت و پرایم با کلات آهن بر عملکرد پروتئین و دانه ارقام ماش (Vigna radiata L.) در شرایط اهواز. پژوهش­های حبوبات ایران، 6(1)، 32-41.
بهروزی، دنیا؛ دیانت، مرجان؛ مجیدی، اسلام؛ میرهادی، محمدجواد وشیرخانی، علی (1401). تأثیر کم­آبیاری، کودهای شیمیایی و ورمی‌کمپوست بر ذرت علوفه­ای (Zea mays L.). به زراعی کشاورزی، 24(4)، 1069-1084.
حیدری، فرشید؛ رسول­زاده، علی؛ سپاس­خواه، علیرضا؛ اصغری، علی و قویدل، اکبر (1392). اثر مدیریت بقایای گیاهی بر ویژگی­های فیزیکی و بیولوژیکی خاک و عملکرد ذرت علوفه­ای و جو. علوم آب و خاک، 17(۶۵)، ۲۳۳-۲۴۸.
دهمرده، مهدی؛ قنبری، احمد؛ سیاه­سر، براتعلی و رمرودی، محمود (1389). بررسی اثر نسبت کاشت و زمان برداشت بر کیفیت علوفه ذرت در کشت مخلوط با لوبیا چشم­بلبلی. علوم گیاهان زراعی ایران، 41(3)، 633-642.
رفیعی، مسعود و کونانی، عبدالرضا (1398). تأثیر کاربرد ورمی‌کمپوست و کود نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی ذرت (Zea mays L.). علوم گیاهان زراعی ایران، 50(1)، 151-159.
سعیدی، حسنیه و ذاکریان، ملیحه. (1400). سنجش عوامل مؤثر بر تاب‌آوری اقلیمی در شهر زابل. فصل­نامه آینده‌پژوهی شهری، 1(3)، 130-146.
شیخی سنندجی، دیبا؛ حیدری، غلامرضا؛ فتحی، پرویز؛ شریفی، زاهد و خداوردیلو، حبیب (1402). بررسی اثر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست و آبیاری بر عملکرد و کیفیت علوفه کینوا (Chenopodum  qunoa Willd.). علوم گیاهان زراعی ایران، 53(2)، 15-29.
عبدلی، م (1399). بهبود خصوصیات زراعی و مرفولوژیکی ذرت علوفه‌ای با تغییر در تاریخ کاشت و تعیین مناسب­ترین زمان برداشت در منطقه ورامین. دوفصلنامه­ی علوم به زراعی گیاهی، 10(1)، 1-13.
قنبری، احمد؛ احمدیان، احمد؛ میر، بهروز و رزمجو، الیاس (1389). بررسی تأثیر زمان برداشت بر ویژگی­های کمّی و کیفی علوفه ذرت. مجله علمی پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی و علف­های هرز، 3(15)، 41-54.
کفیل، محبوبه؛ معاضد، هادی و مرادزاده، مصطفی (1397). کاربرد روش­های تحلیلی و عددی در شبیه­سازی آبشویی یون­های نیترات و آمونیوم در یک خاک شنی. پژوهش‌های حفاظت آب و خاک، 25(3)، 255-267.
کوچکی، علیرضا؛ نصیری محلاتی، مهدی و عظیم­زاده، سیدجواد (1399). تأثیر سیستم­های مختلف خاک­ورزی و بقایای گیاهی بر عملکرد گندم (Triticum aestivum L.) و خصوصیات فیزیکی خاک در تناوب آیش-گندم در شرایط دیم. بوم­شناسی کشاورزی، 12(2)، 299-317.
محمدی، پروین و ملکیان، آرش (1399). سنجش و تحلیل ظرفیت سازگاری جوامع محلی به مخاطرات اقلیمی (منطقۀ تحقیق: روستاهای سفیدبرگ و بیوندسفلی، شهرستان جوانرود). مدیریت مخاطرات محیطی، 7(1)، 39-54.
مشیری، فرهاد؛ بلالی، محمدرضا؛ رجالی، فرهاد و صداقت، آزاده (1401). چارچوب مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در ایران. مدیریت اراضی. 10(1)، 17-35.
مومنی، سکینه و زیبایی، منصور (1392). اثرات بالقوه‌ی تغییر اقلیم بر کشاورزی استان فارس. اقتصاد و توسعه کشاورزی، 27(3)، 169-179.
میرزایی تختگاهی، حسین و قمرنیا، هوشنگ (1396). تأثیر هم‌زمان ورمی‌کمپوست و آب نامتعارف بر روی خصوصیات فیزیکی خاک. مدیریت آب و آبیاری، 7(2)، 197-210.
میرلوحی، آقافخر؛ بزرگوار، ناصر و بصیری، مهدی (1379). اثر مقادیر مختلف کود ازته بر رشد، عملکرد و کیفیت سیلویی سه هیبرید سورگوم علوفه­‌ای. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی،۴ (۲)، 105-۱۱۶.
نجفی‌نژاد، حمید؛ رشیدی، ناصر؛ رستمی، محمدعلی و جواهری، محمدعلی (1396). اثر مدیریت بقایای گندم و کلزا و روش‌های خاک­ورزی بر عملکرد ذرت و برخی خصوصیات خاک. به زراعی نهال و بذر، 33(1)، 61-83.
نعمتی ثانی، ابراهیم (1390). اثر متقابل ورمی‌کمپوست و اسید هیومیک بر عملکرد ذرت. پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد، به­راهنمایی علی درخشان شادمهری. شاهرود: دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده کشاورزی.
یوسفیان­قهفرخی، حبیب الله؛ اسماعیلی، محمد علی؛ دانش شهرکی، عبدالرزاق و قاجارسپانلو، مهدی (1400). بررسی اثر کاربرد کود آلی و نیتروژن بر کیفیت علوفه رازیانه (Onobrychis viciifolia Scop.) و اسپرس (Foeniculum vulgare L.) در شرایط کشت مخلوط. نشریه بوم‌شناسی کشاورزی، 13(1)، 563-579.
Abdoli, M. (2020). Improving agronomic and morphological characteristics of forage maize by changing planting date and determining the most suitable harvest time in Varamin region. Journal of Plant Production Sciences, 10(1), 1-13.‏ (In Persian).
Adekiya, A. O., & Agbede, T. M. (2017). Effect of methods and time of poultry manure application on soil and leaf nutrient concentrations, growth and fruit yield of tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences16(4), 383-388.‏
Ahmad Abadi, Z., Ghajar Sepanlou, M., & Rahimi Alashti, S. (2012). Effect of vermicompost on physical and chemical properties of soil. Journal of Water and Soil Science; 15 (58), 125-137. (In Persian).
Anwar, Z., Irshad, M., Fareed, I., & Saleem, A. (2015). Characterization and recycling of organic waste after co-composting-A review. Journal of Agricultural Science7(4), 68-79.
Asadi saryazdi, A., Veisi, H., Mirzai Talarposhti, R., Liaghati H., & Khoshbakt, K. (2017). A performance assessment of the agroecosystem of forage Maize under different tillage methods and crop residue management. Journal of Agroecology, 7(1), 1-16. (In Persian).
Atiyeh, R. M., Edwards, C. A., Subler, S., & Metzger, J. D. (2000). Earthworm-processed organic wastes as components of horticultural potting media for growing marigold and vegetable seedlings. Compost Science & Utilization8(3), 215-223.‏
Bagheri Fahragi, R., Ghorbani, M., Khalighi Sigaroudi, S., & Alambeigi, A. (2021). Analysis of factors affecting resilience of local communities in the face of climate fluctuations in Yazd. Journal of Range and Watershed Managment, 74(2), 303-321.‏ (In Persian).
Bagheri, H., Abyaneh, H. Z., & Izady, A. (2020). The role of vermicompost on the change of physical, chemical, hydraulic and leaching components of a sandy loam soil.‏ Journal of Water and Soil, 34(3), 609-622(In Persian).
Bahador, M., Abdali Mashhadi, A., Siadat, S. A., Fathi, G., & Lotfi Jalal-abadi, A. (2015). Effect of seed pelleting with zeolite and priming with Iron chelate on protein and seed yield of Mung bean (Vigna radiata L.) varieties in Ahvaz. Iranian Journal Pulses Research6(1), 32-41. (In Persian).
Behrouzi, D., Diyanat, M., Majidi, E., Mirhadi, M. J., & Shirkhani, A. (2022). Effect of Deficit Irrigation, Fertilizers and Vermicompost on Forage Maize (Zea mays L.). Journal of Crops Improvement, 24 (4), 1069-1084.‏ (In Persian).
Biswas, D. R., & Narayanasamy, G. (2006). Rock phosphate enriched compost: an approach to improve low-grade Indian rock phosphate. Bioresource Technology97(18), 2243-2251.‏
Celik, I., Ortas, I., & Kilic, S. (2004). Effects of compost, mycorrhiza, manure and fertilizer on some physical properties of a Chromoxerert soil. Soil and Tillage Research, 78(1), 59-67.‏
Dahmardeh, M., Ghanbari, A., SiyahSar, B. A., & Ramroudi, M. (2010). Effect of planting ratio and harvest time on forage quality of maize in maize-cowpea intercropping. Iranian Journal of Field Crop Science, 41(3), 633-642. (In Persian).
Deepthi, M. P., Nivethitha, S., Saminathan, K., Narendhirakannan, R. T., Karmegam, N., & Kathireswari, P. (2021). Effect of vermiwash prepared from livestock biowaste as vermiponics medium on the growth and biochemical indices of Amaranthus viridis L. Environmental Technology & Innovation, 21, 1-12.‏
Durán-Lara, E. F., Valderrama, A., & Marican, A. (2020). Natural organic compounds for application in organic farming. Agriculture, 10(2), 1-22.
Ebrahimian, E., Koochaki, A., Mahalati, M. N., Khorramdel, S., & Beheshti, A. (2017). Influence of tillage systems and wheat stubble levels on the physical, chemical and biological properties of soil. Journal of Crops Improvement18(4), ‏893-905. (In Persian)
El-Sappah, A. H., Rather, S. A., Wani, S. H., Elrys, A. S., Bilal, M., Huang, Q., Dar, Z. A., Elashtokhy, M. M. A., Soaud, N., Koul, M., Mir, R. R, Yan, K., Li, J., El-Tarabily, K. A., & Abbas, M. (2022). Heat stress-mediated constraints in maize (Zea mays) production: challenges and solutions. Frontiers in Plant Science, 13, 1-23.
Esang, D. M., Akata, O. R., & Ikeh, A. O. (2021). Adaptability of Seven Maize (Zea mays L.) Varieties in High Humid Rainforest Zone of Nigeria. American Journal of Agricultural Science, Engineering, and Technology, 5(2), 92-101.‏
FAO. (2022). FAOSTAT: Production: Crops and livestock products. In: FAO. Rome. Cited December 2022.
Fatima, S., Riaz, M., Al-Wabel, M. I., Arif, M. S., Yasmeen, T., Hussain, Q., Roohi, M., Fahad, Sh., Ali, K., & Arif, M. (2021). Higher biochar rate strongly reduced decomposition of soil organic matter to enhance C and N sequestration in nutrient-poor alkaline calcareous soil. Journal of Soils and Sediments, 21, 148-162.‏
Foth, H.D. (1991). Fundamentals of Soil Science, (8th Ed.) John Wiley and Sons. Michigan State University, USA.
Ghanbari, A., Ahmadian, A., Mir, B., & Arazmjo, E. (2010). Study of the effect Harvest time on quantitative and qualitative characteristics of corn (Zea mays L.) forage.‏ Journal of Crop and Weed Ecophysiology, 3(15), 41-54. (In Persian).
Gu, B., Ju, X., Chang, S. X., Ge, Y., & Chang, J. (2017). Nitrogen use efficiencies in Chinese agricultural systems and implications for food security and environmental protection. Regional Environmental Change17, 1217-1227.‏
Heydari, F., Rasoulzadeh, A., Sepaskhah, A. R., Asghari, A., & Ghavidel, A. (2013). Effect of crop residue management on soil physical and biological properties, and forage corn and barely yield.‏ Journal of Water and Soil Science, 17(65), 233-248.
Hou, L., Chen, X., Kuhn, L., & Huang, J. (2019). The effectiveness of regulations and technologies on sustainable use of crop residue in Northeast China. Energy Economics81, 519-527.‏
Hou, Y., Wei, S., Ma, W., Roelcke, M., Nieder, R., Shi, S., Wu, J., & Zhang, F. (2018). Changes in nitrogen and phosphorus flows and losses in agricultural systems of three megacities of China, 1990–2014. Resources, Conservation and Recycling, 139, 64-75.
Jat, R. S., & Ahlawat, I. P. S. (2006). Direct and residual effect of vermicompost, biofertilizers and phosphorus on soil nutrient dynamics and productivity of chickpea-fodder maize sequence. Journal of Sustainable Agriculture28(1), 41-54.‏
Jordao, C. P., Fernandes, R. B. A., de Lima Ribeiro, K., de Souza Nascimento, B., & Barros, P. M. (2009). Zn (II) adsorption from synthetic solution and kaolin wastewater onto vermicompost. Journal of Hazardous Materials162(2-3), 804-811.‏
Kafil, M., Moazed, H., & Moradzadeh, M. (2018). Simulation of nitrate and ammonium ions leaching in a sandy loam soil using analytical and numerical models. Journal of Water and Soil Conservation25(3), 255-267. (In Persian)
Khan, T. U., Jan, M. T., Khan, A., Ahmad, G., Ishaq, M., Afridi, K., Ali, M., Qureshi, M. A., Ahmad, I., & Saeed, M. (2018). Integrated management of fertilizer nitrogen and poultry manure enhance wheat production. Pakistan Journal of Agricultural Research31(3), 207-215. ‏
Kim, M. J., Shim, C. K., Kim, Y. K., Hong, S. J., Park, J. H., Han, E. J., ... & Kim, S. C. (2015). Effect of aerated compost tea on the growth promotion of lettuce, soybean, and sweet corn in organic cultivation. The Plant Pathology Journal31(3), 259-268.
Koocheki, A., Nasiri Mahalati, M., & Azimzadeh, J. (2020). Effect of different tillage systems on wheat (Triticum aestivum L.) yield and some soil physical characteristics in a fallow-wheat rotation under rainfed condition. Journal of Agroecology, 12(2), 299-317. (In Persian)
Kour, D., Kaur, T., Devi, R., Yadav, A., Singh, M., Joshi, D., Singh, J., Suyal, D. C., Kumar, A., Rajput, V. D., Ajar Nath Yadav, A. N., Singh, K., Singh, J., Riyaz, Z., Sayyed, R. Z., Arora, N. K., & Saxena, A. K. (2021). Beneficial microbiomes for bioremediation of diverse contaminated environments for environmental sustainability: present status and future challenges. Environmental Science and Pollution Research, 28, 24917-24939.‏
Laamrani, A., Joosse, P., & Feisthauer, N. (2017). Determining the number of measurements required to estimate crop residue cover by different methods. Journal of Soil and Water Conservation, 72(5), 471-479.‏
Li, W., Guo, S., Liu, H., Zhai, L., Wang, H., & Lei, Q. (2018). Comprehensive environmental impacts of fertilizer application vary among different crops: Implications for the adjustment of agricultural structure aimed to reduce fertilizer use. Agricultural Water Management210, 1-10.‏
Lim, S. L., & Wu, T. Y. (2016). Characterization of matured vermicompost derived from valorization of palm oil mill byproduct. Journal of Agricultural and Food Chemistry64(8), 1761-1769.
Lithourgidis, A. S., Vasilakoglou, I. B., Dhima, K. V., Dordas, C. A., & Yiakoulaki, M. D. (2006). Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Research99(2-3), 106-113.‏
Mahmud, M., Abdullah, R., & Yaacob, J. S. (2018). Effect of vermicompost amendment on nutritional status of sandy loam soil, growth performance, and yield of pineapple (Ananas comosus var. MD2) under field conditions. Agronomy8(9), 183.‏
Mirlohi, A., Bozorgvar, N., & Bassiri, M. (2000). Effect of nitrogen rate on growth, forage yield and silage quality of three sorghum hybrids.‏ Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 4 (2), 105-116. (In Persian).
Mirzaei-Takhtgahi, H., & Ghamarnia, H. (2017). The concurrent effect of vermicompost and unconventional water on soil physical properties. Water and Irrigation Management, 7(2), 197-210.‏ (In Persian)
Mnzughul, N. S., Esang, D. M., & Ikeh, A. O. (2023). Variability of elite maize (Zea mays L.) varieties at different row spacing in Guinea Savannah Region of Nigeria. Open Global Scientific Journal2(2), 81-93.‏
Mohammadi, N. K., Pankhaniya, R. M., & Joshi, M. P. (2017). Effect of inorganic fertilizer, vermicompost and bio-fertilizer on quality, content and uptake of nutrients in sweet corn (Zea mays L. var. saccharata). International Journal of Science and Research6(5), 670-675.‏
Mohammadi, P., & Malekian, A. (2020). Evaluation and analyses of adaptation aapacity of local communities to climate hazards (study area: sefidbarg and bivandsofla villages, javanroud county). Environmental Management Hazards7(1), 39-54. (In Persian)
Momeni, S., & Zibaei, M. (2013). The potential impacts of climate change on the agricultural sector of Fars province. Journal of Agricultural Economics and Development, 27(3), 169-179.‏ (In Persian).
Moshiri, F., Balali, M. R., Rejali, F., & Sedaghat, A. (2022). A framework for integrated soil fertility and plant nutrition management in Iran. Land Management Journal10(1), 17-35. (In Persian)
Nawaz, A., Sufyan, M., Gogi, M. D., & Javed, M. W. (2019). Sustainable management of insect-pests. Innovations in sustainable agriculture, Springer. 287-335.‏
Nemati sani, E. (2012). Interaction effect of vermicompost and humic acid on corn yield. Master Dissertation. With Ali Derakhshan Shadmehri.Shahrood: Shahrood University of Technology, Faculty of Agriculture. (In Persian).
‏Obalum, S. E., Chibuike, G. U., Peth, S., & Ouyang, Y. (2017). Soil organic matter as sole indicator of soil degradation. Environmental Monitoring and Assessment189, 1-19.‏
Pai, S., Ai, N., & Zheng, J. (2019). Decentralized community composting feasibility analysis for residential food waste: A Chicago case study. Sustainable Cities and Society50, 101683, 1-13.‏
Parthasarathi, K., Balamurugan, M., & Ranganathan, L. S. (2008). Influence of vermicompost on the physico-chemical and biological properties in different types of soil along with yield and quality of the pulse crop-blackgram. Journal of Environmental Health Science & Engineering, 5(1), 51-58.‏
Pimentel, D., Culliney, T. W., & Bashore, T. (1996). Public health risks associated with pesticides and natural toxins in foods. The Radcliffes’s IPM World Textbook. University of Minnesota, St. Paul.‏
Poudela, M., Poudelb, M. R., & Dhunganab, B. (2023). Effects and Management Practices of Heat Stress in Maize (Zea mays L.): A Review. INWASCON Technology Magazine (i-TECH MAG)5, 22-25.
Rafiei, M., & Koonani, A. R. (2019). Effect of application of vermicompost and nitrogen fertilizer on quantitative and qualitative yield of corn (Zea mays L.). Iranian Journal of Field Crop Science, 50(1), 151-159. (In Persian)
Ranuzzi, A., & Srivastava, R. (2012). Impact of climate change on agriculture and food security. ICRIER Policy series, 16(2).‏
Rao, M. R., & Singh, M. (1990). Productivity and risk evaluation in constrasting intercropping systems. Field Crops Research23(3-4), 279-293.‏
Reinoso Moreno, J. R., Pinna-Hernández, G., Fernández, M. F., Molina, J. S., Díaz, F. R., Hernández, J. L., & Fernández, F. A. (2019). Optimal processing of greenhouse crop residues to use as energy and CO2 sources. Industrial Crops and Products, 137, 662-671.‏
Ridvan, K. (2004). Cu and Zn accumulation in earthworm Lumbricus terrestris L. in sewage sludge amended soil and fractions of Cu and Zn in casts and surrounding soil. Ecological Engineering, 22(2), 141-151.
Roussos, P. A., Gasparatos, D., Kechrologou, K., Katsenos, P., & Bouchagier, P. (2017). Impact of organic fertilization on soil properties, plant physiology and yield in two newly planted olive (Olea europaea L.) cultivars under Mediterranean conditions. Scientia Horticulturae220, 11-19.‏
Sadowski, A., & Baer-Nawrocka, A. (2018). Food and environmental function in world agriculture-Interdependence or competition? Land Use Policy, 71, 578-583.‏
Saeedi, H., & Zakerian, M. (2022). Assessing the factors affecting climate resilience in Zabol city. Urban Futurology, 1(3), 130-146.‏ (In Persian)
Santos, V. B., Araújo, A. S., Leite, L. F., Nunes, L. A., & Melo, W. J. (2012). Soil microbial biomass and organic matter fractions during transition from conventional to organic farming systems. Geoderma, 170, 227-231.‏
Serna-Saldivar, S. O., Perez-Carrillo, E., & Heredia-Olea, E. (2019). Soybean-fortified wheat flour tortillas. In Flour and breads and their fortification in health and disease prevention (pp. 291-306). Academic Press.‏
Seufert, V., Ramankutty, N., & Mayerhofer, T. (2017). What is this thing called organic? How organic farming is codified in regulations. Food Policy68, 10-20.‏
Sheikhi Sanandaji, D., Heidari, G., Fathi, P., Sharifi, Z., & Khodaverdiloo, H. (2023). Investigating the effects of different levels of vermicompost and irrigation on the yield and quality of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) forage. Iranian Journal of Field Crop Science54(2), 15-29. ‏ (In Persian).
Singh, A., & Singh, G. S. (2017). Vermicomposting: A sustainable tool for environmental equilibria. Environmental Quality Management27(1), 23-40.‏
Srikanth, K., Srinivasamurthy, C. A., Siddaramappa, R., & Parama, V. R. (2000). Direct and residual effect of enriched composts, FYM, vermicompost and fertilizers on properties of an Alfisol. Journal of the Indian Society of Soil Science48(3), 496-499.‏
Srivastava, A. K. (2020). Climate-smart integrated soil fertility management in fruit crops: An overview. Fruit Crops, 521-540.‏
Tesfaye, K., Walker, S., & Tsubo, M. (2006). Radiation interception and radiation use efficiency of three grain legumes under water deficit conditions in a semi-arid environment. European journal of Agronomy25(1), 60-70.‏
Thomas, G. W. (1996). Soil pH and soil acidity. Methods of soil analysis: part 3 chemical methods, 5, 475-490.‏
Tobay, Y., & Tan, M. (2022). Yield and some properties of silage corn as influenced by dieeerent nitrogen and vermicompost rates. In proceedings of IV. International Agricultural, Biological & Life Science Conference, Edirne, Turkey, 29-31 September 2022. P. 697-703.‏
Ward, J. D., Readfern, D. D., McCormick, M. E., & Cuomo, G. J. (2001). Chemical composition, ensiling characteristics, and apparent digestibility of summer annual forages in a subtropical double-cropping system with annual ryegrass. Journal of Dairy Science84(1), 177-182.‏
Yadav, P., Jaiswal, D. K., & Sinha, R. K. (2021). Climate change: Impact on agricultural production and sustainable mitigation. In Global climate change, Elsevier, pp. 151-174.
Younas, M., Zou, H., Laraib, T., Abbas, W., Akhtar, M. W., Aslam, M. N., Amrao, L., Hayat, Sh., Abdul Hamid, T., Hameed, A., Kachelo, G. A., & Elseehy, M. (2021). The influence of vermicomposting on photosynthetic activity and productivity of maize (Zea mays L.) crop under semi-arid climate. PLoS One, 16(8), e0256450.‏
Yousefyan Ghahfarokhi, H., Esmaeili, M. A., Danesh Shahraki, A., & Ghajar Sepanlu, M. (2021). Evaluation of organic and nitrogen fertilizers application on quality of forage of fennel (Foeniculum vulgare L.) and sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) under intercropping system. Journal of Agroecology13(3), 563-579. (In Persian)