مرضیه مولوی سرند؛ جلال صادقی؛ امیر لکزیان
چکیده
هدف: مایکوریزا علاوه بر بهبود رشد ریشه و افزایش جذب عناصر غذایی توسط گیاهان بر میزان فراهمی و اشکال مختلف فلزات سنگین در خاک تأثیرگذار میباشند. در این مطالعه به بررسی تأثیر دو گونه مایکوریزا بر جزءبندی عنصر کادمیم و همچنین جذب این عنصر توسط گیاه شبدر ایرانی پرداخته شد.
روش پژوهش: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی بهروش فاکتوریل ...
بیشتر
هدف: مایکوریزا علاوه بر بهبود رشد ریشه و افزایش جذب عناصر غذایی توسط گیاهان بر میزان فراهمی و اشکال مختلف فلزات سنگین در خاک تأثیرگذار میباشند. در این مطالعه به بررسی تأثیر دو گونه مایکوریزا بر جزءبندی عنصر کادمیم و همچنین جذب این عنصر توسط گیاه شبدر ایرانی پرداخته شد.
روش پژوهش: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی بهروش فاکتوریل با سه تکرار با سه سطح مایکوریزا و دو سطح کادمیم در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398 اجرا شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که کادمیم باعث افزایش 7/8 و کاهش 5/31 درصدی مقدار کلونیزاسیون دو گونه فانلیفورمیسموسهآ و رایزوفاگوس اینترارایسز شد. کادمیم باعث کاهش 7/28 درصدی وزن خشک اندام هوایی شد. حضور فانلیفورمیسموسهآ باعث کاهش معنیدار (05/0P≤) و 1/55 درصدی غلظت کادمیم در اندام هوایی گیاه شبدر و افزایش 23/1 برابری غلظت این فلز در ریشه گیاه شد. شکل کربناتی کادمیم دارای بیشترین مقدار این فلز در خاک شاهد (08/1 میلیگرم بر کیلوگرم) و آلوده (19/4 میلیگرم بر کیلوگرم) بود. مایکوریزایی شدن گیاه در خاک شاهد تأثیر معنیدار (05/0P≤) بر غلظت اشکال مختلف کادمیم نداشت.
نتیجهگیری: با توجه به افزایش 70 (فانلیفورمیسموسهآ) و 63 (رایزوفاگوس اینترارایسز) درصدی وزن خشک گیاه در خاک آلوده و در حضور مایکوریزا، و همچنین قیمت پایین مایه تلقیح این قارچها (کیلویی 80000 ریال در زمان خرید)، استفاده از این میکروارگانیسم میتواند یک راهکار مناسب جهت کاربرد در خاکهای آلوده به فلزات سنگین در شرایط گلخانهای باشد.
سمیه میرزایی؛ سید عطالله سیادت؛ بابک پاکدامن سردرود؛ محمد رضا مرادی تلاوت
چکیده
بهمنظور بررسی اثر قارچ پریفورموسپورا ایندیکا (Piriformospora indica) و سطوح مختلف سالیسیلیکاسید بر خصوصیات مورفولوژیکی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در آویشن باغی (.Thymus vulgaris L) تحت تیمار قطع آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار در مزرعهای واقع در دهلران در سال زراعی 95-1394 ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر قارچ پریفورموسپورا ایندیکا (Piriformospora indica) و سطوح مختلف سالیسیلیکاسید بر خصوصیات مورفولوژیکی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در آویشن باغی (.Thymus vulgaris L) تحت تیمار قطع آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار در مزرعهای واقع در دهلران در سال زراعی 95-1394 انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح سالیسیلیکاسید (صفر، 150، 300، 600 میکرومولار) بهصورت محلولپاشی برگی و قارچ شبهمایکوریزا دردو سطح تلقیح و عدم تلقیح و عامل قطع آبیاری آب در سه سطح (آبیاری در 90، 50 و 30 درصد ظرفیت زراعی) بودند. در این آزمایش تیمار قطع آبیاری تا سطح 30 درصد ظرفیت زراعی باعث کاهش ارتفاع، وزن کل اندام هوایی، تعداد برگ، درصد کلونیزاسیون و همچنین میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز شد. تلقیح با قارچ و تیمار با سالیسیلیکاسید تا غلظت 300 میکرومولار توانست تا حدود زیادی از اثرات مخرب تیمار قطع آبیاری بر این صفات بکاهد، اما افزایش غلظت سالیسیلیکاسید تا سطح 600 میکرومولار باعث تشدید اثرات تیمار قطع آبیاری شد و مانع از بروز اثرات مثبت قارچ شد.
پیمان محمدزاده توتونچی؛ علیرضا پیرزاد؛ جلال جلیلیان
چکیده
بهمنظور بررسی اثر کودهای زیستی و ورمیکمپوست بر عملکرد و کیفیت علوفه کاسنی در شرایط دیم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae)، باکتری تیوباسیلوس (Thiobacillus)، مایکوریزا+تیوباسیلوس، ورمیکمپوست، مایکوریزا+ورمیکمپوست، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر کودهای زیستی و ورمیکمپوست بر عملکرد و کیفیت علوفه کاسنی در شرایط دیم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae)، باکتری تیوباسیلوس (Thiobacillus)، مایکوریزا+تیوباسیلوس، ورمیکمپوست، مایکوریزا+ورمیکمپوست، تیوباسیلوس+ورمیکمپوست و مایکوریزا+تیوباسیلوس+ورمیکمپوست بودند که تأثیر آنها در دو مرحله رشدی (قبل از ساقهرفتن و گلدهی کامل) بررسی شد. تیمار تلفیقی مایکوریزا+تیوباسیلوس+ورمیکمپوست عملکرد علوفه خشک، درصد هضمپذیری ماده خشک، عملکرد پروتئین خام و عملکرد کربوهیدراتهای محلول در آب را در مرحله رشدی گلدهی کامل، بهترتیب 72/99، 21/143، 54/68 و 76 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد و تیمار مذکور، در بین تمامی تیمارهای آزمایشی و در هر دو مرحله رشدی، دارای کمترین میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بود. همچنین، تیمار مایکوریزا+تیوباسیلوس بیشترین درصد پروتئین خام (71/19 درصد) را در مرحله گلدهی کامل، تولید نمود. بهطور کلی، کاربرد قارچ مایکوریزا و باکتری تیوباسیلوس بههمراه ورمیکمپوست، سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی علوفه کاسنی در شرایط بدون آبیاری گردید.