نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استاد یار، گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 19395-3697 ، تهران ، ایران
2 استاد یار، دانشکده فنی و مهندسی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، s.salavati@pnu.ac.ir
3 گروه کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، r.miralizadeh@pnu.ac.ir
چکیده
هدف: هدف از اجرای آزمایش، بررسی اثر محلولپاشی با سرکه چوب و تلقیح با گونههای مایکوریزا بر خصوصیات زراعی و بیوشیمیایی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) بود.
روش پژوهش: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 1402-1401 و 1401-1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل مایکوریزا (شاهد، تلقیح بذر و خاک با Glomus mosseae، Glomus.etunicatum و Glomus. intraradices) و سرکه چوب (شاهد، محلولپاشی 5، 10 و 15 در هزار) بود.
یافتهها: نتایج نشان داد اثر متقابل سرکه چوب و مایکوریزا بر وزن تر و خشک ریشه و قطر کانوپی آویشن باغی معنیدار بود. بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه با کاربرد سرکه چوب 10 در هزار بدست آمد که نسبت به شاهد 14 درصد افزایش داشت. بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه با کاربرد G.etunicatum بدست آمد که با G. mosseae در گروه آماری مشابهی قرار گرفت. بیشترین کربوهیدرات محلول شاخساره و پروتئین کل با کاربرد 10 در هزار سرکه چوب حاصل شد که به ترتیب 32 و 55 درصد نسبت به شاهد افزایش داشت. بیشترین کربوهیدرات محلول شاخساره و پروتئین کل با کاربرد G.mosseae حاصل شد که نسبت به شاهد به ترتیب 15 و 45 درصد افزایش را نشان داد. تیمار 10 در هزار سرکه چوب، توانست افزایش دو برابری درصد اسانس را نسبت به شاهد ایجاد کند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد، تیمار کاربرد 10 در هزار سرکه چوب و مایکوریزا Glomus mosseae بهترین نتیجه را به همراه داشت. با تأمین مواد غذایی و فراهم کردن شرایط افزایش جذب با استفاده از کودهای بیولوژیک و آلی، میتوان ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی به پایداری سیستم کشاورزی کمک کرد.
با تأمین مواد غذایی و فراهم کردن شرایط افزایش جذب با استفاده از کودهای بیولوژیک و آلی، میتوان ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی به پایداری سیستم کشاورزی کمک کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigating the changes of some agronomic and biochemical characteristics of the garden thyme (Thymus vulgaris L.) with the use of mycorrhizal species and wood vinegar foliar spraying
نویسندگان [English]
- mehdi taheri asghari 1
- Saiedeh Salavati 2
- Seyed Reza Miralizadeh Fard 3
1 Assistant Professor , Faculty of Technology and Engineering, Department of Agriculture, Payam Noor University, PO Box 3697-19395, Tehran, Iran
2 Assistant Professor, Technical and Engineering Faculty, Department of Agricultural Sciences, Payam Noor University, Tehran, Iran. email address: s.salavati@pnu.ac.ir
3 Department of Agriculture and Environment, Payame Noor University, Tehran, Iran. E-mail: r.miralizadeh@pnu.ac.ir
چکیده [English]
The investigate the effects of wood vinegar and mycorrhizal fungi on the some characteristics of Thyme. experiment was conducted with factorial layout based on a randomized complete block design with three replications in the Takestan Branch, during 2021-2022 and 2022-2023. The experimental factors included three species of mycorrhiza (control , seed and soil inoculation with G. mosseae, seed and soil inoculation with G.etunicatum and seed and soil inoculation with G. Intraradices (and levels of wood vinegar (control, foliar spraying 5, 10 and 15 per thousand). The obtained results showed that the interaction effect of wood vinegar and mycorrhizal fungus on root fresh and dry weight was significant. The highest percentage of root colonization with the value of 43.48% was obtained with the use of 10% of wood vinegar, which showed an increase of about 14% compared to the control. The highest percentage of root colonization was obtained with the use of G. etunicatum, which, of course, was placed in the same group as G. mosseae. The highest shoot soluble carbohydrates and total shoot protein were obtained with the use of 10% of wood vinegar, which increased by 32% and 55%, respectively, compared to the control. Also, with the use of G.mosseae, the most shoot soluble carbohydrates and total shoot protein were obtained, which showed an increase of about 15% and 45%, respectively, compared to the control. In percentage of essential oil used the treatment of 10% wood vinegar, it was able to increase this trait twice compared to the control.
The obtained results showed that the interaction effect of wood vinegar and mycorrhizal fungus on root fresh and dry weight was significant. The highest percentage of root colonization with the value of 43.48% was obtained with the use of 10% of wood vinegar, which showed an increase of about 14% compared to the control. The highest percentage of root colonization was obtained with the use of G. etunicatum, which, of course, was placed in the same group as G. mosseae. The highest shoot soluble carbohydrates and total shoot protein were obtained with the use of 10% of wood vinegar, which increased by 32% and 55%, respectively, compared to the control. Also, with the use of G.mosseae, the most shoot soluble carbohydrates and total shoot protein were obtained, which showed an increase of about 15% and 45%, respectively, compared to the control. In percentage of essential oil used the treatment of 10% wood vinegar, it was able to increase this trait twice compared to the control.
کلیدواژهها [English]
- Colonization
- Essential oil
- Total carbohydrate
- Total protein