نسرین تیموری؛ مختار قبادی؛ دانیال کهریزی
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی سیلیکون در افزایش تحمل به خشکی در گیاه کاملینا اجرا شد.روش پژوهش: آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش دو ژنوتیپ کاملینا (رقم سهیل و لاین-84)، تیمار خشکی (دو سطح تنش خشکی و بدون تنش خشکی) و محلولپاشی برگی سیلیکاتسدیم ...
بیشتر
هدف: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی سیلیکون در افزایش تحمل به خشکی در گیاه کاملینا اجرا شد.روش پژوهش: آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش دو ژنوتیپ کاملینا (رقم سهیل و لاین-84)، تیمار خشکی (دو سطح تنش خشکی و بدون تنش خشکی) و محلولپاشی برگی سیلیکاتسدیم (پنج سطح صفر، 2، 4، 6 و 8 میلیمولار) بودند.یافته ها: نتایج نشان داد که خشکی باعث کاهش صفات عملکرد دانه، اجزای آن و صفات مورفولوژیک هر دو ژنوتیپ کاملینا شد. تنش خشکی وزن دانه در بوته در رقم سهیل و لاین-84 را بهترتیب 27 و 39 درصد کاهش داد. محلولپاشی برگی سیلیکون در افزایش عملکرد و اجزای عملکرد مؤثر بود. بهطور میانگین، محلولپاشی سیلیکون در غلظت 6 میلیمولار نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش در صفات وزن دانه در بوته (04/13 درصد)، شاخص برداشت (1/12 درصد) و تعداد خورجین در بوته (7 درصد) شد. در تجزیه همبستگی مشخص شد که در بین اجزای عملکرد دانه، بالاترین ضریب همبستگی مثبت با وزن دانه در بوته به صفت تعداد خورجین در بوته (941/0) تعلق داشت.نتیجه گیری: بهطور کلی، بهنظر میرسد که در گیاه کاملینا محلولپاشی سیلیکون با غلظت 6 میلیمولار میتواند در افزایش تحمل به خشکی مؤثر باشد.
مدینه بیژنی؛ سعید صوفی زاده؛ امیرحسین شیرانی راد؛ حمید جباری
چکیده
هدف: آب قابلدسترس بهمنظور آبیاری کلزا در اواخر فصل رشد بهدلیل استفاده از منابع آبی برای زراعت های پرسود بهاره افت شدیدی مییابد. بنابراین گزینش ارقام مقاوم به خشکی برای موفقیت در تولید این محصول بسیار حائز اهمیت است.
روش پژوهش: بهمنظور بررسی واکنش ارقام کلزا (Brassica napus L.) به تنش خشکی آخر فصل، آزمایشی مزرعهای بهصورت کرتهای ...
بیشتر
هدف: آب قابلدسترس بهمنظور آبیاری کلزا در اواخر فصل رشد بهدلیل استفاده از منابع آبی برای زراعت های پرسود بهاره افت شدیدی مییابد. بنابراین گزینش ارقام مقاوم به خشکی برای موفقیت در تولید این محصول بسیار حائز اهمیت است.
روش پژوهش: بهمنظور بررسی واکنش ارقام کلزا (Brassica napus L.) به تنش خشکی آخر فصل، آزمایشی مزرعهای بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی (98-1396) در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. تیمارهای تنش خشکی شامل آبیاری کامل (شاهد)، قطع آبیاری از مرحله خورجیندهی تا پایان رشد و قطع آبیاری از مرحله گلدهی تا پایان رشد در کرتهای اصلی و ارقام بهاره کلزا شامل ساریگل، آر جی اس 003، هایولا 401، ظفر و دلگان در کرتهای فرعی بودند.
یافته ها: نتایج نشان داد تنش خشکی به خصوص در قطع آبیاری از گلدهی در تمام ارقام موردمطالعه منجر به کاهش معنیدار طول دوره رشد، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن، کارایی مصرف آب در تولید دانه و کارایی مصرف آب در تولید روغن گردید. در شرایط آبیاری کامل ارقام دلگان، ظفر و آر جی اس 003 و در شرایط تنش خشکی ارقام آر جی اس 003 و دلگان بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.
نتیجه گیری: ارقام آر جی اس 003 و دلگان بهعنوان ارقام مناسب در کرج در شرایط تنش خشکی آخر فصل توصیه میگردند.