فاطمه رشیدی؛ نادعلی باقری؛ نادعلی بابائیان جلودار؛ علی دهستانی کلاگر
چکیده
هدف: با توجه به اهمیت زودرسی در کلزا، این تحقیق بهمنظور شناسایی صفات مهم زراعی مرتبط با عملکرد دانه و معرفی ارقام زودرس با عملکرد بالا در جنس براسیکا انجام گرفت.
روش پژوهش: مواد ژنتیکی مورد بررسی در این پژوهش شامل 100 ژنوتیپ از شش گونه جنس براسیکا (B.napus، B. juncea، B. nigra، B. rapa، B. carinata و B. oleracea) بود که به صورت دو تکرار در قالب طرح مربع لاتیس ...
بیشتر
هدف: با توجه به اهمیت زودرسی در کلزا، این تحقیق بهمنظور شناسایی صفات مهم زراعی مرتبط با عملکرد دانه و معرفی ارقام زودرس با عملکرد بالا در جنس براسیکا انجام گرفت.
روش پژوهش: مواد ژنتیکی مورد بررسی در این پژوهش شامل 100 ژنوتیپ از شش گونه جنس براسیکا (B.napus، B. juncea، B. nigra، B. rapa، B. carinata و B. oleracea) بود که به صورت دو تکرار در قالب طرح مربع لاتیس در مزارع تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری کشت گردیدند.
یافتهها: نتایج در تجزیه واریانس، ژنوتیپهای موردمطالعه از لحاظ تمام صفات زراعی، اختلاف معنیداری با یکدیگر داشتند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد ژنوتیپهای گونه B. napus بالاترین عملکرد و ژنوتیپهای گونه B. rapa زودرسترین و کمترین عملکرد را به خود اختصاص دادند. در نتایج همبستگی برای ژنوتیپهای تمام گونهها، عملکرد با صفات روز تا رسیدگی، تعداد خورجین در بوته، وزن هزاردانه و تعداد دانه در خورجین همبستگی مثبت و معنیداری داشت. رگرسیون گام به گام برای تمامی صفات در تمام گونهها نشاندهنده اهمیت و نقش تعیینکننده صفات تعداد خورجین در بوته، وزن هزاردانه، تعداد دانه در خورجین و روز تا رسیدگی بر عملکرد ژنوتیپها بود. در تجزیه به مؤلفههای اصلی، سه مؤلفه اول، 92 درصد از تغییرات را توجیه نمودند که بهترتیب پتانسیل عملکرد، فنولوژی و وزن هزاردانه نامگذاری شدند.
نتیجهگیری: بهطور کلی نتایج نشان داد بهترین گونه، B. napus و بهترین ارقام از نظر زودرسی و عملکرد بالا ارقام Janetzika، Liragold، Hayola 401 و Hayola 308 از گونه B. napus معرفی شدند.
آیدین حمیدی؛ عباداله بانیانی؛ موسی الرضا وفایی تبار؛ مرتضی عرب سلمانی؛ سعید بوربور؛ فرزاد کریمی؛ سعید محمدی؛ اکرم مهاجر عباسی؛ نادر قریب
چکیده
آزمون تعیین ارزش زراعی و مصرف (VCU) برخی ژنوتیپها و ارقام جدید پنبه در ورامین در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در سالهای 1395 و 1396 براساس طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. ژنوتیپها و ارقام مورد ارزیابی عبارت بودند از 1- ورامین (شاهد)، 2- خرداد (شاهد)، 3- اولتان (رقم تجاری)، 4- ژنوتیپ 43259، ...
بیشتر
آزمون تعیین ارزش زراعی و مصرف (VCU) برخی ژنوتیپها و ارقام جدید پنبه در ورامین در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در سالهای 1395 و 1396 براساس طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. ژنوتیپها و ارقام مورد ارزیابی عبارت بودند از 1- ورامین (شاهد)، 2- خرداد (شاهد)، 3- اولتان (رقم تجاری)، 4- ژنوتیپ 43259، 5- ژنوتیپ A-SJ2×349، 6- ژنوتیپ R7، 7- ژنوتیپ no.210، 8- ژنوتیپ no.221، 9- لئون (رقم تجاری جدید خارجی) و 10- ساجدی (رقم جدید). نتایج مشخص کرد رقم جدید ساجدی در مقایسه با سایر ارقام و ژنوتیپهای بررسیشده، در هر دو سال زودرسترین رقم بود. همچنین در هر دو سال دارای بیشترین تعداد و وزن غوزه بوده و عملکردوش آن در گروه آماری رقم شاهد دارای بیشترین عملکرد وش بود. بیشترین کیل الیاف نیز در سال اول به این رقم تعلق داشت. بنابراین رقم جدید ساجدی قابل معرفی و تجاریسازی برای کشت در استان تهران در مناطق مشابه ورامین است.
اسماعیل حاتمی؛ محمود رائینی سرجاز؛ ویدا چالوی؛ حاتم حاتمی
چکیده
در فصلهای سرد، رشد خیار در هوای آزاد با سرماهای کشنده روبهرو میشود. تونلهای پلاستیکی میتواند گرمای مناسبی برای کشت خیار فراهم کند. هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی مراحل فنولوژی و گسترش سطح برگ خیار در خُرداقلیمهای پلاستیکی متفاوت برای امکانسنجی کشت این محصول در تونلهای پلاستیکی مشبک با محیط رویشی مناسب است. در این پژوهش، ...
بیشتر
در فصلهای سرد، رشد خیار در هوای آزاد با سرماهای کشنده روبهرو میشود. تونلهای پلاستیکی میتواند گرمای مناسبی برای کشت خیار فراهم کند. هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی مراحل فنولوژی و گسترش سطح برگ خیار در خُرداقلیمهای پلاستیکی متفاوت برای امکانسنجی کشت این محصول در تونلهای پلاستیکی مشبک با محیط رویشی مناسب است. در این پژوهش، از سه خُرداقلیم شامل 1. تونل پلاستیکی کاملاً پوشیده (MC)؛ 2. تونل پلاستیکی مشبک (MP10) با 100 سوراخ (بهقطر 10 میلیمتر) در هر متر مربع؛ و 3. تونل پلاستیکی مشبک (MP15) با 100 سوراخ (بهقطر 15 میلیمتر) در هر متر مربع، بهعنوان تیمارهای آزمایشی در طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. مقایسة دادههای این پژوهش، با بهرهگیری از آزمون میانگینهای SNK، گویای تفاوت معناداری در جمع درجه - روز رویشی و سطح برگ خیار در تیمارها بود. مراحل فنولوژیک خیار در تونل MC همواره زودتر از خیارهای تونلهای مشبک رخ میداد. تعداد برگ و شاخة فرعی ثانویة خیار در تونل MC بهطور معناداری بیشتر از تونلهای مشبک بود. در پایان دورة اندازهگیری، سطح برگ بوتهها در تونل MP10 بهمقدار آن در تونل MC بسیار نزدیک شد. در نتیجه تونل MP10 با خُرداقلیم متعادل میتواند گزینة مناسبی برای پیشرس کردن خیار باشد.