نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

10.22059/jci.2024.365327.2848

چکیده

هدف: استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی منجر به مشکلاتی در خصوص سلامتی انسان و سایر موجودات شده است. براین اساس آزمایش طراحی شد.

روش پژوهش: آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل عدم محلول پاشی اسیدآمینه، 1، 2 و 3 کیلوگرم در هکتار و مقادیرکود اوره به‌ صورت 100، 66 و 33 درصد در مقایسه با عرف منطقه بود.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، سرعت رشد محصول، سرعت فتوسنتز خالص، شاخص کلروفیل و عملکرد دانه به شرایط کاربرد 100 درصد کود اوره و 3 کیلوگرم اسید آمینه در هکتار وکمترین مقدار در شرایط 33 درصد اوره و عدم کاربرد اسید آمینه تعلق داشت و از لحاظ آماری تفاوت بین آنها معنی‌دار بود. بیشترین ماده خشک کل و عملکرد دانه در شرایط کاربرد همزمان 100 درصد اوره و مصرف 3 کیلوگرم اسید آمینه و کمترین مقدار در شرایط عدم مصرف اسید آمینه و 33 درصد اوره حاصل شد که تفاوت معنی‌دار با تیمار 66 درصد اوره و کاربرد 3 کیلوگرم در هکتار اسیدآمینه نداشت. ضمنا افزایش عملکرد دانه در تیمار 100 درصد اوره و مصرف 3 کیلوگرم اسید آمینه نسبت به عدم مصرف اسید آمینه و کاربرد 100 درصد کود اوره ( شاهد) معادل 8/76 درصد بود.

نتیجه‌گیری: بطور کلی با کاربرد 66 درصد اوره به همراه با 3 کیلوگرم در هکتار اسیدآمینه علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف کود شیمیایی می‌توان به عملکرد مناسبی در گندم دست یافت.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Amino Acid Foliar Application on Reduction of Urea Chemical Fertilizer Consumption in Bread Wheat lands (Triticum aestivum L.) in Mahshahr Region

نویسندگان [English]

  • Narges Salehi
  • Seyed Keyvan Marashi

Department of Agronomy, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

چکیده [English]

Objective: Excessive use of chemical fertilizers leads to problems regarding health of humans and other creatures. In this framework, this experiment was designed.

Methods: The experiment was based on factorial in the form of a randomized complete block design in three replications. The investigated factors included no foliar application of amino acid, 1, 2 and 3 kg/ha and urea fertilizer consumption in 3 levels as 100, 66 and 33% compared to the regional customs.

Results: The results showed that the maximum plant height, leaf area index, total dry matter, crop growth rate, net photosynthesis rate, chlorophyll index and grain yield was under 100% urea fertilizer application and 3 kg/ha of amino acid and the minimum belonged 33% of urea and no foliar application of amino acid and the differences between them was significant. The maximum total dry matter and grain yield were observed under simultaneous application of 100% urea and 3 kg/ha amino acid, and the minimum was obtained under no foliar application of amino acid and 33% urea, which did not have a significant difference with 66% urea and the application of 3 kg/ha amino acid. Increasing grain yield, under 100% urea and 3 kg/ha amino acid compared to no foliar application of amino acid and 100% urea fertilizer (control) was equal to 76.8%.

Conclusion: In general, with the application of 66% urea fertilizer along with 3 kg/ha of amino acids, in addition to saving consumption of chemical fertilizers, it is possible to achieve a good yield in wheat.

کلیدواژه‌ها [English]

  • growth stimulants
  • human health
  • physiological indexes
  • sustainable agriculture
  • yield