نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

2 گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.

10.22059/jci.2023.344327.2720

چکیده

به‌منظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه(Rubus sp.)، سه رقم خاردار(توپای، سیلوان و ماریون) و دو رقم بی‌خار(قرمز نارس و مرتون) پس از شروع رکود و تأمین نیاز سرمایی مختلف در سال 1398 از کلکسیون تمشک دانشگاه علوم کشاورزی ساری جمع‌آوری و در گلخانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار ارزیابی شد. سپس مدل‌های نیاز سرمایی و گرمایی محاسبه گردید. نتایج حاکی از تفاوت نیاز سرمایی ارقام خاردار و بی‌خار در مزرعه بود. رقم خاردار و زودرس سیلوان پس از دریافت 500 ساعت نیاز سرمایی، بیشترین درصد شکوفایی اولین را جوانه داشت. اولین شکوفایی در ارقام خاردار میان‌رس و دیررس (ماریون و توپای) و رقم بی‌خارقرمزنارس در 700 ساعت سرما ولی در رقم بی‌خار مرتون در 900 ساعت مشاهده گردید. کمترین تعداد روزی که همه ارقام خاردار و بی‌خار توانستند به مرحله شکوفایی 50 درصدی جوانه‌ها برسند وقتی بود که حداقل 700 ساعت سرما را دریافت نمودند. بااین‌حال تنها ارقام خاردار بودند که به شکوفایی کامل رسیدند و به همین دلیل مناسب‌ترین ارقام جهت توسعه کشت در شرق مازندران می‌باشند. ارقام بی‌خار حتی با دریافت 900 ساعت سرما به شکوفایی کامل نرسیدند. نیاز گرمایی لازم جهت شکوفایی 50 درصد جوانه‌ها بین 1116 GDH(رقم خاردار و دیررس توپای) تا 6324 GDH(رقم بی‌خار مرتون) متغیر بود. در مورد ارقام بی‌خار استفاده از تیمارهای تکمیلی مثل سیانامید هیدروژن جهت بهبود شکوفایی جوانه می‌تواند راهگشا باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Estimation of chilling and heat requirements of different cultivars of blackberry in field conditions in East Mazandaran.

نویسندگان [English]

  • somayeh tabari 1
  • Mehdi Hadadinejad 1
  • reza norooz 2

1 Dep. Horticultural Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari/IRAN

2 Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari/IRAN

چکیده [English]

In order to determine the chilling and heat requirements of blackberry (Rubus sp.) cultivars, three thorny (Tupy, Marion, Silvan) and two thornless (Merton and Red immature) cultivars after the onset of dormancy and after exposing the chilling requirement were collected of the Blackberries collection from Sari Agricultural Sciences University (SANRU) and evaluated in a greenhouse via RCBD at three replication at 2019. Then the chilling and heat requirement models were calculated. Results showed differences in chilling requirements of thorny and thornless blackberry cultivars in field conditions. The highest percentage of the first bud burst related to thorny cultivar Silvan after 500 hours chilling. Marion and Tupy, and Red immature burst in 700 hours of chilling but Merton thornless burst after 900 hours. Also, the minimum day number for 50% bud burst in all cultivars was obtained in 700 hours of chilling. It should be noted that only thorny cultivars have reached full bloom and therefore are the most suitable cultivars for the development in eastern of south of Caspian Sea region. Thornless cultivars did not reach full bloom even after receiving 900 hours of chilling. The heat requirement required for 50% of buds to bloom varied from 6324 GDH in thornless Merton cultivar to 1116 GDH in Tupy cultivar. Using complementary treatments like as Hydrogen cyanamide to improve bud burst can be helpful.

کلیدواژه‌ها [English]

  • bud burst
  • dynamic model
  • early ripen
  • field
  • thornless cultivar