نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 نویسنده مسئول، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران. رایانامه: ma.shiri@areeo.ac.ir
2 پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران. رایانامه: malek_ghasemi@areeo.ac.ir
چکیده
هدف: هدف از بررسی حاضر ارزیابی تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی بر ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد بهمنظور معرفی مؤثرترین و کاربردیترین روش گردهافشانی تکمیلی میباشد.
روش پژوهش: در بررسی حاضر تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی [گردهافشانی آزاد، گردهافشانی دستی از گلهای نر رقم توموری، گردهافشانی بهصورت محلولپاشی با گرده خالص و گردهافشانی بهصورت محلولپاشی با گرده ناخالص (جمعآوریشده از ورودی لانه زنبورهای عسل در زمان بازشدن گلهای پایه نر کیوی)] بر ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد در سال 1400 در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری کشور (شهر رامسر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان اسیدهای قابل تیتراسیون، شاخص بلوغ، کلروفیل b، کاروتنوئید، فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی تحت تأثیر روشهای مختلف گردهافشانی تکمیلی قرار نگرفتند. میوههای حاصل از گردهافشانی به روش محلولپاشی با گرده ناخالص بالاترین عملکرد تکدرخت (32/98 کیلوگرم در هر درخت)، عملکرد هکتاری (39/40 تن در هکتار)، تعداد بذر (1038)، میزان املاح جامد محلول (07/7 درجه بریکس)، کلروفیل a (71/1 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر)، کلروفیل کل (11/3 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر)، ویتامین ث (27/60 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر) و فنل کل میوه (62/79 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر) را تولید کردند. همچنین، این میوهها از لحاظ ارزیابیهای حسی و چشایی در شرایط مطلوبتری قرار داشتند.
نتیجهگیری: در نهایت، میتوان گردهافشانی تکمیلی بهصورت محلولپاشی با گرده ناخالص را بهعنوان مؤثرترین و کاربردیترین روش بهمنظور افزایش کیفیت میوه به باغداران کیوی توصیه نمود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of the practical methods of complementary pollination on quality of kiwifruit cv. Hayward
نویسندگان [English]
- Mohammad Ali Shiri 1
- Malek Ghasemi 2
1 Corresponding Author, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticulture Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran. E-mai: ma.shiri@areeo.ac.ir
2 Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticulture Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran. E-mail: malek_ghasemi@areeo.ac.ir
چکیده [English]
Objective: The objective of this study is to evaluate the effect of different methods of complementary pollination on the qualitative characteristics of kiwifruit cv. Hayward in order to introduce the most effective and practical complementary pollination method.
Methods: The present study evaluated the effect of different methods of complementary pollination [open pollination, hand pollination from male flowers of the tumor cultivar, spray pollination with pure pollen and spray pollination with impure pollen (collected from the entrance of bees' nests at the time of opening kiwifruit male flowers) on the qualitative characteristics of kiwifruit cv. Hayward in the Citrus and Subtropical Fruits Research Institute (Ramsar city) in 2021 based on the randomized complete block design in three replications.
Results: The results showed that the amount of titratable acids, maturity index, chlorophyll b, carotenoid, total flavonoid and antioxidant activity were not affected by different methods of complementary pollination. Fruits obtained from spray pollination with impure pollen had the highest single tree yield (98.32 kg per tree), hectare yield (40.39 tons per hectare), number of seeds (1038), amount of soluble solids (7.07 °Brix), chlorophyll a (1.71 mg100 g-1 FW), total chlorophyll (3.11 mg100 g-1 FW), vitamin C (60.27 mg100 g-1 FW), and total fruit phenol (79.62 mg100 g-1 FW). Moreover, these fruits were in more favorable conditions regarding sensory and taste evaluations.
Conclusion: Overall, it is possible to recommend complementary pollination according to spray pollination with impure pollen as the most effective and practical method to increase fruit quality for kiwifruit growers.
کلیدواژهها [English]
- Phytochemical compounds
- Chlorophyll
- Impure pollen
- Total phenol
- Vitamin C