نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 نویسنده مسئول، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران. رایانامه: h.hassanzadeh@areeo.ac.ir

2 بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران. رایانامه: m.henareh@areeo.ac.ir

3 گروه ژنتیک و به نژادی، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، محلات، ایران. رایانامه: shafiee.masouleh@areeo.ac.ir

4 مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: mj.zamani@areeo.ac.ir

چکیده

با توجه به اهمیت غذایی بذر کدو آجیلی و ارزش تجاری آن، به‌منظور مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد بذر ژنوتیپ‌های مختلف کدو آجیلی در کشت پاییزه استان هرمزگان، آزمایشی در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 30 ژنوتیپ کدو جمع‌آوری‌شده از شهرستان‌های مختلف استان آذربایجان‌غربی، گلستان و اصفهان در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب، طی دو سال زراعی 99-1398 و 98-1397 اجرا شد. آماده‌سازی زمین در مردادماه و کشت بذور در اواخر شهریورماه انجام شد. صفات موردبررسی عبارت بودند از طول بوته، تعداد میوه در بوته، وزن میوه، طول و عرض میوه، عملکرد میوه، عملکرد دانه، وزن صددانه، درصد بذرهای پوک، درصد مغز دانه نسبت به خود بذر و درصد تلخی مغز. براساس نتایج صفات مهمی نظیر عملکرد بذر، اندازه بذر، درصد پوکی و نیز نسبت مغز به کل بذر، ژنوتیپ‌های Kh6، Kh5، CP7-A، Kh2، انتخابی CP3، سلف CP4-B، سلف CP7-B، کدو تنبل اصفهان، CP4-E، O6، CP2-B و N2 از وضعیت مناسب‌تری نسبت به بقیه برخوردار بودند. با ارزیابی کلیه صفات موردبررسی و هم‌چنین براساس هزینه‌های تولید و سود خالص برداشتی، امکان کشت کدو آجیلی در منطقه میناب با استفاده از ژنوتیپ‌های جمع‌آوری‌شده از منطقه خوی شامل Kh6 و Kh5؛ ژنوتیپ‌های استان گلستان شامل CP7-A، سلف CP7-B، CP4-E و CP2-B و کدو تنبل اصفهان وجود دارد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison of the Seed Yield and Yield Components of Different Nut Squash Genotypes (Cucurbita sp.) in Autumn Planting of Hormozgan Province

نویسندگان [English]

  • Hamed Hassanzadeh Khankahdani 1
  • Mashhid Henareh Ashkesoo 2
  • Seyedeh Somayyeh Shafiei-Masouleh 3
  • Mohammad Javad Zamani 4

1 Horticulture Crops Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bandar Abbas, Iran. E-mail: h.hassanzadeh@areeo.ac.ir

2 Horticulture Crops Research Department, Azarbayejan Gharbi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Urmia, AREEO, Iran. E-mail: m.henareh@areeo.ac.ir

3 Department of Genetics and Breeding, Ornamental Plants Research Center (OPRC), Horticultural Sciences Research Institute (HSRI), AREEO, Mahallat, Iran. E-mail: shafiee.masouleh@areeo.ac.ir

4 Seed and plant improvement institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran. E-mail: mj.zamani@areeo.ac.ir‎

چکیده [English]

Based on the nutrition importance of nut squash seed and its commercial value, an experiment has been conducted in randomized complete block design with 30 squash landraces collected from West Azerbaiejan, Golestan, and Isfahan Provinces with three replications at Minab Agricultural Research Station during 2018-2019 and 2019-2020. It tried to compare seed yield and yield components of different nut squash genotypes in autumn planting time of Hormozgan Province. The field was prepared in August and the seeds were sown in late September. The evaluated characteristics included plant length, the number of fruit in the plant, average fruit weight, fruit length and width, fruit yield, seed yield, the weight of 100 seeds, hollow seed percent, kernel percent (kernel/seed ratio), and seed bitterness percent. According to the results of the important traits such as seed yield, seed size, hollow seed percent as well as kernel percent, the genotypes Kh6, Kh5, CP7-A, Kh2 selected CP3, CP4-B self, CP7-B self, Isfahan Pumpkin, CP4-E, O6, CP2-B, and N2 have had more suitable status than others. By evaluating all examined parameters and based on the production costs and net profit, there is the possibility of nut squash planting in Minab region with some genotypes including the collected genotypes from Khoi region including Kh6, Kh5; the genotypes in Golestan province including CP7-A, CP7-B-Self, CP4-E, and CP2-B; Isfahan Pumpkin.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Changing the cultivation pattern
  • Cucurbitaceae
  • Hollow percentage
  • Minab
  • Seed production
Afruzi, A., & Zare Abyaneh, H. (2020). Investigation of agricultural water demand under the combination scenarios of climate change, irrigation efficiency enhancement, cropping pattern changes, and the development of early-maturing cultivars: a case study of Hamedan-Bahar plain. Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 1(14), 61-75. (In Farsi)
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H. R., Hatami, F., Abdshah, H., & Kazemian, A. (2019). Agricultural statistics, Vol. I., Crops. Ministry of Jihad-Agriculture, Deputy of Planning and Economy, Information and Communication Technology Center, 87 p. (In Farsi)
Aruah, B. C., Uguru, M. I., & Oyiga, B. C. (2012). Genetic variability and inter-relatioship among some Nigerian pumpkin accessions (Cucurbita spp.). International Journal of Plant Breeding, 6(1), 34-41.
Casella, M. L. (2008). Yield evaluation of powdery mildew resistant zuchini and yellow summer squash varieties. In: Proceedings of 3rd Annual Meeting and Professional Improvement Conference, 13-17 July, National Association of County Agricultural Agents. Greensboro, NC.
Mardanzadeh, D., Darvishzadeh, R., & Zahedi, B. (2019). Sequential path analysis based on yield and morpho-physiological characteristics in squash landraces from northwest of Iran. Plant Productions (Scientific Journal of Agriculture), 42(1), 115-132. (In Farsi)
Mardanzadeh, D., Zahedi, B., & Darvishzadeh, R. (2015). Assessment genetic diversity of squash landraces from northwest of Iran in viewpoint of morpho-physiological characteristics. Journal of Applied Crop Breeding, 3(1), 107-123.
Mark, J., & Basset, E. D. (1986). Breeding vegetable crops. Agricultural Publishing. Co.
McCreith, J. D., Nelson, H., & Grumeth, R. (1993). In: K. B. O. Bergh (Ed). Genetic Improvement of Vegetable Crops. Pregamon Press. India. p. 270.
Mohaddes Hossieni, S.A., & Sadeghi, A. (2018). Cost-benefit analysis of medicinal-commercial cultivations in Khorasan Razavi province. Journal of Agroecology, 8 (2), 1-12.
Moradi, P., Rezvani, N., Ojaghloo, B., & Karimi, M. (2015). Cultivation of medicinal squash (paper seed). Technical Issue, AREEO, No. 94-101-1-9. 18 p. (In Farsi)
Nasrollahi, A., Alahdadi, I., Ghorbani Javid, M., & Hoseinifard, M. (2019). Effect of methanol foliar application and planting date on fruit yield, oil content and composition of pumpkin (Cucurbita pepo convar. pepo var. styriaca). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 34(6), 1023-1034. (In Farsi). doi: 10.22092/ijmapr.2019.116345.2197
Paksoy, M., & Aydin, C. (2004). Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering, 65, 225-232.
Sheikh, F. (2013). Study on quantity and quality charectrictics in squash (Cucurbita Pepo L.) local populations. Final Report, Seed and Plant Research Institute, Karaj, 32 p. (In Farsi)
Shirzad, S., & Arouei, H. (2010). Effect of planting system type on agronomic parameters and the yield of fruit and seed of Cucurbita pepo L. In: Proceedings of the National Conference of Medicinal Plants. (In Farsi)
Sultana, S., Kawochar, M., Naznin, S., Siddika, A., & Mahmud, F. (2015). Variability, correlation and path analysis in pumpkin (Cucurbita moschata L.). Bangladesh Journal of Agricultural Research, 40(3), 479-489.
Tsivelikas, A. L., Koutita, O., Anastasiadou, A., Skaracis, G. N., Traka-Mavrona, E., & Koutsika-Sotiriou, M. (2009). Description and analysis of genetic diversity among squash accessions. Brazilian Archives of Biology and Technology, 52(2), 271-283.
Vural, H., Esiyok, D., & Duman, I. (2000). Kultr Sebzeleri (Sebze Yetistirme). Bornova, Izmir, Turkey: Egean University Press.
Whitaker, T. W., & Bemis, W. P. (1964). Evolution in the genus Cucurbita. Evolution, 18, 553-558.