نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی زابل، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: Kaikha_mahlagha@uoz.ac.ir
2 نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی زابل، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: dr.dahmardeh@uoz.ac.ir
3 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی زابل، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: ikhamari@uoz.ac.ir
4 گروه شیمی، دانشکده علوم زابل، دانشگاه زابل، زابل، ایران. رایانامه: soori@uoz.ac.ir
چکیده
بهمنظور ارزیابی تأثیر زمان محلولپاشی و کود نانوذره کبالت بر شاخصهای زراعی و کیفی لوبیا چشمبلبلی این پژوهش در سال زراعی 96-97 بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. تیمارهای آزمایش در چهار سطح، شامل عدم کاربرد نانوذره کبالت، نانوذره با منشأ گیاهی، نانوذره با منشأ شیمیایی و ترکیب نانوذره گیاهی و شیمیایی، بهعنوان فاکتور اول و زمان محلولپاشی در دو سطح چهار و ششبرگی) بهعنوان فاکتور دوم بودند. تراکم کاشت لوبیا چشمبلبلی 20 بوته در مترمربع بود و آبیاری دو بار در هفته انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که زمان محلولپاشی و کاربرد کود نانوذره با منشأ شیمیایی و گیاهی، اثر معنیداری بر تمامی صفات موردبررسی داشتند. براساس نتایج مقایسه میانگین، بیشترین میزان کلروفیل a (25/13 میکروگرم در گرم برگ)، کلروفیل b (50/7 میکروگرم در گرم برگ)، کاروتنویید (63/3 میکروگرم در گرم برگ)، همچنین ارتفاع بوته (84/34 درصد)، تعداد نیام در بوته (26/28 درصد)، عملکرد بیولوژیک (64/45 درصد)، عملکرد اقتصادی (10/59) نسبت به تیمار شاهد، آهن (26/0 پیپیام) و پروتئین برگ (46/14 پیپیام)، از مرحله ششبرگی و از کاربرد توام کود نانوذره کبالت با منشأ شیمیایی و گیاهی بهدست آمد. از نظر تمام صفات مورد اندازهگیری، بهنظر میرسد کاربرد همزمان نانوذره کبالت بهصورت شیمیایی و گیاهی، از طریق بهبود سیستم فتوسنتزی، افزایش دوام برگ و میزان فتوسنتز، منجر به افزایش عملکرد بیولوژیک و اقتصادی خواهد شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of Spraying Time and Cobult Nanoparticle Fertilizer, Using Chemical and Green Chemistry Methods on Morphophysiological Indices of Cowpea (Vigna unguiculata L.)
نویسندگان [English]
- mahlagha kaikha 1
- Mahdi Dahmardeh 2
- issa khammari 3
- ziba soorinezami 4
1 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran. E-mail: Kaikha_mahlagha@uoz.ac.ir
2 Corresponding Author, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol. Zabol, Iran. E-mail: dr.dahmardeh@uoz.ac.ir
3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran. E-mail: ikhamari@uoz.ac.ir
4 Department of chemistry, Faculty of Science, University of Zabol, Zabol, Iran. E-mail: soori@uoz.ac.ir
چکیده [English]
In order to evaluation of the spraying time and cobult nanoparticle fertilizer using chemical and green chemistry methods on morphophysiological indices of cowpea, this research was conducted in a factorial experiment in a the experiment was conducted Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications in Agricultural Research Institute University of Zabol in 2017.The experimental included 4 levels of treatments: (Cobult nanoparticles of plant origin, chemical origin, plant and chemical composition and control), as the first factor and time of spraying in 2 levels (Step 4 leaf and Step 6 leaf as the second factor). The plant density of cowpea was 20 plants/m2 and irrigation was performed twice a week. The results of analysis of variance showed that the time of foliar application and application of nano particles of chemical and plant origin had a significant effect on all studied traits. Based on the results of average comparison, the highest amount of chlorophyll a (13.25 μg/g leaf), chlorophyll b (7.50 μg/g leaf), carotenoids (3.63 μg/g leaf), as well as plant height (34.84 %), number of pods per plant (28.26%), biological yield (45.64%), economic yield (59.10) compared to control treatment, iron (0.26 ppm) and leaf protein ( (46/14 ppm) was obtained from the six-leaf stage and from the combined application of cobalt nanoparticles with chemical and plant origin. In terms of all the measured traits, it seems that the simultaneous application of cobalt nanoparticles chemically and vegetative, through improving the photosynthetic system, increasing leaf duration and photosynthesis, will lead to increased biological and economic yield.
کلیدواژهها [English]
- Green Chemistry
- Leaf feeding
- Leaf Iron
- Legume
- Plant height