نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.
2 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.
3 استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.
4 دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، آذربایجانشرقی، تبریز، ایران.
چکیده
قارچهای مایکوریزایی از طریق ایجاد تغییرات روی برخی از خصوصیات ریشه، جذب عناصر غذایی و آب در گیاهان میزبان اثرات تنش خشکی را کاهش میدهد. بهمنظور بررسی تأثیر قارچ مایکوریزا آربسکولار بر برخی از خصوصیات گلرنگ بهاره رقم صفه تحت شرایط کمآبی، آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی استان آذربایجانشرقی بهاجرا در آمد. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین میزان عملکرد گلبرگ در شرایط عدم تنش کمآبی و تنش کمآبی از مرحله گلدهی بهترتیب بهمیزان 6/281 و 3/197 کیلوگرم در هک\تار بهدست آمد. در تیمار عدم تنش کمآبی بیشترین درصد روغن دانه بهمیزان 65/30 درصد مربوط به تیمار بذر با قارچ بود. بیشترین عملکرد روغن از تیمار عدم تنش کمآبی 9/1098 کیلوگرم در هکتار، همچنین در تلقیح بذر با قارچ مایکوریزا آربسکولار 8/1107 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. بیشترین میزان عملکرد دانه (4/4884 کیلوگرم در هکتار) در تیمار بدون تنش کمآبی در تلقیح بذر و خاک با قارچ بهدست آمد. با توجه به نتایج تنش کمآبی منجر به کاهش عملکرد شده و تلقیح با قارچ مایکوریزا آربسکولار بهویژه تلقیح بذر و خاک، عملکرد گیاهان تحت تنش کمآبی را بهواسطه اثر مثبت در فرایند جذب مواد غذایی و آب، رشدونمو را بهبود بخشید و گیاهان تلقیحشده با قارچ مایکوریزا آربسکولار در مقایسه با گیاهان تلقیحنشده از رشد، عملکرد و محتوای روغن بهتری در شرایط تنش کمآبی برخوردار بودند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Arbuscular Mycorrhiza Fungi (AMF) on Yield and Some of Physiological Traits of Safflower under Water-deficit Stress Conditions
نویسندگان [English]
- Hadi asadpour 1
- Saeid Hazrati 2
- Amir reza Sadeghi-Bakhtvari 3
- Bahman Pasban Eslam 4
1 M.Sc. Student, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran.
2 Associate Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran.
3 Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran.
4 Associate Professor, Crop and Horticultural Science Research Department, East Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Tabriz, Iran.
چکیده [English]
Arbuscular mycorrhiza fungi (AMF) reduce the effects of drought stress by altering some root properties and absorbing nutrients and water in plants. In order to evaluate the effect of AMF on some characteristics of spring safflower (Carthamus tinctorius L.-cv. Sofeh) under water-deficit condition, this experiment has been carried out at research farm of the Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz in 2018. The experiment is done as a split plot in a completely randomized blocks design with three replications. The results show that the highest petal yield under non-water stress is 281.6 kg/ha and the lowest stress from flowering stage to 197.3 kg/ha. In the control, the highest content of seed oil is 30.65% related to the seed inoculated with AMF. The highest oil yield is obtained from the condition without stress with 1098.9 kg/ha, also in seed inoculated with fungus of 1107.8 kg/ha. The highest seed yield (4884.4 kg/ha) is obtained in the condition without water stress and inoculation of seeds and soil with AMF. In general, water stress leads to reduced yield and inoculation with AMF, especially inoculation of seeds and soil, yield of plants under water stress due to the positive effect on growth improve nutrition and water uptake. Plants inoculated with AMF display improved growth, yield and oil content under water stress conditions than non-inoculated plants.
کلیدواژهها [English]
- Mycorrhiza fungus
- oil content
- safflower
- water-deficiency
- yield