نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

2 پژوهشگر، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

3 مربی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

چکیده

بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا با عامل Fusarium solani f. sp. phaseoliیکی از بیماری‌های مهم لوبیا در اراضی تحت کشت این محصول می‌باشد. به‌منظور بررسی راه‌کارهای به زراعی مؤثر در کنترل این بیماری، آزمایشی به‌صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی در قطعه زمینی با سابقه آلودگی به قارچ عامل بیماری در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیای کشور واقع در شهرستان خمین اجرا شد. نوع کشت در چهار سطح شامل کشت کرتی، کشت جوی و پشته بدون خاک‌دهی، کشت جوی و پشته با یک‌بار خاک‌دهی و کشت جوی و پشته با دو ‌بار خاک‌دهی در کرت‌های اصلی، ارقام لوبیا در دو سطح شامل لوبیا قرمز افق و یاقوت و تراکم بوته در سه سطح شامل 20، 30 و 40 بوته در مترمربع به‌صورت فاکتوریل در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رقم یاقوت دارای بیش‌ترین عملکرد دانه و حداقل شدت بیماری پوسیدگی ریشه بود. هم‌چنین افزایش تراکم بوته سبب افزایش معنی‌دار شدت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه شد. در بین روش‌های مختلف کاشت، کم‌ترین شدت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه در روش کاشت جوی و پشته همراه با یک‌بار خاک‌دهی مشاهده شد. بالاترین عملکرد دانه از کشت رقم یاقوت با تراکم 30 بوته در مترمربع، در کشت جوی و پشته با یک‌بار خاک‌دهی به‌دست آمد. لذا توصیه می­شود در مناطقی با پتانسیل بالای این بیماری، تغییر در روش کاشت لوبیا از مسطح به جوی و پشته­ای به همراه عملیات خاک‌دهی پای بوته­ها، انجام شود.
 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation and feasibility of root rot damage reduction strategies in common bean farms through agronomic techniques

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Lak 1
  • Adel Ghadiri 2
  • Abolfazl Hedayatipour 3

1 Assistant Proffesor, Plant Protection Research Department, Markazi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Arak, Iran.

2 Researcher, Horticulture Crops Department Research, Markazi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Arak, Iran.

3 instructor, Agricultural Engineering Research Department, Markazi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Arak, Iran.

چکیده [English]

Bean root rot disease caused by Fusarium solani f. sp. phaseoli is one of the major diseases associated with beans. In order to evaluate effective agronomic strategies to control this disease, an experiment has been carried out as a factorial split plot arrangement in randomized complete block design with three replications over two years. The experiment takes place in a farm with a history of infection with the causal agent of root rot disease at the Bean Research and Education Campus of Khomein City. Type of cultivation includes flat-striped method, furrowing method without hilling up, furrowing method with one time hilling up, and furrowing method with two times of hilling up in main plot. Also, the two red bean cultivars involve Ofogh and Yaghout and the three plant density include 20, 30, and 40 plant/m2 in a sub-plot with factorial arrangement. Results show that among the studied cultivars, the highest grainyield and minimum bean root rot severity belong to Yaghout cultivar. Additionally,, increasing the plant density adds to the severity of Fusarium root rot disease. Among the different methods of planting, the least root rot severity occurs in the furrowing method with one time of hilling up, while the highest grain yield is obtained from cultivation of Yaghout at a density of 30 plant/m2 in furrowing planting method with one time hilling up. Therefore, in those areas where the occurrence of this disease is very potential, it is necessary to change the method of bean planting from flat to furrowing method and hilling up the plants.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fusarium
  • Hilling up
  • Plant density
  • Planting methods
  • Pulse crop
Abawi, G.S. (1989). Root Rots. PP 105-157. In: Bean Problems in the tropics. H.F. Schwartz, and M.A. Pastor-Corrales (eds), CIAT, Cali, Colombia.
Abawi, G. S., Ludwig, J. W. & Gugino, B. K. (2006). Bean root rot evaluation protocols currently used in New York. Annul Report of Bean Improvment. Cooperative, 49, 83-84.
Ahari Mostafavi, H., Safaie, N., Naserian, B., Fathollahi, H., Dorri, H., Lak, M. & Babaie, M. (2009). Possibility of biological control of bean root rot disease, using of avirulent mutants of Fusarium solani f.sp. phaseoli isolate. Journal of Plant Production, 16, 135-149. (In Persian)   
Belete, E., Ayalew, A. & Ahmed, S. (2013). Associations of biophysical factors with faba bean root rot (Fusarium solani) epidemics in the northeastern highlands of Ethiopia. Crop Production, 52, 39-46.
Cichy, K. A., Snapp, S. S. & Kirk, W. W. (2007). Fusarium root rot incidence and root system architecture in garfed common bean lines. Plant Soil, 300, 233-244.
Etebarian, H. R. (2002).Vegetable Diseases and their Control.Tehran University Publications. Tehran, Iran. (In Persian)
Estevez de Jensen, C., Kurle, J. E. & Percich, J.A. (2004). Integrated management of edaphic and biotic factors limiting yield of irrigated soybean and dry bean in Minnesota. Field Crops Research, 86, 211–224.
Ghadiri, A. A. (2012).  Determination of the best planting date and plant density in promising chiti bean lines.  Sees and Plant Improvement Institute. Registration number: 40989. (In Persian)
Ghanbari, A.A., Hassani Mehraban, A., Taheri Mazandarani, M., and Dorri, H.R. (2002). Effect of different methods of cultivation on yield of different varieties of spotted bean. Iranian Journal of Crops Sciences, 4, 59-66. (In Persian)
Kalaei, A., Ghadiri, A., Einollahi, M. & Kamel, M. (2010). Techno-economic study of the effect of different planting methods on yield of Pinto bean in Khomein and Zanjan regions. Final roport of research project. Markazi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. Registration Number: 89/24. (In Persian)
Lak, M. R., Ghanbari, A. A., Dorri, H. R. & Ghadiri, A. (2009). Effect of Planting Date on Seed Yield and Fusarium Root Rot Diseases Severity in Chitti Bean in Khomein. Seed and plant production, 25(3), 273-284. (In Persian)
Lak, M. R. & Ghadiri, A. (2018).  Effect of Super Nitroplast and Biosubtile (produced by Mehr e Asia Biotechnology Co.) on severity of Fusarium root rot and hypocotyl disease, yield and yield Components of common bean.  Iranian Institute of Plant Protection. Registration number: 54401. (In Persian)
Mehrpouyan, M., Faramarzi, A., Jaefari, A. and Siyami, K. (2010). The effect of different methods and different dates of sowing on yield and yield components in two cultivars of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Iranian Journal of Pulses Research, 1(1), 9-17.
Naseri, B. & Marefat, A. (2011). Large-scale assessment of agricultural practices affecting Fusarium root rot and common bean yield. European Journal of Plant Pathology, 131, 179-195.
Naseri, B. & Ansari Hamadani, S. (2017). Characteristic agro-ecological features of soil populations of bean root rot pathogens. Rhizosphere, 3(1), 203-208.
Nzungize, J.R., Lyumugabe, F., Busogoro, J.P. & Baudoin, J.P. (2012). Pythium root rot of common bean: biology and control methods: A review. Biotechnology, Agronomy, Society and Environment, 16(3), 405-413.
Otsyula, R. M., Buruchara, R. A., Mahuku, G. & Rubaihayo, P. (2003). Inheritance and transfer of root rots (Pythium) resistance to bean genotypes. African Crop Science Society, 6, 295-298.
Parvizi, S., Amirnia, R. & Brandasi, E. (2008). Evaluation of seed filling rate and length of G14088 Pinto cultivar at different plant densities.  Proceedings of the 10th Iranian Congress of Crop Sciences and Plant Breeding. Seed and Plant Improvement Research Institute, Karaj. P 466. (In Persian)
Schwartz, H.F., Gent, D.H., Gary,     D.F. & Harveson, R.M. (2007). Dry bean, Pythium wilt and root rots. High plains IPM Guide, acooperative effort of the University of Wyoming, University of Nebraska, Colorado State University and Montana State University.     
Sippell, D. W., & Hall, R. (1982). Effects of pathogen species, inoculum concentration, temperature, and soil moisture on bean root rot and plant growth. Canadian Journal of Plant Pathology, 4, 1-7.
Snapp, S., Kirk, W., Roman-Aviles, B. & Kelly, J. (2003). Root traits play a role in integrated management of Fusarium root rot in snap beans. American Society for Horticultural Science, 38, 187-191.