نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2 استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، رشت، ایران.
3 استادیار گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
چکیده
این آزمایش بهمنظور ارزیابی اثر منابع نیتروژن و باکتریهای محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد توده بومی سیر تالش در سال زراعی 1396- 1395 بهصورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل منابع کود نیتروژن، 15 تن ورمیکمپوست، 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تغذیه تلفیقی ورمیکمپوست (هفت و نیم تن) با نیتروژن (50 کیلوگرم خالص در هکتار) بهعنوان تیمار اصلی و باکتریها شامل عدم تلقیح باکتری (بهعنوان شاهد)، آزوسپریلیوم برازیلینس، آزوسپیریلیوم لیپوفروم، سودوموناس پوتیدا، سودوموناس فلورسنس، آزوتوباکتر، آزوسپریلیوم + سودوموناس، آزوسپریلیوم + آزوتوباکتر، سودوموناس + آزوتوباکتر، آزوسپریلیوم + سودوموناس + آزوتوباکتر بهعنوان تیمار فرعی بود. بالاترین عملکرد سوخ خشک در شرایط استفاده از 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع کود شیمیایی اوره و کاربرد توام باکتریهای سودوموناس و آزوسپیریلیوم بهدست آمد. بین عملکرد سوخ و تمامی صفاتی نظیر عملکرد بیولوژیک، قطر سوخ، ارتفاع سوخ، تعداد سیرچه در هر سوخ، وزن سیرچه، وزن خشک سوخ، وزن خشک ساقه، تعداد برگ و ارتفاع بوته سیر بهجز تعداد لایه پوست سوخ همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت. همچنین، همبستگی بین اجزای عملکرد نظیر تعداد سیرچه در هر سوخ، وزن سیرچه، قطر و ارتفاع سوخ با صفات رویشی گیاه سیر مثبت و معنیدار بود. بهطور کلی، عملکرد و اجزای عملکرد سیر واکنشهای متفاوتی به منابع نیتروژن و باکتریهای محرک رشد گیاه نشان دادند. براساس نتایج این آزمایش، کابرد باکتری-های آزوسپیریلیوم + سودوموناس میتواند برای ارتقای عملکرد سوخ در کشاورزی متداول و تحت شرایط اقلیمی منطقه قابل توصیه باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of nitrogen sources type and plant growth promoting bacteria on yield and its attributes of Talesh local garlic in Rasht
نویسندگان [English]
- Laila Alizad 1
- Marefat Mostafavi Rad 2
- Kayvan Aghaei 3
1 M. Sc. Student in Plant Physiology, Zanjan University, Zanjan, Iran
2 Assistant Professor, Crop and Horticultural Science Research Department, Guilan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.
3 Assistant Prof., Department of Plant Physiology, Zanja University, Zanjan, Iran.
چکیده [English]
This experiment was performed to evaluate the effect of nitrogen source type and plant growth promoting bacteria on yield and its attributes of Talesh local garlic as split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in Rasht during the 2016-2017 cropping season. Three nitrogen sources of vermicompost (15 ton/ha), nitrogen (100 kg /ha), integrated utility of vermicompost (7.5 ton/ha) with nitrogen (50 kg /ha) as main plot and ten preparation of plant growth promoting including of non-inoculation (as check), Azospirillum brasilense, Azospirillum lipoferum, Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens, Azotobacter, Azospirillum + Pseudomonas, Azospirillum + Azotobacter, Pseudomonas + Azotobacter, Azospirillum + Pseudomonas + Azotobacter as sub plot comprised experimental treatments. The greatest bulb yield was obtained under the usage of 100 kg nitrogen per hectare as urea fertilizer and simultaneous application of Pseudomonas and Azospirillum spp. There was a positive and significant correlation between bulb yield and all traits such as biological yield, bulb diameter, bulb height, clove numbers per bulb, clove weight, dry weight of bulb, dry weight of stem, leaf numbers per plant and plant height except bulb shell layers. Also, the correlation between yield attributes such as clove numbers per bulb, clove weight, bulb diameter, bulb height and vegetative characteristics of bulb plant was positive and significant. In general, bulb yield and its attributes showed different responses to nitrogen sources and plant growth promoting bacteria. Application of Azospirillum + Pseudomonas could be recommendable to improve bulb yield in conventional agriculture and under region climatic condition.
کلیدواژهها [English]
- Agronomic traits
- Biological fertilizers
- Integrated nutrition
- Urea
- vermicompost