نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی‌ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانشیار گروه بیماری‌‌شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

به‏منظور بررسی اثر تیمار بخار متیل‌جاسمونات بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و عمر گلجایی گل‎ بریده ژربرا (Gerbera jamesonii) رقم پینک الگانس، آزمایشی به‏صورت اسپلیت پلات در زمان بر پایة طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی پس از برداشت دانشکدة کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایشی به‏صورت تیمار بخار به مدت 24 ساعت و شامل غلظت‌های صفر، 1/0، 2/0، 3/0 میکرولیتر بر لیتر متیل‌جاسمونات به همراه 20 میکرولیتر بر لیتر اتانول و شاهد بود. شاخه‌های گل پس از برداشت و آماده‌سازی اولیه، در محلول نگهدارندة حاوی 200 میلی‌گرم بر لیتر 8- هیدروکسی کینولین سولفات و ساکارز سه درصد قرار داده شدند و سپس تیمار بخار روی گل‌ها اعمال شد. نتایج این پژوهش نشان داد که غلظت‌های مختلف متیل‌جاسمونات عمر گلجایی گل‎ها را به‌طور معناداری افزایش دادند. در مقایسه با شاهد و اتانول، بیشترین عمر گلجایی در گل‎های تیمار شده با 2/0 میکرولیتر بر لیتر (67/15 روز) به‏دست آمد. غلظت‌های مختلف متیل‌جاسمونات با تفاوت معناداری کمترین میزان پژمردگی گلبرگ را در مقایسه با شاهد و اتانول نشان دادند. تیمارهای متیل‌جاسمونات به‏طور معناداری از فعالیت آنزیمی آنتی‌اکسیدانی و میزان پروتئین بالاتر و میزان مالون دی‏آلدئید پایین‏تری نسبت به شاهد و اتانول برخوردار بودند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of methyl jasmonate fumigation on physio-biochemical characteristics and postharvest quality of gerbera cut flowers cv. Pink Elegance

نویسندگان [English]

  • Mahdi Sadeghi Raviz 1
  • Nourollah Ahmadi 2
  • Naser Safaie 3
  • Iman Rahmani 1

چکیده [English]

The effect of methyl jasmonate (MeJA) vapor treatment on antioxidant enzymes activities and vase life of gerbera cut flower was investigated in this experiment. This research was conducted as a split-plot experiment based on completely randomized design with three replications at the laboratory of the postharvest physiology, College of Agriculture, Tarbiat Modares University in 2013. Gerbera flowers were harvested at early morning from a commercial greenhouse and cut flower stems were put in a preservative solution containing 200 mg/L 8- hydroxyquinoline sulfate and sucrose 3%, exposed to 0, 0.1, 0.2 and 0.3 µlL−1 MeJA with 20 µlL−1 ethanol and control for 24 h. The results showed that MeJA significantly increased vase life and improved postharvest characteristics of cut gerbera flowers. MeJA 0.2 µlL−1 treatment extended the vase life to 15.67 days, compared to the control and ethanol treatments. Minimum of petal wilting symptoms were revealed in samples treated with MeJA. The lowest malondialdehyde and lipid peroxidation rates were also observed in MeJA treatments that they had a significant difference with ethanol and control. MeJA treatments resulted in increasing antioxidant enzymes activity and protein content compared with ethanol or control.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Malondialdehyde
  • Protein
  • quality characteristics
  • vapor treatment
  • vase life
هاشمی م.، میردهقان س.ح.، فرهمند ه. و دشتی ح. (1391) اثر اسید سالیسیلیک و متیل‌جاسمونات بر کیفیت و عمر گلجایی گل بریدة ژربرا (Gerbera jamesonii) رقم سازو. نشریة علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی). 26 (3): 311-320.
Borochov A. and Woodson R. (1989) Physiology and biochemistry of flower petal senescence. Horticultural Reviews. 11: 15-43.
Bradford M.M. (1976) A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry. 72: 248-254.
Cao S., Zheng Y., Wang K., Jin P. and Rui H. (2009) Methyl jasmonate reduces chilling injury and enhances antioxidant enzyme activity in postharvest loquat fruit. Food Chemistry. 115: 1458-1463.
Cao S., Zheng Y., Yang Z., Tang S., Jin P., Wang K. and Wang X. (2008) Effect of methyl jasmonate on the inhibition of Colletotrichum acutatum infection in loquat fruit and the possible mechanisms. Postharvest Biology and Technology. 49: 301-307.
Cakmak I. and Horst W.J. (1991) Effect of aluminium on lipid peroxidation, superoxide dismutase, catalase, and peroxidase activities in root tips of soybean (Glycine max). Physiologia Plantarum. 83: 463-468.
Chance B. and Maehly A. (1955) Methods in enzymology. In: Colowick SP and Kaplan NO (Eds.), Biochemistry. Academic Press.
pp. 764-775.
Darras A.I., Joyce D.C. and Terry L.A. (2011) Methyl jasmonate and acibenzolar-S-methyl protect cut Freesia hybrida inflorescences against Botrytis cinerea, but do not act synergistically. The Journal of Horticultural Science & Biotechnology. 86: 74-78.
Darras A.I., Terry L.A. and Joyce D.C. (2005) Methyl jasmonate vapour treatment suppresses specking caused by Botrytis cinerea on cut Freesia hybrida L. flowers. Postharvest Biology and Technology. 38: 175-182.
Dhindsa R.S., Plumb-Dhindsa P. and Thorpe T.A. (1981) Leaf senescence: correlated with increased levels of membrane permeability and lipid peroxidation, and decreased levels of superoxide dismutase and catalase. Journal of Experimental Botany. 32: 93-101.
Dole J.M. and Wilknis H.F. (2005) Floriculture, Principles and Species. Prentice Hall, Inc., USA, 1023 p.
Foukaraki S., Terry L., Pompodakis N., Papadimitriou M., Lydakis D., Ottosen C., Grout B. and Mueller R. (2009) Effect of methyl jasmonate vapour treatment and sucrose solutions on vase life and non-structural carbohydrate concentration in petals of cut 'First Red' roses. Acta Horticulturae. 847:179-184.
Foyer C.H., Lelandais M. and Kunert K.J. (1994) Photooxidative stress in plants. Physiologia Plantarum. 92: 696–717.
Hasegawa P.M., Bressan R.A., Zhu J.K. and Bohnert H.J. (2000) Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annual review of Plant Biology. 51: 463-499.
Jin P., Zheng Y., Tang S., Rui H. and Wang C.Y. (2009) Enhancing disease resistance in peach fruit with methyl jasmonate. Journal of the Science of Food and Agriculture. 89: 802-808.
Kang H.M. and Saltveit M.E. (2002) Chilling tolerance of maize, cucumber and rice seedling leaves and roots are differentially affected by salicylic acid. Physiologia Plantarum. 115: 571-576.
Lü P., Cao J., He S., Liu J., Li H., Cheng G., Ding Y. and Joyce D.C. (2010) Nano-silver pulse treatments improve water relations of cut rose cv. Movie Star flowers. Postharvest Biology and Technology. 57: 196-202.
Marousky F. (1971) Inhibition of vascular blockage and increased moisture retention in cut roses induced by pH, 8-hydroxyquinoline citrate, and sucrose. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96: 38-41.
Meir S.h., Droby S., Davidson H., Alsevia S., Cohen L., Horev B. and Philosoph-Hadas S. (1998) Suppression of Botrytis rot in cut rose flowers by postharvest application of methyl jasmonate. Postharvest Biology and Technology. 13: 235-243.
Porat R., Borochov A. and Halevy A.H. (1993) Enhancement of petunia and dendrobium flower senescence by jasmonic acid methyl ester is via the promotion of ethylene production. Plant Growth Regulation. 13: 297-301.
Prochazkova D. and Wilhelmova N. (2007) Leaf senescence and activities of the antioxidant enzymes. Biologia plantarum. 51: 401-406.
Rahmani I., Ahmadi N., Ghanati F. and Sadeghi M. (2015) Effects of salicylic acid applied pre-or post-transport on post-harvest characteristics and antioxidant enzyme activity of gladiolus cut flower spikes. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 43(4): 294-305.
Vos C.D., Schat H., Waal M., Vooijs R. and Ernst W. (1991) Increased resistance to copper induced damage of the root cell plasmalemma in copper tolerant Silene cucubalus. Physiologia Plantarum. 82: 523-528.
Wang S. (1999) Methyl jasmonate reduces water stress in strawberry. Plant Growth Regulation. 18: 127-134.
Yao H. and Tian S. (2005) Effects of pre-and post-harvest application of salicylic acid or methyl jasmonate on inducing disease resistance of sweet cherry fruit in storage. Postharvest Biology and Technology. 35: 253-262.
Zhu Z. and Tian S. (2012) Resistant responses of tomato fruit treated with exogenous methyl jasmonate to Botrytis cinerea infection. Scientia Horticulturae. 142: 38-43.