نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدﺓ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدﺓ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدﺓ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده
بهمنظور بررسی عملکرد و برخی ویژگیهای کیفی علوفه در کشت مخلوط روی ردیف یولاف و ماشک گلخوشهای، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای مختلف کاشت 100:0، 70:30، 60:40، 50:50، 40:60، 30:70 و0:100 به ترتیب ماشک ـ یولاف بودند. کشت مخلوط به روش جایگزینی انجام گرفت. صفات مورد بررسی شامل عملکرد علوفه تر، خشک و پروتئین خام، درصد پروتئین خام، فیبر خام، خاکستر و کربوهیدراتهای محلول، ارتفاع بوته یولاف و ماشک و تعداد ساقه یولاف و ماشک بودند. بیشترین عملکرد علوفه تر (26/105 تن در هکتار)، خشک (47/29 تن در هکتار) و پروتئین خام (27/2 تن در هکتار) از نسبت 60 درصد یولاف و 40 درصد ماشک بهدست آمد. بیشترین درصد پروتئین خام (49/17 درصد)، بیشترین درصد خاکستر (37/7 درصد) و کمترین درصد فیبر خام (94/30 درصد) از کشت خالص ماشک حاصل شد. بیشترین درصد کربوهیدراتهای محلول (66/12 درصد) از نسبت 30 درصد یولاف و 70 درصد ماشک تولید شد. بالاترین نسبت برابری زمین برای عملکرد علوفه تر (26/1) و خشک (60/1) و نیز پروتئین (50/1) بهترتیب در تیمار 50 درصد یولاف + 50 درصد ماشک و 60 درصد یولاف + 40 درصد ماشک بهدست آمد. با توجه به نتایج بهدست آمده در این آزمایش بهنظر میرسد کشت مخلوط بذر یولاف و ماشک بهصورت ردیفی از لحاظ عملکرد کمی و کیفی، میتواند شیوهای مناسب و قابل توصیه نسبت به کشت خالص دو گیاه مذکور باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The study of mixcropping on row of oat and vetch in Ahvaz
نویسندگان [English]
- Adel Amori 1
- Habibolah Roshanfekr 2
- Peyman Hasibi 3
1
2
3
چکیده [English]
In order to study of yield and some forage quality traits of mixcropping on rows of oat and vetch, an experiment was conducted based on randomized complete block designed with seven treatments and three replications at the research farm of Agriculture faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2014-2015 growing season. Treatments were included different sowing ratios of 100: 0, 70:30, 60:40, 50:50, 40:60, 30:70 and 0:100, respectively, oat and vetch. Mixcropping was performed using a replacement method. The evaluated characteristics were included wet and dry forage yield, crude protein yield, percent crude protein, crude fiber, ash, percent soluble carbohydrates, oat and plant height, tiller numbers. The highest forage yield (105.26 t ha-1), dry (29.47 t ha-1) and protein yield (2.27 t ha-1) were obtained from 60 percent of oat and 40 percent vetch sowing ratio. The higher percent of crude protein (17.49 percent) and the most percent of ash (7.37 percent) and the lowest percent of crude fiber was obtained in monoculture of vetch. The highest amount of soluble carbohydrates (12.66 percent) were obtained in 30 percent of oat and 70 percent vetch. The highest land equivalent ratio for wet (1.26) and dry (1.60) forage yield and protein yield (1.50) were obtained, respectively, 50 percent and 50 percent of oat and vetch and 60 percent oat + 40 percent vetch. According to the results of the present study, it seems that oat and vetch mixcropping on row in terms of forage quality and quantity, can recommend as an appropriate manner compared to monocultures of the studied species.
کلیدواژهها [English]
- Crude fiber
- crude protein
- height of plant
- sowing ratio
- yield of forage