نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی سابق، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2 استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
3 استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده
توت فرنگی گیاهی حساس به تنش شوری میباشد. در این آزمایش بهمنظور مطالعه اثر تیمار پوتریسین بر کاهش اثرات تنش شوری روی میوه توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه شاهد در سال زراعی 1393 انجام شد. تنش شوری کلریدسدیم در غلظتهای (صفر، 25 و 50 میلیمولار) از محل ریشه در محیط کشت هیدروپونیک روی توت فرنگی رقم ’کاماروسا‘ اعمال شد. تیمار پوتریسین نیز در غلظتهای (صفر، 5/1 و 3 میلیمولار) در چهار نوبت به فاصله 15 روز از یکدیگر در طول دوره رشد بهصورت محلولپاشی روی برگها اعمال گردید. نتایج نشان داد که اعمال تیمارهای کلریدسدیم بهویژه در سطح 50 میلیمولار، شاخصهای طول شاخساره، طول ریشه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، تعداد برگ، مقدار کلروفیل برگ، تعداد میوه در بوته، وزن تر میوه، وزن خشک میوه، عملکرد تک بوته و اسید قابل تیتراسیون را کاهش و مقدار آنتوسیانین و مقدار مواد جامد میوه را نسبت به شاهد افزایش داد. تنش شوری تأثیری بر طول ریشه نشان نداد. اعمال تیمارهای پوتریسین در هر دو غلظت 5/1 و 3 میلیمولار اثرات ناشی از تنش شوری را کاهش داد. بهطوریکه، بیشتر شاخصهای فوق را تحت تنش شوری افزایش و مقدار مواد جامد محلول میوه را کاهش داد. بنابراین، بر اساس نتایج بهدست آمده در این پژوهش استفاده از تیمار پوتریسین در هر دو غلظت 5/1 و 3 میلیمولار، راهکاری مناسب در جهت حل مشکلات ناشی از تنش شوری میباشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effects of Putrescine treatment on strawberry fruit cv. ‘Camarosa’ under NaCl salinity stress
نویسندگان [English]
- Ali Akbari 1
- Orang Khademi 2
- Yavar Sharafi 2
- Seyed Jalal Tabatabaei 3
1 Former MS student of Department of Horticulture, Faculty of Agricuture, Shahed University, Tehran, Iran
2 Assistance Professor of Department of Horticulture, Faculty of Agricuture, Shahed University, Tehran, Iran
3 Full Professor of Department of Horticulture, Faculty of Agricuture, Shahed University, Tehran
چکیده [English]
Strawberry is sensitive to salinity stress. This experiment was conducted as factorial based on RCBD design to investigate the effects of putrescine treatments on reducing harmful effects of NaCl salinity stress in strawberry at Shahed University in 2015. NaCl treatments, 0, 25 and 50 mM, were applied in hydroponic medium on from the root zone of ‘Camarosa’ cultivar. Putrescine treatments were also applied at 0, 1.5 and 3 mM as foliage spray during growth period in 4 times with 15 days intervals. The results showed that, NaCl treatment especially at 50 mM, reduced shoot length, shoot fresh and dry weight, root fresh and dry weight, leaf number, leaf chlorophyll content, fruit number, fruit fresh and dry weight, yield and titratable acidity, and increased anthocyanin and total soluble solid content. Salinity stress had no effects on the root length. Application of 1.5 and 3 mM putrescines reduced harmful effects of salinity stress. Putrescines increased almost all characteristics under salinity condition and reduced total soluble solid content. Therefore, according to the results, putrescine, in both levels of 1.5 and 3 mM, could be a well strategy to reduce the limitation of salinity stress in strawberry production.
کلیدواژهها [English]
- Putrescine
- Growth
- Quality
- NaCl stress
- strawberry
717-720.