نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
2 کارشناس ارشد تولیدات گیاهی، گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
3 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، ردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4 استاد، گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
5 کارشناس ارشد علوم باغبانی، ایستگاه تحقیقات گردوی تویسرکان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان، تویسرکان، ایران.
چکیده
گردوی ایرانی (Juglans regia L.) در ایران و همچنین در خارج از کشور به عنوان یکی از محصولات مهم باغبانی محسوب میشود. مغز گردو منبعی غنی از ترکیبات فراسودمند[1] بوده که دارای ارزش غذایی بالایی میباشند. در این بررسی 13 رقم و ژنوتیپ برتر گردو شامل ’چندلر‘، ’سر‘، ’وینا‘، ’لارا‘، ’پدرو‘، ’دماوند‘، ’جمال‘، ’RDM‘، B21، K72، Z53، Z60 و Z67 طی سال 1391 برداشت شدند و پس از خشک کردن گردوها چندین خصوصیت پومولوژیکی و ترکیب اسیدهای چرب آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین وزن میوه و مغز در ژنوتیپهای مورد بررسی به ترتیب بین 20/16-60/7 و 7/8-8/3 گرم متغیر بود. همچنین، میزان روغن در ارقام مختلف بین 4/54 تا 1/72 درصد متغیر بود. علاوه بر این بیش از 90 درصد اسیدهای چرب گردو را اسیدهای چرب غیراشباع (UFA) تشکیل میدهند. اسید چرب غالب لینولئیک اسید (3/67-7/45 درصد) بود و سایر اسیدهای چرب موجود اولئیک (2/34-3/18 درصد)، لینولنیک (0/14-1/3 درصد)، پالمتیک (5/8-3/6 درصد) و استئاریک اسید (3/4-8/2 درصد) بودند. پروتئین مغز میوه ارقام مختلف مورد آزمایش نیز بین 6/12 تا 6/19 درصد متغیر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپهایB21 و ’RDM‘ به ترتیب بالاترین درصد مغز و روغن را دارا بودند و بیشترین درصد پروتئین برای رقم ’جمال‘ به دست آمد. همچنین، ژنوتیپهای Z53 و Z60 و رقم ’چندلر‘ درصد بالایی از اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) داشتند و در رقم ’جمال‘ و ژنوتیپهای Z67، Z53 و K72 بالاترین نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اسیدهای چرب اشباع (UFA/SFA) مشاهده شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of some pomological characteristics and fatty acids composition of thirteen walnut cultivars
نویسندگان [English]
- Navid Yazdani 1
- Shahnaz Hamidi 2
- Karamatollah Rezaei 3
- Kourosh Vahdati 4
- Ali Reza Rahmanian Haghighi 5
1 Assistant professor, Department of Horticulture, College of Aburaihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran.
2 MSc of plant production, Department of horticulture, University of Tehran, Pakdasht, Iran.
3 Professor, Department of Food Science, Engineering and Technology, University of Tehran, Karaj, Iran.
4 Professor, Department of Horticulture, College of Aburaihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran.
5 MSc of horticultural sciences, walnut research station of Tuyserkan, Agriculture and Natural Resources Research Center of Hamadan, Tuyserkan, Iran.
چکیده [English]
Persian walnut (Juglan regia L.) is known as an important horticultural crop not only in Iran, but also in all over the world. Walnut kernels are rich source of functional compounds with a high nutritional value. In the present study, 13 cultivars and superior genotypes of walnut, include ‘Chandler’, ‘Lara’, ‘Vina’, ‘Pedro’, ‘Ser’, ‘Damavand’, ‘Jamal’, ‘RDM’, B21, K72, Z53, Z60, Z67 were harvested during 2013. Several pomological characteristics and fatty acid profiles of walnuts were analyzed after drying. Average weight of fruit and kernels were varied between 7.6-16.20 g and 3.8-8.7 g, respectively in different cultivars. The oil contents were varied from 54.4 to 72.1%. The results showed that the unsaturated fatty acid (UFA) compounds are prevalent in walnut oils by more than 90% of total fatty acids. Linoleic acid was the major fatty acid reaching the maximum value of 67.3% (cv. Z60) followed by oleic (18.3-34.2%), linolenic (3.1-14.0%), palmitic (6.3-8.5%) and stearic (2.8-4.3%) acids, respectively. The protein content ranged from 12.6 to 19.6%. The highest amounts of kernel and oil percentages were detected in B21 and ‘RDM’ respectively. Also, the highest amount of protein percentage was reported for ‘Jamal’. Also, high rates of poly unsaturated fatty acids (PUFA) were shown in Z53, Z60 and ‘Chandler’. Moreover, the highest amounts of UFA to saturated fatty acids (SFA) were detected in ‘Jamal’, Z67,Z53 and K72.
کلیدواژهها [English]
- Gas chromatography
- Oil
- Physicochemical properties
- protein
- walnut kernel
7698-7702.