TY - JOUR ID - 56576 TI - اثر کاربرد اسانس های میخک و دارچین بر حفظ کیفیت پس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ JO - به زراعی کشاورزی JA - JCI LA - fa SN - 2008-8337 AU - غفوری, مهشید AU - سلیمانی, علی AU - ربیعی, ولی AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 2 SP - 389 EP - 401 KW - آنتوسیانین KW - پوسیدگی KW - سرمازدگی KW - کاهش وزن KW - نشت یونی DO - 10.22059/jci.2016.56576 N2 - استفاده از اسانس­های گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی به­عنوان ایده­ای جدید در کشاورزی نوین مطرح می­باشد. در همین راستا، آزمایشی به­منظور مطالعه اثر اسانس­های میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، اسانس­های میخک و دارچین هر یک در چهار سطح (صفر، 500، 1000، 1500 میلی­گرم در لیتر) و زمان در سه سطح (یک، دو و سه ­ماه انبارمانی) در دمای شش درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 85 درصد با چهار تکرار اجرا گردید. با افزایش دوره انبارمانی مواد جامد محلول، آنتوسیانین، نشت یونی، سرمازدگی، درصد کاهش وزن و شدت پوسیدگی افزایش یافت و مصرف اسید­های کاهش یافت. اسانس­های از طریق کاهش فرآیند­های اکسیداسیونی نظیر تنفس، مصرف اسید­های آلی در محصولات را کاهش می­دهند. میزان آنتوسیانین در انارهای تیمار شده با اسانس میخک بیشتر از انارهای تیمار شده با اسانس دارچین افزایش یافت. اسانس میخک و اسانس دارچین تاثیر یکسان بر سرمازدگی و پوسیدگی داشت. پوسیدگی از (25/42 درصد) در تیمار شاهد به (75/31 درصد) در اسانس میخک 1500 میلی­گرم در لیتر در ماه سوم انبارمانی کاهش یافت. به­طور­کلی انارهای تیمار شده با اسانس میخک و اسانس دارچین کیفیت بهتر و انبارمانی بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. UR - https://jci.ut.ac.ir/article_56576.html L1 - https://jci.ut.ac.ir/article_56576_70f2927fa17610d309d653ae6db85054.pdf ER -