نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- ابراهیم بروکی میلان 1
- لیلا حسنی 2
- بابک عبدالهی مندولکانی 3
- رضا درویش زاده 3
- فاطمه خردمند 4
- عباس حسنی 5
1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3 دانشیار گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
4 استادیار گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
5 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (صفر، 1/0 و 5/0 میلیمولار)بر فعالیت آنزیمهای پلیفنلاکسیداز، فنیلآلانینآمونیالیاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیدازو میزان پروتئین کل در ریحان، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه ارومیه، در سال 1392 اجرا شد. میزان فعالیت آنزیمها صفر، 24، 48 و 72 ساعت بعد از محلولپاشی متیل جاسمونات بر برگهای گیاهان سالم در مرحله گلدهی کامل اندازهگیری شد. تجزیه آماری دادهها با در نظر گرفتن غلظت متیل جاسمونات به عنوان عامل اصلی و زمان بعد از محلولپاشی به عنوان عامل فرعی به صورت طرح اسپلیت پلات در زمان انجام گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد بیشترین فعالیت آنزیمهای فنیل آلانین آمونیالیاز و گایاکول پراکسیداز به ترتیب در غلظتهای 5/0 و 1/0 میلیمولار و 48 و 72 ساعت بعد از محلولپاشی میباشد. اثر غلظتهای مختلف متیل جاسمونات بر میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پلیفنول اکسیداز و پروتئین کل معنیدار بود (01/0 P≤). براساس نتایج مقایسات میانگین، غلظت 5/0 میلیمولار بیشترین تأثیر را در افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پروتئین کل داشت. فعالیت آنزیم کاتالاز در زمانهای مختلف پس از محلولپاشی اختلاف معنیداری نشان داد (05/0 P≤)، بهطوریکه 48 و 72 ساعت پس از محلولپاشی میزان فعالیت این آنزیم افزایش معنیداری داشت. بنابراین، میتوان بیان نمود که کاربرد متیلجاسمونات با غلظت 5/0 میلیمولار در افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت و پروتئین کل مؤثر است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of different concentrations of methyl jasmonate on the activity of antioxidant enzymes and total protein in basil
نویسندگان [English]
- Ebrahim Brouki milan 1
- Leyla Hassni 2
- Babak Abdollahi Mandoulakani 3
- Reza Darvishzadeh 3
- Fatemeh Kheradmand 4
- Abbas Hassani 5
1 M.Sc. Student, Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Urmia University
2 M.Sc. Student, Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Urmia University
3 Associate Professor, Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Urmia University
4 Assistant Professor, Department of Clinical Biochemistry, Urmia University of Medicinal Sciences
5 Associate Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Urmia University
چکیده [English]
A completely randomized design (CRD) with three replications was conducted at greenhouse of Urmia University in 2013 to study the effect of different methyl jasmonate concentrations (0, 0.1 and 0.5 mM) on the activity of enzymes polyphenol oxidase, phenylalanine ammonia lyase, catalase, ascorbate peroxidase, guaiacol peroxidase and total protein content in basil. Activity of the enzymes and total protein content was measured at flowering stage 0, 24, 48 and 72 hours after foliar application of methyl jasmonate. Analysis of data was carried out in a split plot in time design which methyl jasmonate concentrations and sampling times were considered as main and sub-plots, respectively. The results of the investigation showed the maximum activity of phenylalanine ammonia lyase and guaiacol peroxidase at concentrations of 0.5 and 0.1 mM, respectively, 48 and 72 hours after spraying. The effect of methyl jasmonate on the activity of polyphenol oxidase, catalase, ascorbate peroxidase and total protein content was significant (P≤0.01). The most activity of the catalase, ascorbate peroxidase and total protein obtained in a concentration of 0.5 mM methyl jasmonate. Significant differences were observed among sampling times after methyl jasmonate spraying for catalase activity which increased 48 and 72 hours after spraying (P≤0.05). Therefore, methyl jasmonate spraying with a concentration of 0.5 mM could increase the activity of the antioxidant enzymes and total protein in basil.
کلیدواژهها [English]
- Ascorbate peroxidase
- Catalase
- Complete Flowering
- Phenylalanine ammonia lyase
- guaiacol peroxidase
- Basil