نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2 استادیار گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3 استادیار، گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده
بهمنظور مطالعۀ اثر تیمارهای اسید جیبرلیک و کلرید کلسیم بر حل مشکلات کشت گیاه فلفل دلمهای در منطقۀ ایلام (شامل تولید میوههایی با اندازۀ نامناسب و دچار عارضۀ پوسیدگی گلگاه و آفتابسوختگی)، تحقیق حاضر در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه ایلام در سال زراعی 1392 انجام گرفت. به این منظور، تیمارهای اسید جیبرلیک (50 میلیگرم بر لیتر) و کلرید کلسیم (5/0 درصد)، هر یک بهصورت دو بار (زمان ظهور میوه و 15 روز پس از آن) یا سه بار (زمان ظهور میوه، و 10 و 20 روز پس از آن) محلولپاشی روی فلفل دلمهای رقم ’کالیفرنیا واندر‘ اعمال و پس از رسیدگی فیزیولوژیکی، خصوصیات کمی و کیفی میوه بررسی شد. در اکثر خصوصیات مورد بررسی، اختلاف معناداری بین دفعات محلولپاشی مشاهده نشد. تیمار اسید جیبرلیک بهطور معناداری در مقایسه با شاهد، سبب افزایش عملکرد بوته، تعداد میوه در هر بوته، بازارپسندی، قطر، وزن، ضخامت گوشت، سفتی بافت و وزن خشک میوه، محتوای اسید آسکوربیک، ظرفیت آنتیاکسیدانی، مقدار کلروفیل میوه، ارتفاع بوته، طول میانگره، سطح برگ و تعداد شاخۀ فرعی شد و درصد پوسیدگی گلگاه و میزان آفتابسوختگی میوه را نیز کاهش داد. تیمار کلرید کلسیم نیز در مقایسه با شاهد، به افزایش وزن خشک، سفتی بافت، ضخامت گوشت میوه، مقدار کلروفیل b و مقدار کلروفیل کل میوه انجامید و درصد میوههای دارای آفتابسوختگی و پوسیدگی گلگاه را نیز کاهش داد؛ هرچند این تیمار در بهبود صفات رویشی بوته شامل طول ساقه، قطر شاخساره، عرض شاخساره، طول میانگره، تعداد شاخۀ جانبی، سطح برگ و همچنین اندازۀ میوه و عملکرد تأثیر معناداری در مقایسه با شاهد نشان نداد. بهطور کلی، اعمال هر دو تیمار جیبرلین و کلرید کلسیم میتواند در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه فلفل دلمهای مؤثر باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Improving quantitative and qualitative characteristics of sweet pepper using GA3 and CaCl2 treatments in Ilam region condition
نویسندگان [English]
- Meysam Mohammadi 1
- Mehdi Saidi 2
- Orang Khademi 3
- Masoud Bazgir 2
1 Former M.Sc. Student, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Assistance Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
3 Assistance Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran, Iran
چکیده [English]
In order to study the effects of GA3and CaCl2 treatments in resolve the problems of sweet pepper culture in Ilam region (including small size fruits with sunscald and blossom end rot disorders), this study was carried out in Ilam University in 2012. For that, GA3 (50 mg/l) and CaCl2 (0.5%) treatments were sprayed at two (fruit set and 15 days thereafter) and three (fruit set, 10 and 20 days thereafter) times on the ‘California Wonder’ peeper and after ripening fruit characteristics were investigated. The results showed that, in most of the studied traits, there were no significant differences between two and three spraying times. However, GA3 in comparison to control, significantly increased yield, fruit number, marketability, fruit diameter, fruit weight, flesh firmness, fruit dry matter, ascorbic acid content, antioxidant capacity, chlorophyll content, plant height, internodes length, leaf area and lateral branch number and decreased sunscald and blossom end rot rates. CaCl2 treatment as compared to control increased fruit dry matter, flesh firmness, fruit thickness, chlorophyll b and total chlorophyll content, and reduced sunscald and blossom end rot. However, CaCl2 treatment had no significant effects on vegetative properties, including stem height, shoot diameter, internodes length, leaf area, lateral branch number, as well as fruit size and yield. According to these results, application of both GA3 and CaCl2 treatments can be effective in improving the qualitative and quantitative properties of sweet pepper.
کلیدواژهها [English]
- Blossom end rot
- firmness
- sunscald
- vegetative growth
- Yield