بهبود خصوصیات کمی و کیفی فلفل دلمه‌ای توسط تیمارهای اسید جیبرلیک و کلرید کلسیم در شرایط اقلیمی منطقۀ ایلام

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

2 استادیار گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 استادیار، گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

به‌منظور مطالعۀ اثر تیمارهای اسید جیبرلیک و کلرید کلسیم بر حل مشکلات کشت گیاه فلفل دلمه‌ای در منطقۀ ایلام (شامل تولید میوه‌هایی با اندازۀ نامناسب و دچار عارضۀ پوسیدگی گلگاه و آفتاب‌سوختگی)، تحقیق حاضر در دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه ایلام در سال زراعی 1392 انجام گرفت. به این منظور، تیمارهای اسید جیبرلیک (50 میلی­گرم بر لیتر) و کلرید کلسیم (5/0 درصد)، هر یک به‌صورت دو بار (زمان ظهور میوه و 15 روز پس از آن) یا سه بار (زمان ظهور میوه، و 10 و 20 روز پس از آن) محلول‌پاشی روی فلفل دلمه‌ای رقم ’کالیفرنیا واندر‘ اعمال و پس از رسیدگی فیزیولوژیکی، خصوصیات کمی و کیفی میوه بررسی شد. در اکثر خصوصیات مورد بررسی، اختلاف معناداری بین دفعات محلول‌پاشی مشاهده نشد. تیمار اسید جیبرلیک به‌طور معناداری در مقایسه با شاهد، سبب افزایش عملکرد بوته، تعداد میوه در هر بوته، بازارپسندی، قطر، وزن، ضخامت گوشت، سفتی بافت و وزن خشک میوه، محتوای اسید آسکوربیک، ظرفیت آنتی­اکسیدانی، مقدار کلروفیل میوه، ارتفاع بوته، طول میان‌گره، سطح برگ و تعداد شاخۀ فرعی شد و درصد پوسیدگی گلگاه و میزان آفتاب‌سوختگی میوه را نیز کاهش داد. تیمار کلرید کلسیم نیز در مقایسه با شاهد، به افزایش وزن خشک، سفتی بافت، ضخامت گوشت میوه، مقدار کلروفیل b و مقدار کلروفیل کل میوه انجامید و درصد میوه‌های دارای آفتاب‌سوختگی و پوسیدگی گلگاه را نیز کاهش داد؛ هرچند این تیمار در بهبود صفات رویشی بوته شامل طول ساقه، قطر شاخساره، عرض شاخساره، طول میان‌گره، تعداد شاخۀ جانبی، سطح برگ و همچنین اندازۀ میوه و عملکرد تأثیر معناداری در مقایسه با شاهد نشان نداد. به­طور کلی، اعمال هر دو تیمار جیبرلین و کلرید کلسیم می‌تواند در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه فلفل دلمه‌ای مؤثر باشد.
 
 
 
 
 
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Improving quantitative and qualitative characteristics of sweet pepper using GA3 and CaCl2 treatments in Ilam region condition

نویسندگان [English]

  • Meysam Mohammadi 1
  • Mehdi Saidi 2
  • Orang Khademi 3
  • Masoud Bazgir 2
1 Former M.Sc. Student, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Assistance Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
3 Assistance Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran, Iran
چکیده [English]

In order to study the effects of GA3and CaCl2 treatments in resolve the problems of sweet pepper culture in Ilam region (including small size fruits with sunscald and blossom end rot disorders), this study was carried out in Ilam University in 2012. For that, GA3 (50 mg/l) and CaCl2 (0.5%) treatments were sprayed at two (fruit set and 15 days thereafter) and three (fruit set, 10 and 20 days thereafter) times on the ‘California Wonder’ peeper and after ripening fruit characteristics were investigated. The results showed that, in most of the studied traits, there were no significant differences between two and three spraying times. However, GA3 in comparison to control, significantly increased yield, fruit number, marketability, fruit diameter, fruit weight, flesh firmness, fruit dry matter, ascorbic acid content, antioxidant capacity, chlorophyll content, plant height, internodes length, leaf area and lateral branch number and decreased sunscald and blossom end rot rates. CaCl2 treatment as compared to control increased fruit dry matter, flesh firmness, fruit thickness, chlorophyll b and total chlorophyll content, and reduced sunscald and blossom end rot. However, CaCl2 treatment had no significant effects on vegetative properties, including stem height, shoot diameter, internodes length, leaf area, lateral branch number, as well as fruit size and yield. According to these results, application of both GA3 and CaCl2 treatments can be effective in improving the qualitative and quantitative properties of sweet pepper.
 
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blossom end rot
  • firmness
  • sunscald
  • vegetative growth
  • Yield
 

1 . پیوست غ (1381) سبزیکاری. چاپ دوم، انتشارات نشر علوم کشاورزی، تهران. 384 ص

2 . دانشور م ح (1387) پرورش سبزی. چاپ پنجم، انتشارات دانشگاه شهید چمران. اهواز. 492 ص.

3 . شبانی ط، پیوست غ و الفتی ج (1390) بررسی اثر بسترهای کشت بر صفات کمی و کیفی سه رقم فلفل دلمه‌ای در سیستم کشت بدون خاک. علوم و فنون کشت گلخانه­ای. 25: 375-369.

4 . خلدبرین ب و اسلام­زاده ط (1384) تغذیه معدنی گیاهان عالی (ترجمه). چاپ دوم، انتشارات دانشگاه شیراز، شیراز.328ص.

5 . مومن­پور ع، تقوی ت و مهربانیان م (1388) اثر کاربرد بنزیل آدنین و جیبرلین بر تولید ساقه رونده و برخی صفات رویشی سه رقم توت فرنگی. به­زراعی نهال و بذر. 25: 245-229.

6 . Batalang U (2008) Benzyladenine plus gibberellins increase fruit size and yield in greenhouse-grown hot pepper (Capsicum annuum L.).BiologicalSciences. 8: 652-662.

7 . Belakbir A, Ruiz JM and Romero L (1998) Yield and quality of pepper (Capsicum annuum L.) in response to Bioregulators. HortScience. 33: 85-87.

8 . Castaneda P and Perez L (1996) Calcium ions promote the response of Citrus limon against fungal elicitors or wounding. Phytochemistry.42: 595-598. 

9 . Capdeville GD, Maffia LA, Finger FL and Bastists UG (2003) Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Phytopathology. 28: 380-385.

10 . Chaudhary BR, Sharma MD, Shakya SM and Gautam DM (2006) Effect of plant growth regulators on growth, yield and quality of chilly (Capsicum annuum L.) at Rampur, Chitwan. Agriculture andAnimalScience. 27: 65-68.

11 . Conway WS, Sams CE and Hickey KD (2002) Pre-and postharvest calcium treatment to apple fruit and its effect on quality. ActaHorticulture.182: 594-602.

12 . Garcia L, Agusti A, Almola M, Romero V and Guardiola JC (1985) Effect of gibberellic acid on ripening and peel puffing in ‘Satsuma’ mandarin. Scientia Horticulturae. 27: 75-86.

13 . Gross J, Bazak H, Blumenfeld A and Ben-Arie R (1984) Changes in chlorophyll and carotenoid pigments in the peel of ‘Triumph’ persimmon induced by preharvest gibberellin treatment. ScientiaHorticulture.24: 305-314.

14 . Georgi O, Ilias I and Anastasia G (2010) Comparative study on the effects of various plant growth regulators on growth, quality and physiology of (Capsicum annuum L.(. Pakistan Journal of Botany. 42: 805-814.

15 . Gerasopoulos D, Chouliaras V and Lionakis S (1996) Effect of preharvest calcium chloride sprays on maturity and storability of Hayward kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 7: 65-72.

16 . Heath RL and Packer L (1969) Photoproxidation and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Biochemistry and Biophysics. 125: 189-198.

17 . Hedden P and Phillips A (2000) Gibberellin metabolism: new insights revealed by the genes. Trends Plant Sciences. 5: 523-530.

18 . Ho LC (1988) Metabolism and compartmentation of imported sugars in sink organ in relation to sink strength. Plant Physiology. 9: 355-378.

19 . Jones RL and Carbonell J (1984) Regulation of the synthesis of barley aleurone α-amylase by giberellic acid and calcium ions. Plant Physiology. 76: 213-218.

20 . Jordi W, Stoopen GM, Kelepouris K and Van der Krieken WM (1995) Gibberllin-induced delay of leaf senescence of Alstroemeria cut flowering stems in not caused by an increase in the endogenous cytokinin content. PlantGrowthRegulator.14: 121-127.

21 . Khader SESA (1991) Effect of preharvest application of GA3 on postharvest behavior of mango fruits. Scientia Horticulturae.47: 317-321.

22 . Lange T (1998) Molecular biology of gibberellin synthesis. Plantarum. 204: 409-419.

23 . Lima LCO (1990) Quality and cell wall components of Anna and Granny smith apples treated with heat, calcium and ethylene. HortScience. 115: 954-958.

24 . Mata AP, Val J and Blanco A (2006) Prohexadion-calcium effect on the quality of “Royal Gala” apple fruits. HorticulturalScienceBiotechnology.81: 965-970.

25 . Mohamed AKA (2004) Effect of gibberellic acid (GA3) and benzyladenine on splitting and quality of Mafalouty fruits. AssiutJournalofAgriculturalScience.35: 11-21.

26 . Ouzounidou G, Papadopoulou P, Giannakoula A and Ilias I (2008) Plant growth regulators treatments modulate growth, physiology and quality characteristic of (Cucumis melo L.). PakistanBotany.40: 1185-1193.

27 . Perucka I and Olszowka K (2010) Effect of calcium chloride treatment on the level of chlorogenic, ᵦ-carotene, lutein and tocopherols in lettuce (Lactuca sativa L.). Acta Agrobotanica. 64: 65-72.

28 . Ranganna S (1997) Manual of analysis of fruit and vegetable products, McGraw-Hill, New Delhi. PP: 80-82.

29 . Saur MC (2005) Calcium translocation to fleshy fruit: its mechanism and endogenous control. ScientiaHorticulture.105: 65–89.

30 . Wismer PT (1994) Benzyladenin as a fruit thinning agent: Application and effects on cell division and cell size, M.Sc. Thesis. University of Guelph.

31 . Xing Y, Li X, Xu Q, Yun J, Lu Y and Tang Y (2011) Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.). FoodChemistry.124: 1443-1450.

32 . Yuan R and Greene DW (2000) Mcintosh apple fruit thinning by benzyladenine in relation to seed number and endogenous level in fruit and leaves. ScientiaHorticulture. 86: 127-134.