نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
در پژوهش حاضر، اثر غلظتهای مختلف کیتوسان (صفر، 10، 20، 40 و 80 میلیگرم در لیتر محیط کشت) با وزن مولکولی پایین، در پرآوری دورن شیشهای انگور ‘بیدانة قرمز’ بررسی شد. سی روز پس از استقرار، شاخسارههای طویلشده روی محیط کشت نصف غلظت موراشیگ و اسکوگ حاوی 5/0 میلیگرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP)و 1/0 میلیگرم در لیتر اسید ایندول بوتیریک (IBA) و غلظتهای مختلف کیتوسان در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار قرارگرفت. براساس نتایج، بیشترین پرآوری (6/7 شاخساره بر ریزنمونه)، وزن خشک و تر تودة گیاهی، سطح برگ و شاخص کلروفیل از غلظت 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان به دست آمد. بیشترین طول شاخساره و قطر شاخساره در غلظت 20 و 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان مشاهده شد. بیشترین طول میانگره در هر دو محیط کشت شاهد و 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان مشاهده شد. بهطور کلی، اثر غلظت 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان در بهبود شاخصهای پرآوری انگور رقم ‘بیدانة قرمز’ معنادار بود. از اینرو، میتوان آن را مادة محرک رشد در افزایش پرآوری درون شیشهای انگور رقم ‘بیدانة قرمز’ استفاده کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of chitosan on in vitro proliferation of grape ’Bidaneh Ghermez‘ cultivar
نویسندگان [English]
- Saber Sadeghpour 1
- Lotfali Naseri 2
1 M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
2 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده [English]
In this research, the effect of different concentrations of chitosan (with low molecular weight) on in vitro proliferation of grape cultivar, ’Bidaneh Ghermez‘, was evaluated. 30 days after establishment, elongated shoots were cultured on the half strength Murashige and Skoog medium supplemented with 0.5 mg/l BAP, 0.1 mg/l IBA and different chitosan concentrations (0, 10, 20, 40 and 80 mg/l). The experiment was based on completely randomized design with five replications. Based on the results, the number of shoots, wet and dry weight of biomasses, leaf surface and chlorophyll index were highest at 40 mg/l chitosan. The highest shoot length and diameter were observed at 20 and 40 mg/l chitosan. The highest internode length was seen both in the control and 40 mg/l chitosan. In general, 40 mg/l chitosan significantly improved the proliferation. As a result it can be used as a growth stimulant material to increase for in vitro proliferation of this grape cultivar.
کلیدواژهها [English]
- Benzylaminipurine
- Chlorophyll index
- Indol butyric acid
- Micropropagation
- Number of shoots