نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتع، پیکانشهر، ایران
3 استادیار گروه علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
نسترن کوهی از گیاهان دارویی ارزشمند تیرة رزاسه و میوة آن برای دستگاه گوارش مفید است و به صورت غذا و چای استفاده میشود. این تحقیق به منظور بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوة نسترن کوهی در ده رویشگاه شمال ایران انجام شد. برای اندازهگیری بتاکاروتن میوه از دستگاه HPLC و برای سنجش کربوهیدراتهای محلول کل و آنتوسیاین کل از دستگاه اسپکترفوتومتر استفاده شد. برای مطالعة تأثیر مناطق مختلف بر خصوصیات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوه روش GGE biplot به کار رفت. بین صفات مورد مطالعه در مناطق مختلف تفاوت معناداری وجود داشت. بتاکاروتن میوه بین 05/0 تا 323/0 (میلیگرم بر گرم وزن تر) متفاوت بود. مقدار کربوهیدرات محلول کل میوه از 9/5 تا 3/23 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار آنتوسیانین کل میوه 7/23 و کمترین مقدار آن 71/7 (میلیگرم بر لیتر سیانیدین-3- گلوکوزید) بود. بیشترین و کمترین مقدار TSS میوه در رویشگاههای مورد مطالعه بهترتیب 72/15 و 9/34 درصد بود. براساس نمودار چندضلعی، رویشگاه چالوس (IR56) بیشترین مقدار بتاکاروتن را داشت. بیشترین مقدار کربوهیدرات محلول و آنتوسیانین کل میوه در گیاهان منطقة رودبار (IR51) بهدست آمد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد طول میوه با وزن و درصد گوشت میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. قطر میوه با وزن میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. همچنین، کربوهیدرات محلول با آنتوسیانین کل و TSS همبستگی مثبت معناداری داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Study of some phytochemical and morphological characteristics of dog rose fruit in north of Iran
نویسندگان [English]
- Kerametollah Saeidi 1
- Fatemeh Sefidkon 2
- Alireza Babaei 3
1 Ph.D Candidate, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 Professor, Research Institute of Forest and Rangelands, Peykanshahr, Iran
3 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]
In this investigation some chemical and morphological properties of dog rose fruit in 10 regions of north Iran were measured. Results showed significant difference between traits in studied regions. Beta-carotene ranged between 0.05 – 0.323 (mg/g FW). Total soluble carbohydrate varied from 5.9 – 23.3%. The highest content of total anthocyanin 23.7 and the lowest was 7.71(mg/L cyanidin-3-glucoside). The highest and lowest amount of TSS in regions under study was 15.72 and 34.9%, respectively. GGE biplot method used for studying effect of different regions on chemical and morphological properties. IR56 accession had highest amount of beta-carotene according to the polygon. The highest content of and total anthocyanin obtained from IR51. Pearson’s coefficients showed that fruit weight had significantly correlation with fruit flesh. Fruit length had significantly correlation with fruit width. Also Total soluble carbohydrate correlation with total anthocyanin and TSS was significant. Obtained results from this study could be used in the future breeding program of dog rose.
کلیدواژهها [English]
- Anthocyanin
- beta-carotene
- Carbohydrate
- Morphology
- Fruit