نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیة نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان، بهبهان، ایران
2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدة علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
چکیده
ویژگیهای کمّی و کیفی و قابلیت انبارمانی تودة محلی بهبهان، پیاز اصلاحشدة بهبهان و رقم ‘پریماورا’، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان از سال 1388 بهمدت دو سال ارزیابی شد. آزمایش مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. دانهالها در اواخر آذرماه به زمین اصلی منتقل شدند. برای مقایسة قابلیت انبارمانی جمعیتها از آزمایش کرتهای خردشده در زمان در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار استفاده شد. عامل اصلی جمعیت در سه سطح و عامل فرعی زمان بررسی سوخها در سیزده سطح بود. سوخها در انبار کنترلنشده نگهداری و هر پانزده روز یکبار ضایعات انباری بر اساس درصد کاهش وزن، درصد جوانهزنی، درصد پوسیدگی و آلودگی به کپک خاکستری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بین عملکرد کل (تر) جمعیتها اختلاف معناداری وجود ندارد، ولی عملکرد قابلفروش رقم ‘پریماورا’ و پیاز اصلاحشده نسبت به تودة محلی بهبهان برتری دارد. پیاز اصلاحشده حداکثر عملکرد مادة خشک سوخ را تولید میکند و از این نظر، اختلاف آن با تودة منشا و رقم ‘پریماورا’ بهترتیب در سطح 5 و 1 درصد معنادار بود. درصد مادة خشک سوخ و درصد خلوص رنگ پیاز اصلاحشده از تودة منشا بیشتر بود. درصد وزنی دوقلویی و قطر گردن پیاز اصلاحشده در مقایسه با تودة منشا کاهش معناداری نشان داد. قابلیت انبارمانی پیاز اصلاحشده و تودة منشا از رقم ‘پریماورا’ بیشتر بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Comparison of Quantitative and Qualitative Characteristics and Storability of Onion Populations
نویسندگان [English]
- Abdolsatar Darabi 1
- Reza Salehi 2
1 Assistant Professor, Behbahan Agriculture Reseach Station, Agriculture and Natural Resources Research Center of Khouzestan, Behbahan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agricultural Science and Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]
Quantitative and qualitative characteristics and storability of Behbahan landrace, selected population from Behbahan landrace and Primavera cultivar were compared for two years (2009-2010) at Behbahan Agriculture Research Station. Field experiment was performed based on randomized complete block design containing four replications. Seedlings were transplanted in mid-December. A split plot in time experiment based on randomized complete block design containing four replications was used to compare the storability of studied populations. Populations were considered as main plot in three levels and the date of bulb observations as sub plot in thirteen levels. Bulbs were stored in non-control storage. The observations were done for sprouting, rotting, incidence of black mould and weight losses percent at 15 day intervals. The results showed that the differences of total yield (fresh) among populations were not significant, however marketable yield of Behbahan bred onion and Primavera cultivar was significantly higher than Behbahan landrace. The yield of bulb dry weight of Behbahan bred onion was higher than source landrace and Primavera cultivar at 5% and 1% probability level. Bulb dry matter percent and bulb colour uniformity of Behbahan bred onion was higher than source landrace. In the other hand the percent of double bulbs and neck diameter of Behbahan bred onion was lower than source landrace. The difference of storability between Behbahan bred onion and source landrace was not significant, but the storability of Primavera cultivar was significantly lower than other populations.
کلیدواژهها [English]
- Bulb
- yield
- Landrace
- genotype
- Local