مطالعه تأثیر اسید فنیل‌ فتالامیک و تغذیه بر خصوصیات کمی و کیفی میوه آلوی رقم ‘مراغه’

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

برای دستیابی به عملکرد مناسب درختان میوه از نظر کمیت و کیفیت باید به گرده‌افشانی توجه زیادی شود. این آزمایش در یک باغ تجاری در شهرستان آشتیان از توابع استان مرکزی انجام گرفت که در آن اثر اسید فنیل فتالامیک (PPA) و تغذیه بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ آلوی رقم ‘مراغه’ با هدف افزایش عملکرد آن بررسی شد. محلول‌پاشی اسید فنیل فتالامیک در زمان 80 درصد گلدهی درختان و با غلظت‌های صفر، 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر در 9 فروردین انجام گرفت. همچنین در تاریخ 28 اردیبهشت، نیمی از درختان هر تیمار با کود کامل مایع با غلظت 5 در هزار محلول‌پاشی شدند و نیمی دیگر بدون تغذیه بودند. نتایج نشان داد که درصد تشکیل میوۀ درختان تیمارشده با 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر اسید فنیل فتالامیک افزایش یافت و این درختان تفاوت معناداری با درختان شاهد داشتند، درحالی‌که بین درصد تشکیل میوۀ درختان تیمار‌شده با 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر اسید فنیل فتالامیک تفاوت معناداری مشاهده نشد. در درختان تیمار‌شده با اسید فنیل فتالامیک که تغذیه نشده بودند، صفات مربوط به اندازۀ میوه (طول، عرض و وزن) کاهش معناداری نسبت به درختان شاهد نشان داد، اما در درختان تیمار‌شده که تغذیه شده بودند، تفاوت معناداری بین درختان شاهد و تیمارشده از نظر اندازۀ میوه مشاهده نشد. براساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد اسید فنیل فتالامیک (با غلظت 500-1000 میلی‌گرم در لیتر) به همراه عناصر غذایی برای بهبود تشکیل میوه در آلوی رقم ‘مراغه’ در زمان 80 درصد گلدهی توصیه می‌شود. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of the effect of N-phenyl-phthalamic acid and nutrition on fruit quantity and quality of plum cv. Maragheh

نویسنده [English]

  • Abdollah Khadivi-Khub
Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

This investigation was carried out in a commercial orchard in Ashtian city, Markazi province. The effect of N-phenyl-phthalamic acid and nutrition on fruit quantity and quality of plum cv. Maragheh was studied with the aim of increasing yield. The N-phenyl-phthalamic treatments (concentrations, 0, 500 and 1000 mg/l) were performed at full bloom (80 % flowering) on 29 March. Also, nutrition was conducted on 18 May using perfect liquid fertilizer (Plant Green). As a result of this process, the yield amount was increased, when N-phenyl-phthalamic acid 500 and 1000 mg/l treatment were used without fertilization comparison to control. But fruit quality parameters (weight, length, and width) were decreased in comparison to control. However, treatments N-phenyl-phthalamic acid 500 and 1000 mg/l with fertilization not only increased fruit setting but also increased fruit quality characters (weight, length, and width). According to the present results, N-phenyl-phthalamic acid (500-1000 mg/l) along nutrition can be used for the improvement of fruit quantity and quality of plum.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Commercial orchard
  • growth regulators
  • pollination
  • quality
  • yield
  1. Beals KA, Fulgoni RD and Fulgoni VL (2005) Consumption of peaches, plums and nectarines is associated with better nutrient intakes, improved anthropometric measurements, and reduced risk of hypertension in NHANES 1999–2002. The American Dietic Association. 8: 61-66.
2 . Holb IJ and Heijne B (2001) Evaluating primary scab control in organic apple production. Gartenbauwissenschaft-The European Journal for Horticultural Science. 66: 254-261.

3 . Holb IJ, De Jong PF and Heijne B (2003) Efficacy and phytotoxicity of lime sulphur in organic apple production. Annals of Applied Biology. 142: 225-233.

4 . Kim DO, Jeong SW and Lee CY (2003) Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chemistry. 81: 321-326.

5 . Kishore DK, Pandey RM and Sharma YP (1991) Plums. In: Mitra, S.K., Rathore, D.S. and Bose, T.K. (eds). Temperate fruits. Horticulture and Allied publishers India.

6 . Okie WR and Hancock JF (2008) Plums, pp. 337-357. in: Hancock, J.F. Temperate Fruit Crop Breeding Germplasm to Genomics. Michigan State University. 455 p.

7 . Okie WR and Weinberger JH (1996) Plums. In: Janick, J., Moore, J.N. (eds). Fruit Breeding. vol. 1. Tree and Tropical Fruits. John Wiley and Sons, Inc., NewYork.

8 . Racsko J (2004) Effect of Auxin-Synergistic Preparation and Fertilization on Fruit Setting and Fruit Quality of Apple. Agriculture Sciecces. 15: 21-25.

9 . Racsko J, Szabo Z and Nyeki J (2006) Direct and indirect effects of N-Phenyl- Phthalamic acid and fertilization on fruit setting and fruit quality parameters of apple. Acta Horticulture. 727: 209-216.

10 . Racsko J, Holb I, Szabo Z, Thurzo S, Dren G and Nyeki J (2006) Effect of auxin-synergistic preparation (nevirol 60) on flowering date ana yield of sour cherry and European plum fruits in Hungary. Acta Horticulture. 727: 279-282.

11 . Racsko J and Lakatos L (2003) Effect of N-phenyl-phtalanic acid (NEVIROL 60 WP) on quantitative and qualitative par ameters of some horticultural plants. 3rd International Plant Protection Symposium, Debrecen, Proceedings. Pp. 216-224.

12 . Shimada T, Hayama H, Haji T, Yamaguchi M and Yoshida M (1999) Genetic diversity of plums characterized by random amplified polymorphic DNA (RAPD) analysis. Euphytica. 109: 143-147.

13 . Thurzo S, Racsko J, Veres Z, Soltesz M, Szabo Z, Nyeki J, Dren G, Szabo T and Holb I (2008) Effect of N-phenyl-phthalamic acid and fertilization on flowering, fruit set and fruit quality parameters of sweet cherry. Acta Horticulture. 795: 727-732.

14 . Watkins R (1975) In: Evolution of Crop Plants (ed. Simmonds NW). Longmans. London. Pp. 243-246.