تأثیر زمان برداشت، نوع فراوری و شرایط انبارمانی بر نگهداری پسته تازه و خشک

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

2 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، پردیش کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 استادیار، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

4 استاد گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

5 استادیار بخش باغبانی، مؤسسه تحقیقات پستۀ کشور، رفسنجان، ایران

چکیده

به‌منظور افزایش کیفیت و امکان صادرات پستۀ تازه، تأثیر برداشت در مراحل متفاوت رسیدن بر انبارمانی پستۀ رقم ‘احمد آقایی’‌ بررسی شد. در سال 1389 پسته­های برداشت‌شده در سه مرحله از رسیدن میوه (40، 70 و 100 درصد جدا شدن پوست نرم)، به‌صورت پستۀ تازه با پوست نرم، تازه بدون پوست نرم و پستۀ خشک درون پاکت­های کاغذی بسته­بندی و در دو دمای انبار (1±4 و 1±12 درجۀ سانتی­گراد) به‌مدت 45 روز انبار شدند. داده­ها به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار تجزیه شدند. نتایج نشان داد هر گونه تسریع و تأخیر در برداشت، افزایش طول دورۀ نگهداری و افزایش دما به تشدید لکه­دار شدن پوست استخوانی و کاهش ماندگاری میوه منجر می­شود. با افزایش طول دورۀ نگهداری و دما خسارت مغز، عدد اسیدی، پراکسید و ازدست­دهی آب افزایش و شاخص طعم و مزه و سفتی میوه کاهش یافت. نتایج نشان داد که برداشت در مرحلۀ 70 تا 80 درصد رسیدن، فراوری با پوست نرم و نگهداری در دمای 1±4 درجۀ سانتی­گراد، به نگهداری میوه­های تر پسته تا 45 روز منجر می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of harvest time, processing type and storage condition on preservation fresh and dried pistachios nuts

نویسندگان [English]

  • fatemeh nazoori 1
  • Siamak Kalantari 2
  • Nader Doraki 3
  • Alireza Talaie 4
  • Amanollah Javanshah 5
1 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Vali Aser University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Assistant Professor, RafsanjanUniversity of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
4 Professor, Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
5 Assistant Professor, Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran
چکیده [English]

In order to improve the quality and the possibility of fresh pistachio exports , the impact of different harvest time on storage of ‘Ahmadaghaii’ Pistachio was investigated. In 2011, pistachios harvested at three stages of fruit ripening (40, 70 and 100 percent of hulling) in hulling fresh, fresh without hulling and dried pistachio packaged in pulpy bag and held in two-temperature storage (1 ± 4 and 1 ± 12 ° C) for 45 Days. Data were analizaed with factoriel in format of randomized completely design in three replications. The results showed expedition and delay in harvest, increases period of storage and temperature result to increes of endocarp spots and low fruit retention. Increase of temperature and during storage result to decress of taste and low fruit firmness and kernel damage, acidity, peroxide, water loss were increase. This data showed that to keep fruit fresh pistachio, harvesting in stage of 70-80% of ripening, processing with fresh hulling and storage in 1 ± 4 ° C temperature, result to retention of fresh pistachio to 45 days.

کلیدواژه‌ها [English]

  • ‘Ahmadaghaii’ cultivar
  • marketing Update of fresh pistachio
  • packaging
  • Storage temperature
  • storage life
1 . احمدی رق آبادی ز (1388) اثر بسته‎بندی‎های متفاوت و پوشش‎دهی خوراکی بر کیفیت و عمر انبار‎داری پستۀ تازه رقم اوحدی، دانشگاه ولیعصر (عج)، دانشکدۀ کشاورزی. پایان­نامۀ کارشناسی ارشد.
2 . بی­نام (1392) اتاق بازرگانی صنایع و معدن تهران. آمار کل صادرات پستۀ کشور.
3 . توکلی­پور ح (1379) بررسی عوامل مؤثر در فرایند خشک کردن و شرایط انبارمانی پسته. واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی. تهران. رسالۀ دکتری.
4 . حسینی ز (1373) روش­های متداول در تجزیۀ مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز. شیراز. 71 ص.
5 . خطیب ه، میرهقان سح و درکی ن (1390) اثر پرتوتابی UV-C بر کیفیت و عمر انبارداری پستۀ تازۀ ارقام اوحدی و اکبری. علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی). 25(4): 443-452.
6 . راحمی م (1373) فیزیولوژی پس از برداشت، مقدمه­ای بر فیزیولوژی و جابجایی میوه­ها (ترجمه) انتشارات دانشگاه شیراز. 259 ص.
7 . راعی م، مرتضوی ع و همتی کاخکی ع (1386) بررسی اثرات شرایط نگهداری و جنس­های مختلف بسته بر روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی پستۀ رقم اوحدی. اولین همایش ملی و فرآوری و بسته‌بندی پسته. صص 863-877.
8 . رفیع­زاده م و میردامادی­ها ف (1378) تعیین مناسب­ترین زمان برداشت پسته به‌منظور بهینه کردن کیفیت محصول در رقم اوحدی. گزارش نهایی مؤسسۀ تحقیقات پستۀ کشور. صص. 14-25.
9 . شاکر اردکانی ا (1386) برداشت، فرآوری، انبارداری و بسته­بندی پسته. مؤسسۀ تحقیقات پستۀ کشور. چاپ اول. 158 ص.
10 . شاکراردکانی ا (1387) جنبه­های فرهنگی فرآوری و بسته­بندی پسته (قسمت اول). فصلنامۀ علمی، تحلیلی، خبری مؤسسۀ تحقیقات کشور. شمارۀ 6، 55 ص.
11 . عدالتیان مر، صداقت ن و شریف ع (1386) تأثیر درجۀ حرارت، نوع بسته‌بندی و زمان نگهداری بر سفتی بافت پستۀ رقم اوحدی و مقایسۀ آن با فاکتورهای حسی. اولین همایش ملی و فرآوری و بسته بندی پسته. صص. 863-877.
12 . مهرنژاد م ر و جوانشاه ا (1389) سند راهبردی تحقیقات پستۀ ایران. وزارت جهاد کشاورزی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی مؤسسۀ تحقیقات پستۀ کشور. 745 ص.
13 . مهرنژاد مر و پناهی ب (1384) تأثیر ترکیدگی پوست نرم میوه در آلودگی پسته به آفلاتوکسین و حشرات. آفات و بیماری­های گیاهی. 73(2): 105-123.
14 . مؤسسۀ تحقیقات و تحقیقات صنعتی ایران (1375) روغن­ها و چربی­های گیاهی و حیوانی – اندازه­گیری مقدار پراکسید به روش یدومتری - تعیین نقطۀ پایانی به طریق چشمی. استاندارد شمارۀ 4179: 124.
15 . Esmailpour A and Mirdamadiha F (2002) Effects of harvest time on quantitativecharacteristics on pistachio nuts. XXVI international horticultural congress an exhibition (IHC2002) Toronto, CANADA. P 368.
16 . Dehghani-Shuraki Y and  Sedgley M (1996) Fruit development of Pistacia vera in relation to the embryo abortion and abnormalities at maturity. Australian Journal of Botany 44: 35-45.
17 . Doster MA and Michailides TJ (1995) The relationship of the date for hull split to contamination of pistachio nuts by Aspergillus species. Kearney Agriculture Center Plant Protection Quarterly 79(8): 764-769.
18 . Doster MA, Michailides TJ, Beede RH Ferguson L (2001) Effect of rootstock on the formation of early split nuts. California Pistachio Industry Annual Report: 129-130.
19 . Ferguson L, Kader A and Thompson T (2005) Harvesting, transporting, processing and grading. The Manual for the UCCE Pistachio Production Short Course. 251 P.
20 . Kader AA, Labavitch JM, Mitchell FG and Sommer NF (1979) Quality and safety of Pistachio nut as influenced by postharvest handling procedures. The Pistachio ASSOC. Annual Report. Pp. 45-56.
21 . Kader AA, Heintz CM, Labavitch JM and Rae HL (1982) Studies related to the description and evaluation of pistachio nut quality. Journalof the American Socityfor Horticultural Scince. 107: 812-816.
22 . Koyuncu MA, Islam A and Kucuk M (2005) Fat and fatty acid composition of hazelnut kernel in vaccum packages during storage. Grassyy Aceites 59: 263-266.
23 . Maskan M and S Karatas (1999) Storage stability of whole-split pistachio nuts (Pistachia vera L.) at various conditions. Journal of Food Chemistry. 66(7): 227-233.
24 . Nzima MDS, Martin GC and Nishijima C (1997) Leaf Development Dry Matter Accumulation and Distribution within Branches of Alternate-bearing `Kerman' Pistachio Trees. Journal of the American Socity for Horticulture Scince. 122: 31-37.