نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مربی، بخش اصلاح بذر، مؤسسۀ تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران
2 دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران
چکیده
بهمنظور بررسی اثر فاصلۀ کاشت و مقدار بذر بر عملکرد دانه و صفات زراعی ارقام لوبیا، آزمایشی بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 1387 و 1388 در مؤسسۀ تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل فاصلۀ ردیف کشت (20، 30 و 40 سانتیمتر) بهعنوان کرت اصلی، و ارقام لوبیا قرمز (ʻخالدار باقلای گرمʼ و ʻقرمز کیاشهریʼ) و مقدار بذر (70، 90 و 110 کیلوگرم در هکتار) بهعنوان کرتهای فرعی بودند. نتایج مقایسۀ میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در سال دوم (8/1478 کیلوگرم در هکتار)، فاصلۀ ردیف کشت 20 سانتیمتر (3/1396 کیلوگرم در هکتار)، رقم ʻخالدار باقلای گرمʼ (8/1398 کیلوگرم در هکتار) و مقدار بذر 110 کیلوگرم در هکتار (1/1414 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد. مقدار 110 کیلوگرم بذر در هکتار بیشترین عملکرد پروتئین (0/334 کیلوگرم در هکتار) را نیز در پی داشت. همچنین نتایج این تحقیق حاکی از آن است که فواصل بین ردیف کمتر، مقدار بذر بیشتر و کاربرد رقم ʻخالدار باقلای گرمʼ بهدلیل عملکرد زیاد و دارا بودن صفت زودرسی برای منطقۀ آزمایش مناسبتر است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of row spacing and seed rate on grain yield, protein and agronomical traits on two cultivar of common bean in Rasht region
نویسندگان [English]
- Mohammad Rabiee 1
- Mehrdad Jilani 2
1 Lecturer, Department of Seed Breeding, Rice Research Institute of Iran (RRII), Rasht, Iran
2 Ph.D. Candidate, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University of Gorgan, Gorgan, Iran
چکیده [English]
To evaluate the effect of row spacing and seed rate on grain yield and agronomical traits of common bean cultivars, a split factorial experiment based on the complete randomized block design with three replications was conducted at Rice Research Institute of Iran (Rasht) in 2008 and 2009 cropping years. Experimental treatments were row spacing in three levels of 20, 30 and 40 cm as main plot and seed rate in three levels of 70, 90 and 110 kg/ha and common bean cultivars including ‘Khaldar ghermez’ and ‘Kiashahri ghermez’ cultivars as sub plots. Maximum grain yield was obtained from the second year, row spacing of 20 cm, ‘Khaldar ghermez’ cultivar and seed rate of 110 kg/ha with averages of 1478.8 kg/ha, 1396.3 kg/ha, 1398.8 kg/ha and 1414.1 kg/ha, respectively. Seed rate of 110 kg/ha also had maximum protein yield (334.0 kg/ha). Based on the results, the use of narrow row spacing, more seed rate and ‘Kkhaldar Ghermez’ cultivar is better for planting common bean in the experiment region due to high grain yield and early maturity.
کلیدواژهها [English]
- Biological yield
- Plant density
- Protein harvest index
- Second Crop
- Short maturation