نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
2 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
4 استادیار بخش زراعت، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، ایران
چکیده
بابونۀ آلمانی (Matricaria chamomilla) از مهمترین و پرمصرفترین گیاهان دارویی اسانسدار در صنایع مختلف محسوب میشود. در این تحقیق اثر محلولپاشی اسید سالیسیلیک، در غلظتهای 0، 2-10، 4-10 و 6-10 مولار بر برخی صفات گل، اسانس و اجزای اسانس سه اکوتیپ بابونۀ آلمانی (ایتالیا، تهران و زابل) بررسی شد. بنابر نتایج بهدستآمده، حداکثر درصد اسانس (50/1 درصد) در اکوتیپ زابل تحت تأثیر غلظت 4-10 مولار اسید سالیسیلیک و حداکثر عملکرد اسانس (085/0گرم در گلدان)، در اکوتیپ ایتالیا در غلظت 2-10 مولار اسید سالیسیلیک حاصل شد. در بین ترکیبات شناساییشده اسانس بابونۀ آلمانی، کامازولن، -E-βفارنسن و آلفا بیسابولول اکسید A تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت. حداکثر درصد کامازولن (789/3 درصد) در تأثیر متقابل اکوتیپ ایتالیا و غلظت 2-10 مولار اسید سالیسیلیک و بیشترین درصد فارنسن (264/2 درصد) نیز در اکوتیپ ایتالیا و در تیمار 2-10 مولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. کاربرد اسید سالیسیلیک در غلظتهای 4-10 و 6-10 مولار سبب افزایش آلفا بیسابولول اکسید A بهمقدار بهترتیب 907/70 و482/73 درصد بدون تفاوت معنادار در مقایسه با تیمار شاهد شد، اما این ترکیب اسانس تحت تأثیر اکوتیپ قرار نگرفت. بهطور کلی برخلاف اجزای عملکرد اسانس تنها مقدار اسانس و ترکیبات تشکیلدهندۀ آن تحت تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک قرار گرفت و واکنش اکوتیپها در صفات بررسیشده متفاوت بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of salicylic acid on quantitative and qualitative traits of German chamomile ecotypes
نویسندگان [English]
- Majedeh Malekian 1
- Khodayar Hemmati 2
- Azim Ghasemnezhad 3
- Mohammad Barzali 4
1 Former M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran
2 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
4 Assistant Professor, Department of Agricultural, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Iran
چکیده [English]
German chamomile (Matricaria chamomilla) is one of the most important industrial medicinal plant. In
this experiment the effects of foliar application of salicylic acid in different levels (0, 10-2, 10-4, 10-6) were
investigated on the floral traits and essential oil content of three ecotypes (Italian, Tehran, Zabol) of
German chamomile. The results showed that maximum percentage of essential oil (1.5 weight percent)
was obtained from Zabol ecotype as sprayed with 10-4 M of salicylic acid and Maximum oil yield (0.085
gr per pot) was obtained from Italy ecotype in which treated with 10-2 M salicylic acid. Among the
identified sesquiterpenes of essential oil, Chamazulene, E-β Farencene and α-Bisabolol oxide A were
significantly varied based on the experimental treatments. The highest amount of Chamazulene (3.789
percent) was recorded in Italian ecotype in which treated with 10-2 M salicylic acid, and the same ecotype
produced highest amount of farencene (2.264 percent) when treated with 10-2 M Salicylic acid. The
application of salicylic acid in concentrations of 10-4 and 10-6 M increased the α-Bisabolol oxide A
(respectively, 70.907 and 73.482 percent) Compare with control. Generally, contrary to essential oil yield
component, only the essential oil yield and its constituent were affected by salicylic acid application and
the responses of experimental ecotypes was varied.
کلیدواژهها [English]
- α-Bisabolol oxide A
- Chamazulene
- Ecotype
- Essential oil
- Salicylic Acid