اثر مقادیر مختلف نیتروژن در محلول غذایی بر خصوصیات کمی و کیفی شمعدانی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران-ایران

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران- ایران

3 استاد گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران- ایران

چکیده

به منظور تعیین اثر کاربرد محدود نیتروژن در کنترل ارتفاع و بهبود کیفیت گیاه شمعدانی (Pelargonium hortorum cv Bulles Eye) آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 92-1391 اجرا شد. گیاهان در بستر کشت بر پایه پیت (به نسبت 80 درصد حجمی پیت + 20 درصد حجمی خاک زراعی با بافت لوم شنی) کشت شدند. تیمارها در قالب چهار سطح نیتروژن در محلول غذایی شامل 1، 5/1، 2 و 5/2 میلی‌مولار نیتروژن اعمال گردید. نسبت نیتروژن آمونیومی به نیتراتی یک به چهار در همه محلول­های غذایی حفظ شد. در پایان آزمایش صفات ارتفاع، تعداد و طول شاخه جانبی، تعداد گل آذین، تعداد گل در گل‌آذین، طول دمگل (ساقه گل آذین در این مورد)، سرعت گلدهی، وزن تر و خشک شاخه و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ، محتوای کلروفیل و آنتوسیانین‌های برگ، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج واکاوی داده‌ها نشان داد که کاهش سطح نیتروژن تا 5/1 میلی‌مولار کیفیت گیاهان را به­صورت منفی تحت تأثیر قرار نداد درحالی­که کاهش شدید نیتروژن تا یک میلی‌مولار، منجر به کاهش معنی­دار در وزن تر و خشک شاخه و ریشه، تعداد گل آذین، محتوای کلروفیل برگ، تعداد برگ، طول شاخه جانبی و همچنین افزایش طول دمگل شد و درنهایت منجر به تولید گیاهانی با کیفیت بازارپسند، نشد. بنابراین کاهش سطح نیتروژن تا 5/1 میلی‌مولار ضمن کاهش مصرف نیتروژن، برای دستیابی به گیاهان با کیفیت مطلوب قابل توصیه و کاربردی می­باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of nitrogen in nutrient solution on the qualitative and quantitative traits of geranium (Pelargonium hortorum cv. Bulles eye)

نویسندگان [English]

  • Azizollah Khandan-Mirkohi 1
  • Farzaneh Kazemi 2
  • Mesbah Babalar 3
  • Rouhangiz Naderi 3
1 Assistant Professor, Department of Horticulture Sciences, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Former M.Sc. Student, Department of Horticulture Sciences, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Professor, Department of Horticulture Sciences, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

To evaluate the effect of limited application of nitrogen (N) on the height control of geranium
(Pelargonium hortorum) and improving its quality performance, an experiment was conducted based on a
complete randomized block design with three replications in the greenhouse environment through the
years 2011-2012. Geranium seedlings were cultivated in the pots filled with peat-based substrate (peat, 80
vol. percent + sandy loam field soil 20 vol. percent). For the limited application of N, four different
nutrient solutions with the same macro and micro elements, except N levels of 2.5, two, 1.5 and one mM
were applied. The rate of ammonium to nitrate nitrogen for all treatments was kept as 20 to 80 percent.
The traits such as plant height, number and length of shoots, number of florescence and number of
flowers in the florescence, pedicle length and leaf number, leaf area, chlorophyll, antocianins, fresh and
dry weight of shoot and root were measured at the end of the experiment. Limitation of N application
from 2.5 mM to 1.5 mM in the nutrient solution, although reduced the length of shoot, but did not affect
negatively the quality of plants. Farther decreasing of N level to 1 mM, negatively influenced the all
quality and quantity parameters of the plant and may not be introduced for production of geranium.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chlorophyll
  • Flowering
  • limitation of nutrient
  • nutrition Solution
  • Peat
  1. Arnon, D.I., (1949) Copper enzymes in isolated chloroplasts polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology. 24: 1-15.

Borch K., Brown K.M, and Lynch J.P. (1998) Improving bedding plants quality and stress resistance with low phosphorus. HortTechnology. 8: 575-579.

  • Chylinski W.K., Lukaszewska A.J., and Kutnik K. (2007) Drought response of two bedding plants. Acta Physiol Plant. 29: 399-406.

  • Frantz J., Locke J., and Pitchy D. (2006) Geranium nutrient deficiencies: A Visual Primer for Groeer Diagnosis & Correction. www.ofa.org

  • Fustec J., Beaujard F. ( 2000) Effect of photoperiod and nitrogen supply on basal shoots development in Rhododendron catawbiense. Biologia Plantarum. 43: 511-515.

  • Huché-Théliera L., Boumazab R., Demotes-Mainarda S., Caneta A., Symoneauxc R. and Guérina V. (2011) Nitrogen deficiency increases basal branching and modifies visual quality of the rose bushes. Scientia Horticulturae. 130: 325-334.

  • Iersel M.W.,  Bverly R.B., Thomas P.A.,  Latimer J.G., and Mills H.A. (1998) Fertilizer effect on the growth of impatiens, petunia, salvia, and vinca plug seedling. HortScience. 33: 678-682.

  • Ingestad T. (1981) Nutrition and growth of birch and grey alder seedlings in low conductivity solutions and at varied rates of nutrient addition. Physiol. Plant. 52: 454-466.

  • Kang J.G., and Iersel M.W. (2004) Nutrition solution concentration affects shoot: root ratio, leaf area ratio, and growth of subirrigated salvia (Salvia splendens). HortScience. 39: 49-54.

  • Kent M.W., and  Reed D.W. (1996) Nitrogen nutrition of new Guinea impatiens ‘Barbados’ and spathiphyllum ‘Petite’ in a Subirrigation system. American Society for Horticultural Sciences. 121: 816-819.

  • Khandan-Mirkohi, A. (2009) Characteristics of phosphorus uptake kinetics of poinsettia and marigold. Scientia Horticulturae. 122: 251–257.

  • Marschner H. (1986) Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London.  P. 446.

  • Raymond C.A. (2004) Factors affecting media pH and nutrient uptake in geraniums. University of Maryland, College Park P. 206.

  • Sinclair T.R., and Vadez V. (2002) Physiological traits for crop yield improvement in low N and P environments. Plant and Soil. 245: 1-15.

  • Sonneveld, C. & Voogt, W. (2010). Plant nutrition of greenhouse crops. Springer-Verlag New York, LLC. pp 313-344.

  • Stephens D.W., Whitehead D., Turnball M.H., Millard P. (2001) Effects of nitrogen supply on phenology and carbon assimilation in young Nothofagus fusca. New Zealand Journal of Botany. 39: 617-630.

  • Taylor M.D., Nelson P.V., Frantz J.M., and Rufty T.W. (2010) Phosphorus deficiency In Pelargonium: Effects on nitrate and ammonium uptake and acidity generation. Plant Nutrition. 33: 701-712.

  • FloraHolland (2011) Facts and figures. Available online at: http://www.floraholland.com/en/. Accessed 05 January 2013.

  • Wagner G.J. (1979) Content and vacuole/extravacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanin in protoplasts. Plant Physiol. 64: 88-93.

  • Zheng Y., Graham T., Richard S., and Dixon M. (2004) Potted gerbera production in a subirrigation system using low-concentration nutrient solution. HortScience. 39: 1283-1286.