تأثیر اسید سالیسیلیک بر سطوح پرولین، قندهای محلول و نشت یونی دو رقم زردآلو تحت تنش سرما

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

3 مربی بخش باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان، شاهرود، ایران

4 استادیار گروه باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر غلظت­های مختلف اسید سالیسیلیک تحت تنش سرمایی در دو رقم زردآلوی شاهرود 41 و جعفری ، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان شاهرود به اجرا درآمد. این آزمایش دارای چهار فاکتور، شامل رقم در دو سطح، محلول­پاشی با اسید سالیسیلیک در سه سطح (0625/0، 125/0 و 25/0 میلی­مولار)، دما در چهار سطح (4، صفر، 2- و4- درجۀ سانتی­گراد) و مرحلۀ رشدی در سه سطح (رکود، تورم جوانه و باز شدن گل)، و صفات اندازه­گیری‌شده شامل مقدار پرولین، قندهای محلول و نشت یونی بود. بیشترین مقدار قندهای محلول مربوط به رقم ’جعفری ‘ در غلظت 25/0  میلی­مول اسید سالیسیلیک در دمای 4-  درجۀ سانتی­گراد در مرحلۀ تورم و بیشترین مقدار پرولین در همین رقم در دمای 4- درجۀ سانتی­گراد و غلظت اسید 25/0 میلی­مول بر لیتر در مرحلۀ تورم بود. مقدار نشت یونی در دماهای مختلف و مراحل مختلف فنولوژیکی رشد دارای اختلاف معنادار در سطح احتمال 5 درصد شد. رقم ’جعفری ‘با نشت یونی کمتر در دمای 4 - درجۀ سانتی­گراد و مقدار پرولین بیشتر نسبت به رقم ’شاهرود 41‘مقاومت بیشتر در برابر سرمازدگی داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of salicylic acid on the proline, soluble sugars and ion leakage in two apricot cultivars under cold stress

نویسندگان [English]

  • Hossein Afshari 1
  • Raheleh Zahedi 2
  • Tahereh Parvaneh 3
  • Masoud Zadehbagheri 4
1 Associate Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
2 Previus Msc Student, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
3 Lecturer of Horticulture Section, Agriculture Research Center of Semnan, Shahrood, Iran
4 Assistant Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran
چکیده [English]

In order to study the effect of different concentrations of salicylic acid in two commercial apricot
cultivars of Shahrood namely ‘Shahrood 41’ and ‘Jaffari’, under cold stress, a factorial experiment was
conducted in a randomized complete block design with three replications in 2012 at the Agricultural
Research Center of Shahrood city. The test had four factors including: SA with three levels (0.625, 0.125,
0.25mM), three stages of phenological growth (dormancy, swelling and flowering) and four temperature
(four, zero, -2 and -4 degree centigrade) and two apricot cultivars (‘Shahrood 41’ and ‘Jaffari’) and
measured traits were proline and soluble sugars. ‘Jaffari’ cultivar had the highest amount of soluble
sugars at -4 degree centigrade in bud swelling stage and the maximum rate of proline belonged to
0.25mM of SA in the same cultivar, -4 degree centigrade and bud swelling stage. Ion leakage at different
temperatures and different phonological growth stages were significantly different at five percent level.
‘Jaffari’ with lower ion leakage at -4 degree and higher proline content than ‘Shahrood 41’ had higher
resistance to frost.

کلیدواژه‌ها [English]

  • apricot
  • Cold stress
  • Cultivar
  • proline
  • Salicylic Acid

1 .  ابوطالبی ع. بهروزنام ب. و پشنگه ز (1391) اثر سالیسیلیک اسید در القای مقاومت به سرمازدگی، کنترل پوسیدگی و  حفظ کیفیت میوه لیموشیرین. علوم باغبانی ایران (علوم کشاورزی ایران). ۴۳(2) : 216 -211. 

2 . آرین پویا ز. داوری نژاد غ. و عطار ش (1388) بررسی حساسیت برخی ارقام هلو و شلیل به سرمای زمستان 1386 مشهد. علوم باغبانی. 23(1): 87-78.

3.  روحانی نیا م. گریگوریان و. مطلبی آذر ع.و دژم پور ج (1386) بررسی خسارت و تغییرات سطوح پرولین در جوانه­های گل چند رقم زردآلوی تجاری در مراحل مختلف فیزیولوژیکی. علوم و فنون باغبانی ایران. 8(2) : 112-103.   

4.   سیاری م. بابالار م. و سیامک کلانتری س (1390) تأثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر افزایش مقاومت به سرمازدگی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و کیفیت انار رقم رباب فارس طی دوره سرد انباری. علوم باغبانی ایران (علوم کشاورزی ایران). ۴۲(4): 347-339.       

  1. Akca Y and Sen SS (1999) Studies on selection of apricots with good fruit quality and plain resistance to late spring frosts in Gevas plain. Acta Horticulturae. 488:135-137.

Alirezaie noghondar M, Bayat H and Nemati H(2013) Effect of Salicylic Acid on Alleviating of Electrolyte Leakage and Flower Organ Damage in Apricot (Prunus armeniaca L. cv. ‘Shahroudi’) under Artiicial Cold Stress. Notulae Scientia Biologicae. 5(1): 1-5.

  • Afshari H, ParvaneT, Ebadi AG, Abbaspour H and Arab H (2011) Studding cold resistance of  three commercial cultivars of Iranian almonds via Ion leakage parameter at different times after chilling. Food, Agriculture and Environment. 9(3,4): 449-454. 

  • Afshari H and Homkabadi H (2009) Investigation on the resistance of main pistachio cultivars of Damghan region (Iran) to spring frost. 5th International Symposium on Pistachios and Almonds – ISHS – Sanliurfa – Turkey, Oct. 06-10.

  • Afshari H, Tajabadipour A, Hokmabadi. H and Mohammadi Moghadam M (2009) Determining the chilling requirements of four pistachio cultivars in Semnan Province (Iran). African Journal of Agricultural Research. 4: 55-59. 

  • Ameglio T, Alves G, Decurteix M, Poirer M, Bonhome M, Guiliot A, Sake S, Brunel N, Petel G, Regcau R, Cochard H, Julien JLJ and Lacointe A (2006) Winter biology in walnut tree: Freezing tolerance by cold acclimation and embolism repair. Acta Horticulturae. Pp. 241-250.

  • Aron J, Suzanne M, Volenec J and Zachary J (2007) Differences in freeze tolerance of Zoysia grasses: carbohydrate and proline accumulation. Crop Science. 47(5): 2170-2181.

  • Chen YZ and Ane L (2005) The relationship between seasonal changes in anti oxidative system and freezing tolerance in the leaves in Woody plants. Scientia Horticulturae. 73: 272-279.

  • Girija C, Smith BN and Swamy PM (2002) Interactive effects of sodium chloride and calcium chloride on the accumulation of proline and glycinebetaine in peanut (Arachis hypogaea L.). Environmental and Experimental Botany. 47: 1-10

  •  Gusta LV, Tyler NJ and Chen THH (1983) Deep under cooling in woody taxa growing north of the -40 degrees-c iso therm. Plant Physiology. 72: 122-128.

  •  Hare PD and Cress WA (2004) Implications of stress induced proline accumulation in plant. African Journal of Biotechnology. 9(7): 1008-1015.

  • Hare PD and Cress WA (1997) Metabolic implications of stress induced proline accumulation in plants.  Plant Growth regulation. 21: 79-102.

  • Hayat S and Ahmad A (2007) Salicylic Acid: A Plant Hormone. Springer, Dordrecht, The Netherlands.

  • Janda T, Szalai G, Gonzalez R K, Veisz O and Paldi E (2003) Comparative study of frost tolerance and antioxidant activity in cereals. Plant Science. 164: 301-306.

  •  Larque SA (1979) Stomatal closure in response to acetylsalicylic acid treatment. Z. Pflanzenphysiologie. 93: 371-5.

  •  Levitt J (1982) Responses of plants to environmental stresses. Academic. New York.

  • Nejatian M A (2001) Evaluation of genetic variation, some of apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars in local of Iran. Ph. D. Thesis. Faculty of Agriculture Tarbiat Modares University, Iran.

  •  Ranney TG, Bassuk NL and Whitlow TH (1991) Osmotic adjustment and solute constituents in leaves and roots of- water- stressed cherry trees. The American Society for Horticultural Science. 116: 684-688.

  • Raskin I (1992) Role of salicylic acid in plants. Annual Review Plant Physiology.  43: 439-463.

  • Rodrigo J (2000)  Spring  frost  in  deciduous  fruit  trees  morphological  damage  and  flower hardiness. Scientia Horticulturae. 85: 155-173.

  • Rosa RD and Rallo L (2000) Olive floral bud growth and starch content during winter rest and spring bud-break. HortScience. 35(7): 1223-1227.

  • Ryyppo A, Repo T, Vapaavuori E (1998) Development of freezing tolerance in roots and shoots of Scots pine seedlings at non-freezing temperatures. Canadian Journal of Forest Research. 28: 557-565.

  • Sayyari M, Babalar M, Kalantari S, Serrano M and Valero D (2009) Effect of salicylic acid treatment on reducing chilling injury in stored pomegranates. Postharvest Biology and Technology. 53: 152-154.

  • Senaratna T, Touchell D, Bunn E and Dixon K (2000) Acetyl salicylic acid (Aspirin) and salicylic acid induce multiple stress tolerance in bean and tomato plants. Plant Growth Regulation. 30: 57-161.

  •  Senaratna T, Merrit D, Dixon K, Bunn E, Touchell D and Sivasithamparam K (2003) Benzoic acid may act as the functional group in salicylic acid and derivatives in the induction of multiple stress tolerance in plants. Plant Growth Regulation. 39: 77-81.

  •  Sheligl HG (1986) Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta. 47: 51-51.

  • Sung DY, Kaplan F, Lee KJ and Guy CL (2003) Acquired tolerance to temperature extremes. Trends Plant Science. 8: 179-189.

  • Szymajda M, Pruski K, Zurawicz E and Sitarek M (2013) Freezing injuries to flower buds and their influence on yield of apricot (Prunus armeniaca L.) and peach (Prunus persica L.). Canadian Journal of Plant Science. 93(2): 191-198.

  •  Wang L, Chen S, Kong W, Li S and Archbold DD (2006) Salicylic acid pretreatment alleviates chilling injury and effects the antioxidant system and heat shock proteins of peaches during cold storage. Postharvest Biology and Technology. 41: 244-251.

  •  Weiser CJ (1970) Achievements In plant chilling stress and injuries studies. Science. 169: 1269-1275.

  •  Westwood M N (1993) Temperate zone pomology. Freeman and Co Timer press. Organ 482p Weiser C J (1970) Cold resistance and acclimation in woody plants. Hort. Science. 5: 403-408.

  •  Yelonsky G (1979) Accumulation of free proline in citrus leaves during cold hardening of young tree in controlled temperature regimes. Plant Physiology. 64: 425-427.