بررسی فاصله کاشت و محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر عملکرد و برخی صفات مورفولوژی نعناع فلفلی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

مربی،گروه زراعت، دانشکدۀ علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری- ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تغییرات عملکرد نعناع فلفلی در برخی شرایط زراعی، آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی سال زراعی1389-90 به‌صورت طرح اسپلیت پلات بر پایۀ بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی، فاصلۀ کاشت در سه سطح (10×50، 20×50، 30×50 سانتی‌متر) و فاکتور فرعی، محلول‌پاشی با کود ریزمغذی گرین مور در دو سطح  (محلول‌پاشی با غلظت دو در هزار و عدم محلول­پاشی) بود. برداشت در دو زمان صورت گرفت.  نتایج نشان داد که اثر زمان برداشت بر ارتفاع گیاه، عملکرد اسانس، در­صد اسانس و وزن خشک گیاه در سطح یک درصد معنا­دار بود و نعناع فلفلی در برداشت اول، رشد بهتری داشت، به­طوری­که بیشترین عملکرد اسانس (1/19 لیتر در هکتار) و وزن خشک گیاه (3/1121 کیلوگرم در هکتار) در برداشت اول به‌دست آمد. محلول‌پاشی بر وزن تر گیاه (3/3321 کیلوگرم در هکتار)، وزن خشک گیاه (8/987 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (63/19 لیتر در هکتار) در سطح 5 در­صد معنادار بود. حداکثر وزن خشک (5/1015کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (31/20 لیتر در هکتار) در فاصلۀ کاشت 20­×­50 سانتی­متر به‌دست آمد. برای دستیابی به حداکثر اسانس در نعناع فلفلی،  فاصلۀ کاشت 20­×50 سانتی‌متر با استفاده از محلول‌پاشی توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of row spacing and microelements spraying on yield and some morphological traits of peppermint

نویسنده [English]

  • Irandokht Mansoori
Instructor, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate row spacing and microelements spraying on yield and some morphological traits of
peppermint, a split plot experiment was conducted based on randomized complete block design with four
replications in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2010-2011. Three
levels of row spacing (50 × 10, 50 × 20 and 50 × 30 cm) and two levels of microelements (no spraying
and spraying) were evaluated on peppermint at two harvesting time. The results showed that the first
harvesting had significant effect on plant height, oil yield and dry matter. Maximum oil yield (19.1 lit.ha1)
and dry matter (1121.3 kg.ha-1) was obtained in the first harvesting time. Microelements had significant
effect on wet matter (3321.3 kg.ha-1), dry matter (987.7 kg.ha-1) and oil yield (19.63 lit.ha-1). Maximum
dry matter (1015.5 kg.ha-1) and oil yield (20.31 lit.ha-1) was obtained in (50 × 20 cm) row spacing with
spraying. 50 × 20 cm row spacing with spraying recommended, because of maximum oil yield in
peppermint.

کلیدواژه‌ها [English]

  • dry matter
  • Essential oil yield
  • Microelements
  • Peppermint
  • Row spacing
1 . امید بیگی ر (1376) رهیافت­های تولید و فر­آوری گیاهان دارویی. جلد دوم، انتشارات فکر روز، 438 صفحه.

2 . رضایی م.، خاوری نژاد ر. و نیاکان م (1379) تاثیر کودهای شیمیایی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه نعناع فلفلی در مرحله رویشی و زایشی. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران.  (1): 14-1.

3 . زند  آ.، کوچکی ع. و نصیری محلاتی م (1382) بررسی روند تغییرات ساختمان کانوپی در برخی ارقام اصلاح شده گندم ایرانی در 50 ساله اخیر، دانش کشاورزی. 2(4) : 123-115. 

4 . عمان  ع. د.، حبیبی م. اکبربوجار م. و خدابنده ن (1384) آنزیمهای آنتی اکسیدانت به عنوان شاخصی جهت انتخاب ژنوتیپهای مختلف آفتابگردان آجیلی برای تحمل به خشکی. زراعت و اصلاح نباتات ایران. 1(1): 196-184.

5 . میرزا م.، قریشی ب.ف. بهاری آ (1389) تاثیر مراحل مختلف برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس دو گونه نعناع فلفلی و مریم گلی. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 26(4): 534-531.

  

7. Aflatuni A )2005) The yield and essential oil content of mint (Mentha spp.) in Northern Ostrobothnia. Academic dissertation to be presented with the assent of the faculty of science of the University of Oulu for public defense in Op-Sali. 592 p

8. Arabci O and Bayram E (2004) The effect of nitrogen fertilization and different plant densities on some agronomic and technologic characteristic of basil (Ocimum basilicum L.). Agronomy. 3 (4): 255-256.

9. Astraea A (2006) Effect of municipal solid waste compost and vermicompost on yield and yield components of Plantago Ovata. Iranian Medicinal andAromatic Plants. 3(2): 180-18.

10. Awad AE and Kamel AE (2009) Effect of spacing treatments on the growth and oil yield of Magrana hortensis, Zagazing. Agricultural Research. 4(3): 109-120.

11. Brown B (2003) Mint soil fertility research in the PNW. Western Nutrients Management Conference. 5:54-60.

12. Carlos VF and Kelly S (2004) Nutrition mineral growth and essential oil content of mint in nutrient solution under different phosphorus concentrations. Horticulture Brasilia. 22(3): 573-578.

13. Cakmak I (2000) Possible roles of zinc in protecting plant cells from damage by eractive oxygen species. New phytologist. 146(2): 85-200.

14. Clark, RJ and Menary R (2012) The effect of irrigation and nitrogen on the yield and composition of  peppermint oil (Mentha piperita L.) . Australian Agricultural Research. 31(3): 489-498.

15. Colquhoun JD, Stoltenberg E, Binning TK and Boer boom CM (2007) Phenology of common Lambesqurter growth  parameters. Weed Science. 4: 177-183.

16. Dedham  AR,  Kafi  M and  Rasam  GH  (2009) The effect of planting date and plant density on growth traits, yield quality and quantity of matricaria (Matricaria Chamomilla). Iranian Horticultural. Science. 23 (2): 100-107.

17. Data PK and Sing A (1964) Effect of different spacing on fresh flower and oil yield of Matricaria chsmomilla. Indian  Agronomy Journal. 9 (1): 11-20.

18. Day W (1986) A simple model to describe variation between years in the early growth of sugar beet. Feild Crops Research. 14: 213-220.

19. Dears SG and Ritchie G (2010) Antimicrobial properties of plant essential oils. International. Microbiology. 5. 165-180.

20. Douglas JA, Follet JM  and Heaney AJ (2002) The effect of plant density on the production of valerian root. Acta Horticulture. 426:264-272.

21. Drazic S and  Pavlovic S (2005) Effects of vegetation space on productive traits of peppermint (Mentha piperita L.). Institute for Medicinal Plants Researches Dr Josif Pancic, Tedeua Koscuska 1, 1100 Belgrade, FR Yugoslavia. 31(1): 1-4.

22. Grill D, Tauze  M and  Dekok L (2007) The effect of micronutrients on antioxidant enzymes metabolism in sunflower (Helianthus annuus L.) under drought stress. Boston, MA: Kluwer Academic Publish

 23. Ghosh ML, Chatterjee SK,  Palevitch  JE, Simon E and  Mathe  A (1993)  Physiological and biochemical indexing of synthesis of essential oil in (Mentha  spp) growth in India. Acta Horticulture. 3(31):351-356.

24. Hart JM, Christensen NW, Mellbye ME and Gingrich GA (2003) Nutrient and biomass accumulation of peppermint. Proceedings, Western Nutrient Management Conference. Vol. 5:63-70.

25. Haverkot  AJ, Veround H and Vandevaart  M (1991) Relationship between ground cover, infrared reflectance of potato crops. Acta Horticulture. 34: 119- 124.

26. Hornok L (2002) Cultivation and processing of medical plants. Akademia  kiado  Budapest.

27.Hornok L (1998) Effect of environmental conditions on the production of essential oil plants. Ph.D. Dissertation,Budapest.

28. Jiang Y and Hauang B (2001) Drought and heat stress injury to two cool-season Turf grasses in relation to antioxidant metabolism and lipid peroxidation. Crop Science, 41: 436-442.

29. Kokkini S, Karousou R and Vokou D (1994) Pattern of geographic variation of Oreganum vulgar trichomes and essential oil content in Greece. Biochemical System of Ecology. 22: 517-528.

30. Massinga R A, Currie RS, Horak MJ and Boyer J (2001) Interference of plamer amaranth in corn. Weed Science. 49: 202-208.

31. Ozguven M and Kiric S (2012) The effect of row spacing and nitrogen fertilization on scoth spearmint (Mentha piperita L.). Essential Oil Research. 7:287-297.

32. Ram M, Singh R and Sangwan RS (2000) Foliar applications of phosphate increase the yield of essential oil in menthol mint (Mentha arvensis). Australian Experimental Agriculture. 43(10): 1263-1268.

33. Saxena A (2004) Effect of nitrogen levels and harvesting management on quality of essential oil in peppermint cultivars. Indian Perfurmer. 33(3): 182-185.

34. Shalinder S (2000) Effect of method of planting varieties and spacing on plant growth and flower production in lilium Horticulture science. 3(2) 100-102.

36. Singh VP and Chatterjee BN (2001) Response of mint species to Nitrogen fertilization.  Agricultural  Science. 113(2): 267-271.

37. Weeden BR (2000) Potential of sugar beet, Atherton tableand. Rual in dustries research and development corporation. Publish. No 167.

38.Yadav RL,  Mohan  R, Ram  MA,  Naqut A and Singh DV (2000) Response of Mentha piperita L. to nitrogen and row spacing in semi-arid central ultra-Pradesh. Indian Agricultural Science. 55 (1): 59-60.

39. Yonli L, Craker LE and Potter T (1997) Effect of light level on essential oil production of sage (Salvia officinalis L.) and thyme ( Thymus vulgaris L.). Horticulture science, 67: 797-802.