نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3 دانشیار، واحد دانه دارها، بخش تحقیقات باغبانی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
4 کارشناس، واحد دانه دارها، بخش تحقیقات باغبانی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
چکیده
بررسی شاخصهای مورفولوژیک سیبهای گوشت قرمز ایرانی یک گام اساسی برای بهبود کیفیت و تجاری سازی آنها میباشد. در این پژوهش به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی ارقام سیب گوشت قرمز ایرانی، 17 صفت مورفولوژیک برای هشت ژنوتیپ گوشت قرمز (‘حاجی قرمز’، ‘گوشت قرمز’، ‘عروس گوشت قرمز’، ‘شاهرود-10’، پایه رویشی ‘B.9 ’، ‘قزوین-1’، ‘قزوین-2’ و ‘قزوین-3’) و 12 رقم تجاری ایرانی و خارجی (‘شفیعی’، ‘گلاب کهنز’، ‘سلطانیشبستر’، ‘رددلیشز’، ‘حیدرزاده’، ‘ گلاب صحنه’، ‘گالا’، ‘شفیعآبادی’، ‘جاناتان’ ، ‘ گلدندلیشز’، ‘ گرانیاسمیت’ و ‘فوجی’) اندازهگیری شد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای دادهها، کل ژنوتیپها را در هفت گروه دستهبندی کرد و کلیه ارقام خارجی و داخلی در گروههای مجزا قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سیبهای گوشت قرمز ایرانی دارای تفاوت قابل مشاهدهای در رنگ گوشت بودند. این تحقیق میتواند در معرفی ارقام گوشت قرمز سیب به بازار مصرف و یا برای استفاده در برنامه های اصلاحی بسیار مفید باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Study of morphological characteristics of Iranian red-fleshed apples vs. some Iranian landraces and commercial cultivars
نویسندگان [English]
- Shadab Faramarzi 1
- Abbas Yadollahi 2
- Hassan Hajnajari 3
- Abdolali Shojaeean 2
- Sima Damyar 4
1 PhD Candidate, Horticultural Science, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Iran
3 Associated Professor, Pome Fruits, Horticulture Research Section, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran
4 Expert of Pome Fruits, Horticulture Research Section, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran
چکیده [English]
Study of morphological traits of red fleshed apples is a critical step to improve the quality and
commercializing of them. In order to study genetic diversity of Iranian red fleshed apples, a total of 17
morphological characteristics were assessed for eight genotypes of red- fleshed (‘Haji Qermez’, ‘Gousht
Qermez’, ‘Shahroud-10’, ‘Arous Gousht Qermz’, ‘B.9’, ‘Qazvin 1, 2, 3’) and 12 Iranian and foreign
commercial cultivars (‘Shafei’, ‘Golab Kohanz’, ‘Jonathan’, ‘Golden Delicious’, ‘Granny Smith’,
‘Soltani Shabestar’, ‘Fuji’, ‘Red Delicious’, ‘Heydar Zadeh’, ‘Golab Sahneh’, ‘Gala’, and ‘Shafi Abadi’).
Dendrogram resulting cluster analysis of the data classified all genotypes into 7 groups. All Iranian and
foreign cultivars were located in distinct groups. The results showed that Iranian red fleshed apples were
different in their flesh color. This research can be very useful for introducing theses cultivars to market or
using in breeding programs.
کلیدواژهها [English]
- Anthocyanin
- Apple
- Genetic variation
- morphological traits
- red flesh apple