نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

قهوه‌ای شدن و نرم ‌شدن بافت میوه در اثر آسیب‌های مکانیکی طی دوره بازاررسانی، کاهش کیفیت در اثر تنفس بالای میوه و اتلاف آب از عوامل محدودکننده عمر پس از برداشت سیب‌های زودرس تابستانه هستند. در پژوهش حاضر، اثر سالیسیلیک اسید روی برخی شاخص‌های کیفی سیب رقم ‘گلاب کهنز’ طی عمر پس از برداشت بررسی شد. میوه‌های برداشت شده در غلظت‌های صفر (شاهد)، یک، دو و چهار میلی‌مولار سالیسیلیک اسید غوطه‌ور شده و به مدت 43 روز در دمای صفر درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. سالیسیلیک اسید باعث کاهش مواد جامد محلول در مراحل پایانی نگهداری گردید. علاوه بر این، سالیسیلیک اسید سرعت نرم شدن بافت و میزان اتلاف آب میوه‌ را کاهش داد. در پایان نگهداری، بالاترین سفتی بافت در تیمارهای یک و دو میلی‌مولار سالیسیلیک اسید و بیشترین تلفات آب در میوه‌های شاهد دیده شد. میوه‌های تیمار شده با هر سه غلظت سالیسیلیک اسید میزان قهوه‌ای شدن اندکی را نشان دادند. در مقابل، بالاترین میزان قهوه‌ای شدن سطح میوه در میوه‌های شاهد مشاهده گردید. همچنین تیمار سالیسیلیک اسید روند کم شدن محتوای فنل کل را به تأخیر انداخت. ‌نتایج حاصل از این پ‍‍ژوهش نشان داد که تیمار پس از برداشت سالیسیلیک اسید با کاهش قهوه‌ای شدن و حفظ ویژگی‌های کیفی منجر به افزایش عمر پس از برداشت سیب ‘گلاب کهنز’ گردید.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of salicylic acid on maintaining post-harvest quality of apple cv. ،Golabe-Kohanz

نویسندگان [English]

  • Maryam Hadian-Deljou 1
  • Hasan Sarikhani 2

1

2

چکیده [English]

Fruit browning and tissue softening due to damages during handling, quality losses and water loss are the major limiting factors reducing postharvest life of early ripening apples. In this study, the effect of salicylic acid (SA) on fruit quality of apple cv ‘Golabe-Kohanz’ during postharvest life were investigated. Harvested fruits were immersed in zero, one, two and four mM SA and were maintained for 43 days at zero ?C. SA decreased the soluble solids content at last stages of storage. In addition, SA reduced softening rate and water loss. At the end of storage, the highest firmness was observed in one and two mM SA treated fruits and the highest water loss was measured in control. Treatment of fruits by all three concentrations of SA showed a little browning. The highest browning was observed in those of control. Also SA delayed reduction of the total phenolic. The results demonstrate that SA postharvest treatment of apple cv. ،Golabe-Kohanz, through reducing browning and maintaining fruit quality increased postharvest life.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apple cv. ‘Golabe-Kohanz’
  • Browning
  • postharvest life
  • Salicylic Acid
  • Total phenolics content
1 . اثنی‌عشری م. و زکایی خسروشاهی م (1387) فیزیولوژی و تکنولوژی پس‌ از برداشت. انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. 658 ص.
2 . طه‌نژاد ح (1380) کشت و پرورش درخت سیب، سیری در باغداری نوین. انتشارات فسق، نقش مهر. 156 ص.
3 . مستوفی ی.، سیدحاجی زاده ح.، طلایی ع. و ابراهیم­زاده موسوی م‌. ع (1386) حفظ کیفیت و افزایش عمر انباری سیب محلی رقم ‘گلاب کهنز’ با استفاده از روش بسته‌بندی در اتمسفر تعدیل یافته. نهال و بذر. 23(1): 99-87.
 
 4 . Amiot MJ, Tacchini M, Aubert S and Nicolas J (1992) Phenolic composition and browning susceptibility of various apple cultivars at maturity. Food Science. 57(4): 958-962.
5 . Annese M, Manzano M and Nicoli MC (1997) Quality of minimally processed apple slices using different modified atmosphere conditions. Food Quality. 20: 359-370.
6 . Asghari M and Aghdam MS (2010) Impact of salicylic acid on postharvest physiology of horticultural crops. Trends in Food Science and Technology. 21: 502-509.
7 . Awad MA and De Jager A (2000) Flavonoid and chlorogenic acid changes in skin of ‘Elstar’ and ‘Jonagold’ apples during and after regular and ultra low oxygen storage. Postharvest Biology and Technology. 20: 15-24.
8 . Babalar M, Asghari M, Talaei A and Khosroshahi A (2007) Effect pre and postharvest salicylic acid treatment on ethylene production fungal decay and overall quality of Selava strawberry fruit. Food Chemistry. 105: 449-453.
9 . Baxber GJ, Graham AB, Lawrence JR, Wile D and Paterson JR (2001) Salicylic acid in soups prepared from organically and nonorganically grown vegetables. European Journal of Nutrition. 40: 289-292.
10 . Cai Ch, Li X and Chen K (2006) Acetylsalicylic acid alleviates chilling injury of post harvest loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit. European Food Research and Technology. 223: 533-539.
11 . Chen JY, Wen PF, Kong WF, Pan QH, Zhan JC,
Li JM, Wan SB and Huang WD (2006) Effect of salicylic acid on phenylpropanoids and phenylalanine ammonia-lyase in harvested grape berries. Postharvest Biology and Technology. 40: 64-72.
12 . Fang Z, Zhang Y, Lu Y, Ma G and Chen J (2009) Phenolic compound and antioxidant capacities of bayberry juices. Food Chemistry. 113: 884-888.
13 . Han T, Li LP and Feng SQ (2002) Effect of exogenous salicylic acid on physiological parameters of cucumber and tomato fruits stored at chilling injury temperature. Scientia Agricultura Sinica.
35: 571-575.
14 . Imran H, Yuxing Z, Guoqiang DU, Guoying W and Jianghong Z (2007) Effect of salicylic acid (SA) on delaying fruit senescence of Huang Kum pear. Frontiers of Agriculture in China. 1(4): 456-459.
15 . Jackson JE (2003) Biology of horticultural crops: Biology of apples and pears. Cambridge University. 488 p. 
16 . Kazemi M, Aran M and Zamani S (2011) Effect of salicylic acid treatments on quality characteristics of apple fruits during storage. American Journal of Plant Physiology. 6(2): 113-119.
17 . Klessig DF and Malamy J (1994) The salicylic acid signal in plants. Plant Molecular Biology. 26: 1439-1458.
18 . Lu H, Rate DN, Song JT and Greenberg JT (2003) ACD6, a novel ankyrin protein is a regulator and an effector of salicylic acid signaling in the Arabidopsis defense response. Plant Cell. 15: 2408-2420.
19 . Oszmianski J and Lee CY (1990) Enzymatic oxidative reaction of catechin and chlorogenic acid in a model system. Agriculture and Food Chemistry. 38: 1202-1204.
20 . Patthamakanokporn O (2004) Changes of antioxidant activity and total phenolic compounds during storage of selected fruits and their juices. Mahidol University, Thailand. 82 p.
21 . Peng L and Jiang Y (2006) Exogenous salicylic acid inhibits browning of fresh-cut Chinese water chestnut. Food Chemistry. 94: 535-540.
22 . Ranjbaran E, Sarikhani H, Wakana A and Bakhshi D (2011) Effect of salicylic acid on storage life and postharvest quality of grape (Vitis vinifera L. cv. Bidaneh Sefid). Faculty of Agriculture, Kyushu University. 56(2): 263-269.
23 . Raskin I (1992a) Role of salicylic acid in plants. Annual Review of Plant Physiology and Plant. Molecular Biology. 43: 439-463.
24 . Raskin I (1992b) Salicylate, a new plant hormone. Plant Physiology. 99: 799-803.
25 . Sams CE (1999) Preharvest factors affecting postharvest texture. Postharvest Biology and Technology. 15: 249-254.
 26 . Shafiee M, Taghavi TS and Babalar M (2010) Addition of salicylic acid to nutrient solution combined with postharvest treatments (hot water, salicylic acid and calcium dipping) improved postharvest fruit quality of strawberry. Scientia Horticulturae. 124: 40-45.
27 . Singleton VL and Rossi JA (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. 16: 144-158.
28 . Smith SM (1984) Improvement of aroma of ‘Cox’s Orange Pippin’ apples stored in low oxygen atmospheres. Horticultural Science. 59: 515-22.
29 . Srivastava MK and Dwivedi UN (2000) Delay ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science. 158: 87-96.
30 . Tahir I (2006) Control of pre- and postharvest factors to improve apple quality and storability. Swedish University of Agricultural Science. 65 p.
31 . Wang YS, Tian SP and Xu Y (2005) Effects of high oxygen concentration on pro- and anti-oxidant enzymes in peach fruits during postharvest periods. Food Chemistry. 91: 99-104.
32 . Wen PF, Chen JY, Kong WF, Pan QH, Wan SB
and Huang WD (2005) Salicylic acid induced the expression of phenylalanine ammonia-lyase gene in grape berry. Plant Science. 169: 928-934.
33 . Yan T and Shen QG (1998) Effects of salicylic acid on fruit ripening. Chineese Bull Botany. 15: 61-64.
34 . Ye S, Yu-xin Y, Heng Z, Yuan-peng D, Feng C and Shu-wei W (2007) Polyphenolic compound and the degree of browning in processing apple varieties. Agricultural Science in China. 6(5): 607-612.
35 . Zhang Y, Chen K, Zhang S and Ferguson I (2003) The role of salicylic acid in postharvest ripening of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 28: 67-74.
36 . Zheng Y and Zhang Q (2004) Effects of polyamines and salicylic acid postharvest storage of Ponkan mandarin. Acta Horticulturae. 632: 317-320.