نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

3 مربی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمشهر، خرمشهر

4 دانشیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

چکیده

پرایمینگ به عنوان روشی مناسب جهت یکنواختی و کاهش زمان سبز کردن بسیاری از بذرها پیشنهاد شده است. اثرات پرایمینگ با پنج محلول اسموتیک (پلی‌‌اتیلن گلیکول، مانیتول، KNO3، KH2PO4 و ترکیب دو نمک) در شش سطح پتانسیل اسمزی (1- تا 5/1- مگاپاسکال) بر درصد، سرعت و یکنواختی جوانه‌‌زنی بذر طالبی در شرایط آزمایشگاهی و گلدانی مقایسه شد. بهترین نتایج با غلظت بالای KNO3 و غلظت‌‌های پایین مانیتول به دست آمد، به طوری که جوانه‌‌زنی را در دمای 19 درجه سانتی گراد به طور متوسط 36 الی 48 ساعت نسبت به شاهد جلو انداخت و یکنواختی جوانه‌‌زنی را درپی داشت ولی در برخی موارد درصد جوانه‌‌زنی را اندکی (یک تا چهار درصد) کاهش داد. همچنین نگهداری بذور در دمای محیط به مدت چهار ماه کیفیت بذور را کاهش داد ولی آثار پرایمینگ حفظ شد. در آزمایش دوم، بذور به صورت معلق در محلول و درون کیسه در دو محلول KNO3 و مانیتول قرار گرفتند و مقایسه جوانه زنی در دمای 19 و 22 درجه سانتی گراد انجام گردید. سریع‌‌ترین جوانه‌‌زنی در تیمار مانیتول با کیسه و پتانسیل 5/1- به دست آمد. آثار پرایمینگ بر جوانه‌‌زنی در دماهای پایین آشکار‌‌تر بود و از نظر یکنواختی جوانه زنی همواره محلول های دارای پتانسیل پایین‌‌تر نتایج بهتری داشتند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of seed priming with different materials and osmotic potentials on germination of melon

نویسندگان [English]

  • Mahmoud Lotfi 1
  • Elham Ali abadi 2
  • Ali Rezvani 3
  • Reza Amiri 4

چکیده [English]

The effects of priming treatment using five osmotic solutions (PEG, manitol, KNO3, KH2PO4 and combination of two salts) in six osmotic potentials (-1 to -1.5 MPa) was studied on germination percentage, rate and uniformity of melon seeds. The best results were obtained with high concentrations of KNO3 and lower concentrations of manitol. Mean germination time of melon seeds in 19°C was preceeded 36 to 48 hours and more uniformity observed but percent germination decayed a little (1-4 percent) reduced in some cases. In addition, storage of primed seeds in room temperature for four months reduced their quality lightly however major priming effects were conserved. In second trial which was done using KNO3 and manitol seeds were suspended in solutions freely or inside bags and also under temperatures 19°C and 22°C, the fastest germination was occurred using manitol inside bags and -1.5 MPa. Effects of priming were more abvious in lower temperatures and also lower potentials showed had better results for uniformity, consistantly.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Germination rate
  • Pre-emergence
  • Seed priming
  • Seed soaking
  • Sowing date
  • Uniformity
1 . Akers SW, Brede J and Bates JJ (1985) Why some vegetable seed can not be primed in aerated solutions. HortScience 20: 549.
2 . Bradford KJ (1986) Manipulation of seed water relations via osmotic priming to improve germination under stress conditions. HortScience 21: 1105-1112.
3 . Bradford KJ, May DM, Hoyle BJ, Sibinski S, Scott SJ and Tyler KB (1998) Seed and soil treatments to improve emergence of muskmelon from cold or crusted soils. Crop Science 28: 1001-1005.
4 . Brocklehurst PA, Dearman J and Drew RLK (1987) Recent development in osmotic treatment of vegetable seeds. Acta Horticulturae 215: 193-200.
5 . Dhillon NPS (1995) Seed priming of male sterile muskmelon (Cucumis 0melo L.) for low temperature germination. Seed Science and Technology 23: 881-884.
6 . Guzman M and Olave J (2006) Response of growth and biomass production of primed melon seed (Cucumis melo L. cv. Primal) to germination salinity level and N-forms in nursery. Food and Agricultural Environment 4: 163-165.
7 . Hartman HT, Kester DE, Davis FT and Geneve RL (2007) Plant Propagation Principles and Practices (7th Ed). Prentice Hall Press. 880 p.
8 . Jett LW, Welbaum GE and Morse RD (1996) Effects of matrix and osmotic priming treatments on broccoli seed germination. The American Society for Horticultural Science 121: 423-429.
9 . Karaki GN (1998) Response of wheat and barley during germination to seed osmopriming at different water potential. Agronomy and Crop Science 181: 229-235.
10 . Lantri S, Nado E, Belletti P, Quagliotti L and Bino RJ (1996) Effects of controlled deterioration and osmoconditioning on germination and nuclear replication in seed of pepper (Capsicum annum L.). Annals of Botany 77: 591-597.
11 . Nascimento MW (2003) Muskmelon seed germination and seedling development in response to seed priming. Scientia Agricola 60: 71-75.
12 . Nascimento WM and West SH (2000) Drying during muskmelon (Cucumis melo L.) seed priming and its effects on seed germination and deterioration. Seed Science and Technology 28: 211-215.
13 . Nerson (2003) Salt priming of muskmelon seeds for low-temperature germination. Scientia Horticulturae 28: 85-91.
14 . Nerson H and Govers A (1986) Salt priming of muskmelon seeds for low-temperature germination. Scientia Horticulturae 28: 85-91.
15 . Parera CA and Cantliff DJ (1994) Pre-sowing seed priming.
In: J Janick (ed.). Horticultural Reviews 16: 119-141.
16 . Passam HC, Karavites PI, Papandreou AA, Thanos CA and Georghiou K (1989) Osmoconditioning of seeds in relation to growth and fruit yield of aubergine, pepper, cucumber and melon in unheated greenhouse cultivation. Scientia Hoticulturae 38: 216-217.
17 . Sivritepe HO, Sivritepe N, Eris A and Turhan E (2005)
The effects of NaCl pre-treatments on salt tolerance of melons grown under long-term salinity. Scientia Horticulturae 106: 568-581.
18 . Smith PT and Cobb BG (1991) Accelerated germination of pepper seed by priming with salt solutions and water. HortScience 26: 417-419.
19 . Taylor AG, Klein DE and Whitlow TH (1988) Solid matrix priming of seeds. Scientia Horticulturae 37: 1-11.
20 . Yeoung YR, Wilson DOJR and Murray GA (1996) Germination performance and loss of late-embryogenesis-abundant (LEA) proteins during muskmelon seed priming. Seed Science and Technology 24: 429-439.