نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران

2 استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران

3 دانشیارگروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران

4 دانشیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران

10.22059/jci.2025.390897.2922

چکیده

هدف: کاربرد کودهای آلی و زیستی یکی از ارکان مهم تولید ارگانیک گیاهان دارویی در صنعت گیاهان دارویی محسوب می‌گردد. طی سال‌های اخیر، کاربرد این ترکیبات تحت عنوان کودهای سازگار با محیط زیست به‌عنوان یکی از راه‌های بهبود رشد و عملکرد کمی و کیفی گیاهان به ویژه‌ در زمینه تولید گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی تاثیر کاربرد عصاره جلبک دریایی و اسیدهای آمینه بر شاخص‌های فتوسنتزی، بیوشیمیایی، عملکرد گل و عملکرد اسانس بابونه آلمانی بود.

روش پژوهش: پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1402-1401 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. در این پژوهش از عصاره جلبک دریایی با نام تجاری آلگافارم در سه سطح شامل عدم مصرف (شاهد)، محلول‌‌پاشی (به میزان یک کیلوگرم در هکتار) و کاربرد همراه با آبیاری (به صورت دوکیلوگرم در 1000 لیتر آب) استفاده شد و کاربرد اسیدهای آمینه در سه سطح شامل عدم مصرف (شاهد)، محلول‌پاشی آمینواسپارک (یک کیلوگرم در هکتار) و محلول‌پاشی آزومین (یک لیتر در هکتار) صورت پذیرفت.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد برهم‌کنش متقابل فاکتورهای عصاره جلبک دریایی و اسید آمینه بر رنگیزه‌های فتوسنتزی، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت، محتوای پرولین و عملکرد گل و اسانس معنی‌دار بود. بیشترین محتوای کلروفیل کل و کاروتنوئید در شرایط کاربرد جلبک دریایی به تیمار محلول‌پاشی آزومین تحت تیمار جلبک خاک مصرف تعلق داشت. کاربرد اسیدهای آمینه فعالیت آنتی‌اکسیدانی در گیاه را افزایش داد و در میان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، بیشترین افزایش مربوط آنزیم پرکسیداز بود. کاربرد اسیدهای آمینه آزومین و آمینواسپارک تحت تیمارهای کاربرد جلبک دریایی با افزایش عملکرد گل همراه بود که بیشترین میزان آن (1747 کیلوگرم در هکتار) به تیمار محلول‌پاشی آزومین در شرایط محلول‌پاشی جلبک تعلق داشت که در مقایسه با تیمار شاهد، افزایش 120 درصدی داشت. بیشترین میزان عملکرد اسانس (983 گرم در هکتر) نیز مربوط به تیمار محلول‌پاشی آزومین تحت تیمار محلول‌پاشی جلبک دریایی بود.

نتیجه‌گیری: کاربرد عصاره جلبک دریایی و اسید آمینه به واسطه بهبود ویژگی‌های فیزیولوژیکی و صفات کمی و کیفی می‌توانند به عنوان یک راهکار پایدار و دوستدار محیط زیست در کشاورزی برای افزایش بهره‌وری گیاه دارویی بابونه آلمانی مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of biofertilizers on photosynthetic and biochemical characteristics, flower yield and essential oil yield of German chamomile

نویسندگان [English]

  • Ahmad Karimi 1
  • Masoumeh Naeemi 2
  • Ali Nakhzari Moghadam 3
  • Ebrahim Gholamalipour Alamdari 4

1 Ph.D Student ,Plant Production Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavos University, Golestan, Iran

2 Assistant Professor, Department of Plant Production, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavos University, Golestan, Iran

3 Associated Professor, Department of Plant Production, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavos University, Golestan, Iran

4 Associate Professor, Department of Plant Production, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavos University, Golestan, Iran

چکیده [English]

Objective: The application of organic and biological fertilizers is considered one of the fundamental aspects of organic production of medicinal plants in the medicinal plant industry. In recent years, the applications of these compounds, known as eco-friendly fertilizers, has attracted attention as one of the ways to improve the growth and quantitative and qualitative performance of plants, particularly in the production of medicinal plants. The aim of this research was to evaluate the impact of the application of seaweed extract and amino acids on photosynthetic indices, biochemical parameters, flower yield and essential oil yield of German chamomile.



Research Method: The research was conducted as a factorial experiment in a completely randomized block design with three replications during the 2022-2023 crop season at the research farm of Gonbad Kavous University. In this study, a seaweed extract marketed under the name Algafarm was used at three levels: no application (control), foliar apliication (1 Kg per hectare), and application with irrigation (2 Kg in 1000 liters of water). The application of amino acids was done at three levels: no application (control), foliar aplication with AminoSpark (1 Kg per hectare), and foliar spraying with Azomin (1 liter per hectare).



Findings: The results of the research showed that the interaction between seaweed extract and amino acids had a significant effect on photosynthetic pigments, antioxidan enzymes, proline content, and flower and essential oil yield. The highest content of total chlorophyll and carotenoids was observed under the conditions of seaweed extract application, attributed to the treatment involving foliar application of Azomin combined with soil application of seaweed extract. The application of amino acids enhanced the antioxidant activity in plants, with the most significant increase observed in the activity of the peroxidase enzyme among the antioxidant enzymes. The use of Azomin and Aminospark amino acids, in conjunction with treatments based on seaweed extract, was associated with an increase in floral yield. The highest yield (1747 kg per hectare) was recorded in the treatment involving foliar application of Azomin under conditions of foliar application of seaweed extract, representing a 120% increase compared to the control. Furthermore, the highest essential oil yield (983 grams per hectare) was also attributed to the treatment involving foliar application of Azomin in combination with foliar application of seaweed extract.The application of seaweed extract and amino acids led to an improvement in the evaluated traits.



Conclusion: The use of seaweed extracts and amino acids, by improving physiological characteristics and quantitative/qualitative traits, can serve as a sustainable and eco-friendly agricultural strategy to enhance the productivity of German chamomile

کلیدواژه‌ها [English]

  • biofertilizer
  • carotenoid
  • medicinal plant
  • peroxidase
  • seaweed