مسلم حیدری؛ مهرداد چائی چی
چکیده
جوانهزنی یکی از مهمترین، حساسترین و اصلیترین مراحل فنولوژیکی در چرخه زندگی گیاه و یک فرایند کلیدی در سبزشدن گیاهچه است. به این منظور مطالعهای با هدف تأثیر پرایمینگ بذر بر شاخصهای مختلف سبزشدن در ارقام مختلف گندم (Triticum aestivum) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ...
بیشتر
جوانهزنی یکی از مهمترین، حساسترین و اصلیترین مراحل فنولوژیکی در چرخه زندگی گیاه و یک فرایند کلیدی در سبزشدن گیاهچه است. به این منظور مطالعهای با هدف تأثیر پرایمینگ بذر بر شاخصهای مختلف سبزشدن در ارقام مختلف گندم (Triticum aestivum) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان در سال 1401 اجرا شد. تیمارها شامل پیشتیمار بذر با کودهای 1- کود مایع ویژه بذر مال بیوزر، 2- سیفول آمینوزینک، 3- سبزینه، 4- کود بذرمال رویش 5- اکوبوستر و 6- شاهد (عدم کاربرد کود) و ارقام مختلف گندم آبی (پیشگام، زرینه و حیدری) و دیم (صدرا، هشترود و باران) بود. نتایج نشان داد که پیشتیمار بذرها باعث افزایش طول کلئوپتیل، طول ریشه و ساقه، وزن ریشه و ساقه، درصد و سرعت سبزشدن، شاخص بنیه، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در گیاهچههای گندم در مقایسه با شاهد گردید. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز (Unit/ml 129/0) و پراکسیداز (Unit/ml 58/88) در گیاهچههای حاصل از بذرهای پیشتیمار شده با سیفول آمینوزینک بهدست آمد که بهترتیب 8/65 و 32 درصد بیشتر از گیاهچههای حاصل از بذرهای شاهد بود. با توجه به اینکه پیشتیمار بذر روشی ساده و مقرون به صرفه بوده و درعین سادگی و عدم نیاز به دانش فنی پیچیده، بهآسانی میتواند توسط کشاورزان اجرا گردد، بنابراین این روش جهت بهبود سبزشدن، رشد گیاهچه و افزایش کیفیت و قدرت بذرهای گندم توصیه میشود.