مهدی طاهری اصغری؛ سید رضا میرعلیزاده فرد
چکیده
به منظور بررسی اثر محلولپاشی اسید هیومیک و کاربرد قارچ مایکوریزا بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 1401-1400 و 1400-1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر محلولپاشی اسید هیومیک و کاربرد قارچ مایکوریزا بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، طی سالهای زراعی 1401-1400 و 1400-1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (شاهد، Glomus mosseae، G.etunicatum و G. intraradices) و سطوح کود اسید هیومیک (شاهد، 150 و 300 میلیگرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد اثر متقابل کاربرد اسید هیومیک و مایکوریزا بر درصد و عملکرد اسانس، عملکرد و وزن خشک برگ معنی دار بود. بیشترین عملکرد اسانس از تیمار 150 میلیگرم اسید هیومیک و کاربرد مایکوریزا G.mosseae بدست آمد که با تیمار شاهد 154 درصد تفاوت و افزایش را نشان داد. همچنین بیشترین مقدار پاراسیمسن و گاماتریپین که از مهمترین ترکیبات اسانس در آویشن هستند، از تیمار 300 میلیگرم اسید هیومیک بدست آمد که نسبت به شاهد به ترتیب 23 و 11 درصد افزایش را نشان دادند. بیشترین مقدار پاراسیمسن و گاماتریپین از تیمار کاربرد مایکوریزا G.mosseae بدست آمد که نسبت به شاهد به ترتیب 21 و 26 درصد افزایش را نشان دادند. با نتایج بدست آمده میتوان گفت که با مهیا کردن شرایط رشد مناسب برای گیاه دارویی آویشن با استفاده از اسید هیومیک و قارچهای مایکوریزا، میتوان بر عملکرد آنها اثر گذاری کرده و از کاربرد کودهای شیمیایی کاست.