جعفر بیابانی؛ عبدالرحمان محمدخانی؛ مسعود فتاحی
چکیده
هدف: بهمنظور بررسی نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تجاری بادام، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برنامهریزی و در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد.
روش پژوهش: در این آزمایش فاکتور اول، شامل ارقام تجاری بادام در پنج سطح (مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 7 و شاهرود 12) و فاکتور دوم شامل سرمادهی در هفت سطح ...
بیشتر
هدف: بهمنظور بررسی نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تجاری بادام، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برنامهریزی و در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد.
روش پژوهش: در این آزمایش فاکتور اول، شامل ارقام تجاری بادام در پنج سطح (مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 7 و شاهرود 12) و فاکتور دوم شامل سرمادهی در هفت سطح (100، 200، 300، 400، 500، 600 و 700 ساعت در دما 4-7 درجه سانتیگراد) بود. به محض القای خواب در جوانهها از هر رقم، تعداد 75 شاخه تهیه و به یخچال با دمای 4 تا 7 درجه سانتیگراد منتقل شدند. پس از سرمادهی از یخچال خارج و در محیط گلخانه، در محلول آب و ساکارز قرار داده شدند و وضعیت شکوفایی جوانههای گل بررسی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که نیاز سرمایی و گرمایی در ارقام سفید و مامایی کمتر از متوسط نیاز سرمایی و گرمایی کل ارقام بودند. رقم سفید 170 ساعت نیاز سرمایی و 5886 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی و رقم مامایی 170 ساعت نیاز سرمایی و 7707 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی داشتند. رقم ربیع نیاز سرمایی کمتر و نیاز گرمایی بیشتر از متوسط کل ارقام داشت اما در رقم شاهرود7 هر دو نیاز سرمایی و گرمایی بیشتر بود. رقم شاهرود7 به 5/220 ساعت سرما و 10958 درجه ساعت رشد گرما جهت شکوفایی گل نیاز داشت. از طرف دیگر رقم شاهرود 12 بهعنوان رقمی با نیاز سرمایی بالا و نیاز گرمایی پایین شناسایی شد.
نتیجه گیری: بهطورکلی نتایج نشان داد نیاز سرمایی و گرمایی ارقام مختلف در مدلهای مختلف متفاوت بود. در بین ارقام این آزمایش رقم شاهرود 12 دارای بالاترین نیاز سرمایی و گرمایی بود.