مریم حبیبی؛ فائزه زعفریان؛ فرهاد رجالی؛ نادعلی باقری
چکیده
بهمنظور بررسی اثر دو جدایه قارچ میکوریز موجود در ریزوسفر زعفران بر عملکرد گل زعفران و جذب عناصر غذایی، مطالعهای بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در طی سالهای 99-1396 در مؤسسه تحقیقات خاک و آب واقع در شهرستان کرج اجرا شد. تیمارها شامل رژیم آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح (آبیاری کامل، قطع آبیاری ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر دو جدایه قارچ میکوریز موجود در ریزوسفر زعفران بر عملکرد گل زعفران و جذب عناصر غذایی، مطالعهای بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در طی سالهای 99-1396 در مؤسسه تحقیقات خاک و آب واقع در شهرستان کرج اجرا شد. تیمارها شامل رژیم آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح (آبیاری کامل، قطع آبیاری در ابتدای فصل رشد (محدودیت ملایم آب) و قطع آبیاری در ابتدا و اواسط فصل رشد (محدودیت شدید آب))، و عامل فرعی بستر کاشت در سه سطح (عدم مصرف کود آلی، ورمیکمپوست (20 تن در هکتار) و بیوچار (10 تن در هکتار)) و قارچ میکوریز آربوسکولار در سه سطح (عدم مصرف، جدایه a و جدایه b) بودند. براساس یافتههای مولکولی هر دو جدایه جداسازیشده از ریزوسفر زعفران متعلق به گونه Rhizophagus irregularis بود. نتایج این بررسی نشان داد که بیشترین عملکرد تر گل، فسفر و پتاسیم موجود در برگ بهترتیب با مقدار 76/7 گرم در گلدان، 4/1032 و 8/24876 میلیگرم بر کیلوگرم متعلق به تیمار آبیاری کامل× بیوچار× جدایه b بود. تیمار آبیاری کامل× ورمیکمپوست× جدایه b بالاترین درصد نیتروژن (757/1) موجود در برگ را داشت. بیشترین عملکرد تر و خشک کلاله (بهترتیب 358/0 و 062/0 گرم در گلدان) در تیمار آبیاری کامل× بیوچار مشاهده شد. شناسایی قارچ میکوریز بومی گیاه و تولید آن و همچنین استفاده از کودهای آلی میتواند در تولید پایدار این گیاه نقش بهسزایی داشته باشد.