محسن رشدی؛ محمد کاظم علیلو؛ سولماز کاظم علیلو
چکیده
فاصلههای ردیف و تراکم کاشت از عوامل مهم در عملکرد لوبیا قرمز محسوب میشوند. در همین راستا اثر تراکم بوته و روشهای کنترل علفهای هرز بر عملکرد پروتئین دانه لوبیا قرمز، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی در سال 1397 بررسی شد. تراکم بوته در سه سطح (20، 25 و 30 بوته ...
بیشتر
فاصلههای ردیف و تراکم کاشت از عوامل مهم در عملکرد لوبیا قرمز محسوب میشوند. در همین راستا اثر تراکم بوته و روشهای کنترل علفهای هرز بر عملکرد پروتئین دانه لوبیا قرمز، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی در سال 1397 بررسی شد. تراکم بوته در سه سطح (20، 25 و 30 بوته در مترمربع)و روشهای کنترل علفهای هرز در چهار سطح عدم کنترل، علفکش اختصاصی (بنتازون)، علفکش عمومی (پاراکوات) و وجین دستی بودند. اثر متقابل تراکم بوته و روشهای کنترل علفهای هرز بر تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف در بوته، وزن صددانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد پروتئین دانه معنیدار بود اما بر تعداد دانه در غلاف اثر معنیداری نداشت. بیشترین تعداد غلاف در بوته (26 عدد) در تراکم 20 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علفهای هرز حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه نیز بهترتیب 3391 و 841 کیلوگرم در هکتار در تراکم 30 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علفهای هرز بهدست آمد. تداخل علفهای هرز، میتواند کیفیت محصول را نیز بهواسطه تغییر در ترکیبات موجود در دانه نظیر پروتئین، تحت تأثیر قرار دهد. با افزایش توانایی رقابت محصول از طریق انتخاب تراکم بهینه (30 بوته در مترمربع) در ترکیب با وجین دستی علفهای هرز، به عملکرد مطلوب در لوبیا قرمز دست یافت.