حمید محمدی؛ رعنا علی پور فخری؛ مهدی جودی؛ محمد اسماعیل پور
چکیده
هدف: بهمنظور بررسی واکنش مریمگلی به تأخیر در تاریخ کشت، پژوهش حاضر بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشکینشهر در سال 1399 اجرا گردید.روش پژوهش: تیمار موردبررسی شامل تاریخ کاشت در دو سطح تاریخ کاشت، کشت به موقع (شاهد) و تیمار کاشت تأخیری بود که بهترتیب در 15 اردیبهشتماه و 25 خردادماه ...
بیشتر
هدف: بهمنظور بررسی واکنش مریمگلی به تأخیر در تاریخ کشت، پژوهش حاضر بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشکینشهر در سال 1399 اجرا گردید.روش پژوهش: تیمار موردبررسی شامل تاریخ کاشت در دو سطح تاریخ کاشت، کشت به موقع (شاهد) و تیمار کاشت تأخیری بود که بهترتیب در 15 اردیبهشتماه و 25 خردادماه اجرا شدند.یافتهها: نتایج نشان داد که دمای بالای ناشی از کشت تأخیری، موجب افزایش معنیدار میزان فنل کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانینها، عملکرد اسانس، خاصیت آنتیاکسیدانی بهترتیب به میزان 25، 44، 85، 80 و 39 درصد و در عینحال، کاهش ارتفاع بوته، عرض برگ و وزن تر و خشک اندام هوایی بهترتیب به میزان هشت، 13، 41 و 34 درصد نسبت به شاهد گردید. همبستگی منفی و معنیداری نیز بین وزن تر یا خشک بوته با درصد اسانس و سایر ترکیبات فیتوشیمیایی اندازهگیری شده وجود داشت. همچنین در شرایط کشت تأخیری، میزان برخی از اجزای اسانس شامل α-توجون، β-توجون، β-پینن، بورنئول و وریدیفلورل در مقایسه با تاریخ کاشت رایج بهترتیب به میزان 23، 15، 28، 37 و 46 درصد افزایش یافت.نتیجهگیری: افزایش متابولیتهای ثانویه در کشت تأخیری نشاندهنده این است که احتمالاً مریمگلی در مواجهه با دمای بالای محیط از راهبرد تخصیص بیشتر کربن تثبیتشده فتوسنتزی به تولید و بیوسنتز متابولیتهای ثانویه استفاده کرده تا بهواسطه کاهش تولید و یا افزایش پاکسازی رادیکالهای آزاد اکسیژن، میزان تحمل به شرایط نامساعد گرمایی را بهبود دهد.
محمد طیب بایزیدی اقدم؛ جلال جلیلیان؛ حمید محمدی
چکیده
یکی از مهمترین اهداف کشت گیاهان دارویی، بهبود محتوای اسانس آنها میباشد که تحت تأثیر عواملی محیطی از جمله شرایط تنش کمآبیاری و تغذیهای قرار خواهد گرفت. بدین منظور، مطالعهای سهساله بهصورت اسپلیتپلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ارومیه در سالهای زراعی 96-1393 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح ...
بیشتر
یکی از مهمترین اهداف کشت گیاهان دارویی، بهبود محتوای اسانس آنها میباشد که تحت تأثیر عواملی محیطی از جمله شرایط تنش کمآبیاری و تغذیهای قرار خواهد گرفت. بدین منظور، مطالعهای سهساله بهصورت اسپلیتپلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ارومیه در سالهای زراعی 96-1393 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح آبیاری در سه سطح (آبیاری نرمال، آبیاری تکمیلی و شرایط دیم) و فاکتور فرعی در شش سطح در برگیرنده تیمارهای کودی شامل کود زیستی (ازتوبارور یک+ فسفات بارور دو) همراه و بدون ورمیکمپوست، کود شیمیایی کامل و کود نانو کامل همراه و بدون ورمیکمپوست بود. نمونهبرداری و آنالیز صفات در سال زراعی 96-1395 (سال سوم کاشت) انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای آبیاری تکمیلی و دیم بهترتیب ضمن کاهش غلظت عناصر نیتروژن (94/14 و 72/7 درصد)، فسفر (20/31 و 71/37 درصد)، پتاسیم (58/11 و 14/9 درصد)، مس (27/14 و 96/28 درصد)، و وزن خشک کل آویشن (22/33 و 14/56 درصد) سبب افزایش غلظت عناصر آهن (08/8 و 05/66 درصد)، روی (82/16 و 16/7 درصد) و عملکرد اسانس (32/25 و 11/37 درصد) نسبت به شرایط آبیاری نرمال شد. کاربرد تلفیقی کود نانو با ورمیکمپوست در شرایط آبیاری نرمال و کاربرد کود نانو در شرایط آبیاری تکمیلی و دیم منجر به بهبود عملکرد اسانس (بهترتیب 70/2، 39/3 و 78/3 درصد) شد. بهطور کلی بهبود عملکرد اسانس در شرایط نامساعد محیطی بههنگام کاربرد کود نانو، نشاندهنده کارایی این کود در تأمین عناصر غذایی و دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار است.